Δεν έχει τέλος η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη, με διαδοχικές δονήσεις να προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί περισσότεροι από δέκα σεισμοί από 2,1 έως 3,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, κυρίως με επίκεντρο την Σαντορίνη.
Όπως έγινε γνωστό, λίγο πριν από τις 8 καταγράφηκε σεισμός 3,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο 25χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης κι εστιακό βάθος 25χλμ. Είχε προηγηθεί στις 6:00 δόνηση μεγέθους 3,3 Ρίχτερ, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα ακολούθησε δόνηση 3,6 Ρίχτερ. Στις 6:20 ο σεισμός που σημειώθηκε ήταν 3,9 Ρίχτερ και στις 6:39 ένιωσαν σεισμό 3,3 Ρίχτερ. Νωρίτερα, στις 04:35 τα ξημερώματα, καταγράφηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ 16 χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης με εστιακό βάθος στα 5 χλμ, σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα ακολούθησαν δεκάδες ακόμα δονήσεις με τη μεγαλύτερη, έντασης 3,9 Ρίχτερ, να σημειώνεται λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα.
#Earthquake (#σεισμός) confirmed by seismic data.⚠Preliminary info: M4.5 || 24 km NE of #Firá (#Greece) || 4 min ago (local time 01:54:42). Follow the thread for the updates👇 pic.twitter.com/TcjKQ4pgFt
— EMSC (@LastQuake) February 2, 2025
Είναι χαρακτηριστικό πως από την 24η Ιανουαρίου, στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας κι έχουν καταγραφεί πάνω από 380 σεισμοί. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, προσθέτοντας πως οι επιστήμονες παρακολουθούν «με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου».
Ο ίδιος επεσήμανε πως η ακολουθία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, όμως σιγά σιγά δείχνει να απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης προς τα βορειοανατολικά. «Όταν ξεκίνησε η ακολουθία ήταν κοντά στο νησί, αλλά τώρα απομακρύνεται. Η απόσταση όσο μεγαλώνει, μειώνονται οι πιθανότητες να υπάρχουν σημαντικές ζημιές από το οτιδήποτε», επεσήμανε και συνέχισε: «Όσο συμβαίνει αυτό, η ανησυχία όσον αφορά τις επιπτώσεις από τους σεισμούς στη Σαντορίνη μειώνεται».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, τόνισε πως το σενάριο για έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, είναι ακραίο.
«Αυτό είναι το ακραίο σενάριο, δεν είναι το πιο πιθανό. Οι πιθανότητες όσο ανεβαίνουμε σε μέγεθος στην κλίμακα Ρίχτερ, μειώνονται δραστικά. Είναι πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5 βαθμών, λιγότερο πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 βαθμών και πάρα πολύ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών. Αυτό είναι το ακραίο σενάριο αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί και εκεί συγκλίνουν και οι γνώμες όλων των συναδέλφων», ανέφερε και συνέχισε:
«Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην πρόληψη, μια πρόληψη η οποία θα πρέπει να υπάρχει και θα πρέπει να υπήρχε σε προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι όλα αυτά εντάσσονται μέσα στην πρόληψη η οποία συντονίζεται από τον υπουργό, τον κ. Κικίλια. Πρόληψη με διάφορες δράσεις, σε διάφορα επίπεδα. Έρχονται όλοι αυτοί για προληπτικούς καθαρά λόγους έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι έστω και στο ακραίο σενάριο. Θεωρώ ότι αυτό είναι μία πάρα πολύ καλή, συντονισμένη ενέργεια η οποία γίνεται εκ μέρους του υπουργείου. Για πρώτη φορά στη χώρα μας παρατηρούνται ανάλογα γεγονότα».
