Σκέψεις για υποχρεωτική άδεια στους εργαζόμενους αρχίζουν να καλλιεργούνται στο δημόσιο, ενώ την ίδια ώρα στον ιδιωτικό τομέα, εργοδότες και εργαζόμενοι ψάχνουν να… οπλιστούν με τις διατάξεις της νομοθεσίας, για να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.
- Του Στέλιου Κράλογλου
Σύμφωνα με συνδικαλιστές σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες άρχισαν οι πονηριές. Υπήρξε… ενημέρωση πως σε περίπτωση που εργαζόμενος τεθεί σε καραντίνα, οι ημέρες απουσίας του θα πρέπει να συμψηφιστούν με την κανονική του άδεια. Να χρεωθεί, δηλαδή, ο συγκεκριμένος υπάλληλος 14 ημέρες κανονικής άδειας! Σύμφωνα με τον εργατολόγο, Γιάννη Καρούζο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει! Όπως εξηγεί «οι διατάξεις του άρθρου 49 του Υπαλληλικού Κώδικα προβλέπουν τα εξής:
Η υπηρεσία, στην οποία ανήκει ο υπάλληλος, χορηγεί υποχρεωτικά σε αυτόν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους την κανονική άδεια, που δικαιούται, κι αν ακόμα δεν την ζητήσει. Τονίζεται δε, ότι από την αιτιολογική έκθεση προκύπτει ότι ο προστατευτικός σκοπός της κανονικής άδειας, είναι η ανάπαυση του υπαλλήλου, η βελτίωση της αποδοτικότητάς του, επενεργώντας ευεργετικά τόσο στα συμφέροντα της υπηρεσίας όσο και του υπαλλήλου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, συμπεραίνεται ότι, απόφαση δημόσιας υπηρεσίας, η οποία αφενός θα θέτει υπαλλήλους που έχουν ταξιδέψει σε Κίνα ή Ιταλία, σε καραντίνα, υποχρεώνοντας τους σε αποχή από την υπηρεσία τους, αφετέρου όμως, θα συμψηφίζει τις ανωτέρω ημέρες απουσίας του υπαλλήλου με τις ημέρες κανονικής άδειας του, περικόπτοντας ουσιαστικά την τελευταία, είναι παράνομη, σε σφοδρή αντίθεση με τα κατοχυρωμένα δικαιώματα δημοσίων υπαλλήλων».
Θόλο παραμένει και το τοπίο σχετικά με την καταβολή μισθοδοσίας στις δημόσιες επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κλείσουν όπως για παράδειγμα τα ΚΑΠΗ. Θα συνεχιστεί κανονικά η καταβολή της μισθοδοσίας η θα υπάρχει κάποια άλλη πρόβλεψη για τους εν λόγω εργαζόμενους;
Πάμε τώρα να δούμε τι προβλέπει η νομοθεσία για το ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα πάντα με τον κ Καρούζο:
• Απαγορεύεται ο εργοδότης να υποβάλει ο ίδιος τον εργαζόμενο σε εξετάσεις όπως η θερμομέτρηση. Εξέταση γίνεται μόνο με σύμφωνη γνώμη εργαζόμενου και μόνο από γιατρό
• Η αποχή από τη δουλειά χωρίς διάγνωση και χωρίς υποψία προσβολής συνιστά αδικαιολόγητη απουσία
• Σε περίπτωση υποψίας προσβολής (π.χ. ταξίδι σε χώρες υψηλού κινδύνου) ο εργοδότης υποχρεούται να ζητήσει από το μισθωτό να μην προσέλθει καταβάλλοντας τον μισθό. Προσοχή όμως: ο μισθωτός μπαίνει σε προληπτική «καραντίνα» μόνο με γνωμάτευση ή εντολή γιατρού και όχι με αυθαίρετη πρωτοβουλία του εργοδότη. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός καταβάλλεται κανονικά, ενώ οι ημέρες απουσίας δεν αφαιρούνται από την κανονική άδεια αναψυχής.
Ως γενικό κανόνα η νομοθεσία προβλέπει πως «εάν ο εργοδότης αναστείλει με δική του πρωτοβουλία προληπτικά τις εργασίες της επιχείρησής του, είναι υποχρεωμένος να αμείβει τους νοσούντες εργαζομένους κανονικά. Εάν, όμως, μια ιδιωτική επιχείρηση αναστείλει τη λειτουργία της με απόφαση δημόσιας αρχής, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού κι επειδή αυτό οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας ο εργοδότης σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του».
Δείτε επίσης: Νέα δημοσκόπηση: Η κυβέρνηση πήρε «ψήφο εμπιστοσύνης» για Έβρο, Αιγαίο και κορωνοϊό!