Νέες σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν τρόμο στους κατοίκους της Σαντορίνης τα ξημερώματα της Κυριακής, την ώρα που στο νησί λαμβάνονται μέτρα υπό τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ηφαίστειο.
Λίγα λεπτά πριν από τις 9 το πρωί, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή 21 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ νωρίτερα, στις 7 σημειώθηκε σεισμική δόνηση 3,4 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Ακολούθησε μπαράζ σεισμών με τον μεγαλύτερο να είναι 3,7 Ρίχτερ.
Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιο είναι το ρήγμα, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας νέας πιο ισχυρής σεισμικής δόνησης. «Η περιοχή φιλοξενεί πολλά ρήγματα και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού» δήλωσε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.
Κλειστά τα σχολεία
Yπενθυμίζεται ότι μετά από κοινή συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, αποφασίστηκε να μείνουν τα σχολεία τη Δευτέρα και να ακυρωθούν όλες οι εκδηλώσεις.
Καθησυχαστικός ο δήμαρχος
Από πλευράς του ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος μιλώντας στο Open το πρωί της Κυριακής, δήλωσε ότι τα μέτρα είναι προληπτικά: «Δεν υπάρχει έντονη ανησυχία. Τους σεισμούς που αισθανθήκαμε από το ρήγμα στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού ήταν μέχρι 4,2 Ρίχτερ. Έγιναν αισθητοί, αλλά όχι εντόνως αισθητοί. Το ηφαίστειο παρακολουθείται κι έχουν την εμπειρία του 2011 και του 2012. Για λόγους πρόληψης ελήφθησαν τα μέτρα» ανέφερε και εξήγησε για το ηφαίστειο:
«Περισσότερες φορές δημιουργείται μεγαλύτερη ανησυχία απ’ αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει. Και πολλές φορές λόγω της πρόσληψης της πληροφόρησης. Για παράδειγμα, οι παραμορφώσεις είναι συχνές λόγω του ηφαιστείου, σηκώνεται δηλαδή ή βυθίζεται το νησί λίγο, αυτό είναι μια φυσική δραστηριότητα. Αν βάλεις κανείς έναν τίτλο “φουσκώνει σαν κέικ” η πρόσληψη της είδησης είναι διαφορετική, αν πει κανείς χωρίς να εξηγήσει ότι η Θηρασιά κάθε χρόνο μετακινείται ένα εκατοστό και δεν πει ότι αυτό συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια, τότε η πρόσληψη της είδησης είναι διαφορετική».
Δείτε επίσης:
- Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου: Τα μέτρα που ελήφθησαν μετά τις δονήσεις σε Σαντορίνη και Ανάφη
- Ο Άκης Τσελέντης για τα ηφαίστεια της Σαντορίνης: Γιατί προτείνει επιπλέον μέτρα
- Παπαζάχος για ηφαίστειο Σαντορίνης: «Καμία ανησυχία, σημειώνονται αποτυχημένες εκρήξεις»