Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, που προαλείφεται να αναλάβει την εποπτεία των σημαντικότερων υγειονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, πολιτεύτηκε με το σύνθημα “Make America Healthy Again” (MAHA) – μία μονάχα λέξη τον διαφοροποιεί απ’ το “Make America Great Again” (MAGA) του Ντόναλντ Τραμπ. Στο “Healthy” που προέβαλλε ο εκκεντρικός, όπως ο πρόεδρός του και επανεκλεγείς πλανητάρχης, περικλείεται η φιλοσοφία – στόχευση του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ που θέλει να εφαρμόσει άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, κάνοντας πράξη τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Μία από αυτές, ήταν η καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών με “όπλο” τη διατροφή.
Πολιορκητικός κριός, ενάντια στις μεγάλες βιομηχανίες φαρμάκων και τροφίμων που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχουν “δηλητηριάσει μαζικά” εδώ και χρόνια τους Αμερικανούς, θεωρεί ότι είναι τα αγνά προϊόντα. Ο Κένεντι δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, να σταματήσει – έστω να ελαττώσει – τη χρήση σπορελαίου που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις αλυσίδες fast food, περιορίζοντας συνάμα τα επεξεργασμένα τρόφιμα- όσα είναι “φορτωμένα” με ζάχαρη (κατεψυγμένες πίτσες, πατατάκια, κλπ).
Στο νέο διατροφικό γίγνεσθαι που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ η μεσογειακή διατροφή και δη η κρητική, που αποτελεί και τη “βάση” της αλλά και το “μυστικό” της μακροζωίας, μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος. Μια τέτοια διαπίστωση έκανε στον TEAM FM 102 και o Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, άρτι αφιχθείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο Διευθυντής Λειτουργικού της Grecotel είχε βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες – για ακόμη μία φορά – στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, πραγματοποιώντας σειρά σημαντικών συναντήσεων, ανάμεσα στις οποίες ήταν και με την επικεφαλής της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον κ. Αικατερίνη Νασίκα.
Η αμερικανική στροφή στην ποιότητα και την ευεξία
Καταληκτικός ορίζοντας των επαφών του είναι το επόμενο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο «Κρητικός Τρόπος Ζωής: Παρελθόν και Μέλλον» που διοργανώνουν από κοινού κάθε φθινόπωρο το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία και ο Όμιλος Grecotel.
Η υπάρχουσα χρονική συγκυρία αποτελεί μία “μοναδική ευκαιρία” περαιτέρω διάδοσης των κρητικών και ελληνικών προϊόντων στην Αμερική, υποστηρίζει ο κ. Καλαϊτζιδάκης.
Ήδη, τα τελευταία χρόνια – χάρη και στο Συνέδριο – το κρητικό ελαιόλαδο έχει κατακτήσει μέρος της αχανούς αμερικανικής αγοράς, μπαίνοντας κατ’ αρχάς στη διατροφική καθημερινότητα κορυφαίων Πανεπιστημίων των ΗΠΑ. “Είχαν τη χειρότερη διατροφή στο δυτικό κόσμο. Τα τελευταία χρόνια αυτό προσπαθούν να το αλλάξουν, κάνοντας μία μεγάλη στροφή η οποία ξεκίνησε από τα Πανεπιστήμιά τους” σχολίασε ο Διευθυντής Λειτουργικού της Grecotel. Όπως θα πει, το περιοδικό U.S. News & World Report για έκτη συνεχόμενη χρονιά έβαλε σχεδόν… άριστα (4,8 στα 5!) στη μεσογειακή διατροφή, “κορωνίδα” της οποίας είναι η κρητική, αξιολογώντας την ανάμεσα σε 38 διατροφικά πρότυπα του πλανήτη.
“Με επιστημονική τεκμηρίωση, ο τρόπος ζωής παππούδων μας ήταν – και είναι – ο πιο υγιεινός, ο πλέον ενδεδειγμένος για τη μακροζωία. Αποτελεί τη βάση της διαχρονικής Μελέτης των Επτά Χωρών” υπενθυμίζει ο κ. Καλαϊτζιδάκης.
