Λίγο πριν περάσει το κατώφλι της Κομισιόν, η πρόεδρός της, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πρόγκηξε τον Ερντογάν, λέγοντάς του να πάρει πίσω τους μετανάστες από τα σύνορα της Ελλάδας.
Σε συνέντευξη Τύπου η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η εξεύρεση λύσης στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Άγκυρας και Ευρωπαϊκής Ένωσης «θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα».
Η ίδια σημείωσε, επίσης, ότι οι μετανάστες, η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία «χρειάζονται βοήθεια», ενώ τόνισε πως η συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία, δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της «οξείας κατάστασης» στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα δικαιώματα των προσφύγων, λέγοντας πως η διαχείριση της κρίσης πρέπει να γίνει «με σεβασμό στο ατομικό δικαίωμα αναζήτησης ασύλου».
Δείτε επίσης: Οι Έλληνες «απάντησαν» με ΕΚΑΜίτες στους Τούρκους κομάντος που έστειλε ο Ερντογάν στον Έβρο
Τέλος, σχετικά με την ανανέωση της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας καθώς και πιθανή νέα χρηματοδότηση από ευρωπαϊκής πλευράς προς την Τουρκία, είπε ότι «δεν πρόκειται να συμφωνηθεί κάτι σήμερα… Είμαστε ακόμα στην αρχή ενός νέου διαλόγου».
Δείτε επίσης: Με φράχτη, drones, θερμικές κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και κομάντο, η Ελλάδα φρενάρει τον «ασύμμετρο» τουρκικό πόλεμο
Η πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο και για την «επείγουσα ανάγκη» να ανακουφιστούν τα ελληνικά νησιά με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τόνισε δε πως είναι «ιδιαίτερα επείγον να ληφθούν μέτρα για τη μεταφορά ασυνόδευτων ανήλικων από τα νησιά σε πιο ασφαλείς προορισμούς», ενώ ανακοίνωσε πως -σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- ζήτησε από τα κράτη-μέλη να κάνουν κάτι άμεσα. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ανταποκρίθηκαν θετικά η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.
Η ίδια είπε πως την Πέμπτη, που θα βρεθεί ξανά στην Ελλάδα, θα γνωρίζει περισσότερα για τον ακριβή αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων, που θα μεταφερθούν από τα νησιά.
Εν τέλει, η πρόεδρος της Επιτροπής έκανε γνωστό το ότι ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια Επίτροπος, Ίλβα Γιόχανσον, έχουν συνομιλήσει και με τα 27 κράτη-μέλη, ώστε να καταλήξουν στο νέο συνολικό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, η πρόταση για το οποίο «θα παρουσιαστεί μετά το [Καθολικό] Πάσχα».