Η μεσογειακή διατροφή κατετάγη πρώτη σε 11 κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες ήταν: η καταπολέμηση του διαβήτη, της χοληστερίνης και των φλεγμονών, η υγεία του εντέρου και η αντιμετώπιση των αρθριτικών. Σε άλλες πέντε ειδικές κατηγορίες ήρθε δεύτερη, ως η πλέον εγκεκριμένη διατροφή. βασισμένη σε φυτικές τροφές, για την υψηλή πίεση, την καρδιά και την υγεία του εγκεφάλου. “Η Μεσογειακή Διατροφή καλύπτει τα κριτήρια της διατροφικής πληρότητας. Περιορίζει τους κινδύνους και πολλαπλασιάζει τα οφέλη για την υγεία μας, ενώ μακροπρόθεσμα εγγυάται τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Συγχρόνως, είναι η πιο νόστιμη λόγω της χρήσης ελαιολάδου. Έτσι, χαρακτηρίζεται ως το πιο βιώσιμο διατροφικό πρότυπο” ανέφερε ο Διευθυντής Λειτουργικού της Grecotel.
Ο κρητικός ντάκος… η κορυφαία σαλάτα του κόσμου!
Στις αρχές του 2025, η πλατφόρμα Taste Atlas ανέδειξε τον κρητικό ντάκο ως την κορυφαία επιλογή σαλάτας παγκοσμίως. Η ελληνική κουζίνα πλασαρίστηκε στην κορυφή αφήνοντας πίσω της στη δεύτερη θέση την ιταλική και στην τέταρτη την ισπανική.
Εξάλλου, τα κρητικά και τα ελληνικά τυριά πλασάρονται– σε διάφορες έγκριτες έρευνες- σταθερά στην πρώτη δεκάδα.
“Η Ελλάδα και η Κρήτη, με τις επιχειρήσεις τους, πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία και να διεκδικήσουν ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Έχουμε ήδη έναν πολύ ισχυρό και αξιόπιστο φορέα που μπορεί να πρωτοστατήσει, ιδιαίτερα στην αμερικανική αγορά: το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για Υγεία και Ευεξία” υπογραμμίζει ο κ. Καλαϊτζιδάκης.
Η πρωτοβουλία του Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard Στέφανου Κάλη, υλοποιείται σε συνεργασία με τη Grecotel.
“Ο βασικός μας στόχος είναι η πρόληψη των χρόνιων ασθενειών προβάλλοντας τον υγιεινό τρόπο ζωής και τα υγιή διατροφικά συστήματα. Ήδη με τα βιωματικά συνέδρια που έχουμε κάνει στην Κρήτη, στις εγκαταστάσεις της Grecotel, δείχνουμε εμπράκτως τη δυναμική μας, με την πρόσβαση σε 15 χώρες του κόσμου. Προσελκύουμε ως συμβούλους επιστήμονες από την ελίτ της ελίτ των ακαδημαϊκών και των ερευνητών, διακεκριμένους καθηγητές από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του πλανήτη. Κι έτσι, καταφέραμε και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και των ελληνικών αρχών”.
Grecotel: Μισός αιώνας ζωής με επίκεντρο τον βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό τουρισμό
Το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για Υγεία και Ευεξία και η Grecotel έχουν επιλεγεί σαν στρατηγικοί συνεργάτες για εκπαίδευση επαγγελματιών, ήδη σε δύο πολύ σημαντικά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ: στο Yale Hospitality και στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.
“Η Grecotel κλείνει εφέτος 50 χρόνια ζωής. Κατέχοντας μία ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, εξελίχθηκε και αποτελεί ένα εθνικό ελληνικό brand με παγκόσμια εμβέλεια, αντανακλώντας αξίες, βιώματα και συναισθήματα. Εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να πρωτοπορεί με μία συνεχή δυναμική, με επίκεντρο τον βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό τουρισμό!” δηλώνει ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Διευθυντής Λειτουργικού της Grecotel, της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής αλυσίδας.
“Η Περιφέρεια Κρήτης έχει επιλεγεί ως ευρωπαϊκή περιφέρεια γαστρονομίας για το 2026. Εφέτος το Ηράκλειο ήταν η γαστρονομική πόλη της Unesco. Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να εκμεταλλευτούμε αυτές τις μοναδικές συγκυρίες για την Κρήτη, την Ελλάδα και τα προϊόντα μας” θα επιμείνει ο κ. Καλαϊτζιδάκης, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης, και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, για την αμέριστη συμπεράστασή τους.