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως το φαινόμενο δεν μπορεί να λήξει σε μία ημέρα, σε δύο ημέρες. «Μπορεί να κρατήσει μερικές ημέρες, μερικές εβδομάδες, αλλά και μερικούς μήνες. (…) Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προβλέψουμε τη διάρκεια του φαινομένου, απλά και μόνο προετοιμαζόμαστε πάντα για το ακραίο σενάριο, το οποίο υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί», επεσήμανε, ενώ ερωτηθείς για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, απάντησε: «Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να φανεί μια σεισμοηφαιστιακή δραστηριότητα, δηλαδή το ηφαίστειο να ξυπνήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε έκρηξη. Το έδαφος της Σαντορίνης, επειδή είναι ηφαιστειακό έδαφος, αλλά και των γύρω νησιών, είναι ποικιλόμορφο».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στους κατοίκους που έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το νησί. «Δεν υπάρχει λόγος για αυτό που γίνεται. Ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος, η διαμονή στη Σαντορίνη είναι απολύτως ασφαλής», κατέληξε.
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Σαντορίνης Ζώρζος Αναστάσιος Νικόλαος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, ενώ μετέφερε και τα όσα συζήτησε με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ. «Μετά την ενεργοποίηση του ρήγματος βορειοανατολικά της Σαντορίνης είχαμε σεισμούς που έγιναν ιδιαιτέρως αισθητοί προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους, αν και οι περισσότεροι εξ αυτών είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τις δονήσεις», τόνισε και συμπλήρωσε:
«Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα μέτρα που οφείλουμε να ακολουθήσουμε ώστε, σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος. Το Σαββατοκύριακο δεν επετράπησαν συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους ενώ ανεβλήθησαν όλες οι εκδηλώσεις, όπως οι κοπές πρωτοχρονιάτικης πίτας».
Ο ίδιος έκανε γνωστό πως τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, ενώ θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση για τη λειτουργία τους αύριο, Τρίτη. «Παράλληλα, αποκλείστηκε η πρόσβαση σε κάποια λιμάνια του νησιού όπως είναι αυτό του Αμμουδίου και ζητήθηκε να αδειάσουν οι πισίνες, -αν και οι περισσότερες έχουν ήδη αδειάσει- έτσι ώστε σε περίπτωση ισχυρής δόνησης να μην επιβαρύνεται το εκάστοτε κτήριο», υποστήριξε, ενώ μοιράστηκε τον διάλογο που είχε με τον Εύθυμιο Λέκκα:
«Ο κ. Λέκκας μου είπε πως δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο διότι από τότε έχουν περάσει περίπου 70 χρόνια και αυτά δεν επαρκούν ώστε “να γεμίσει το φορτίο” και να ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, δηλαδή δεν έχουν συσσωρευθεί δυνάμεις που να ξεσπάσουν σε τόσο μεγάλη κλίμακα όσο το 1956. Συνεπώς, αν προκύψει μεγάλος σεισμός, θα είναι ασθενέστερος. Αυτό ναι μεν μας καθησυχάζει σε κάποιον βαθμό, δεν μας αφήνει δε περιθώρια πλήρους επανάπαυσης. Τουναντίον! Είμαστε όλοι σε πλήρη επιφυλακή θέλοντας να μην διακινδυνέψει πρωτίστως η ανθρώπινη ζωή και ακολούθως οι περιουσίες των κατοίκων».
Συμπλήρωσε πως «από τους μέχρι τώρα σεισμούς οι οποίοι έχουν ταρακουνήσει το νησί δεν υπάρχουν υλικές ζημιές ή φθορές σε κτήρια. Πράγμα που σημαίνει ότι το αντισεισμικό σύστημα βάσει του οποίου έχει ανεγερθεί η συντριπτική πλειονότητα των κτηρίων στο νησί αποδίδει». Επ’ αυτού εξήγησε πως «αν προκύψουν ζημιές, λογικά αυτές θα είναι σε παλαιά κτήρια και πιθανόν μερικές κατολισθήσεις περιμετρικά της Καλντέρας».
Τέλος, ο κ. Ζώρζος γνωστοποίησε πως σήμερα, Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τα σχολεία καθώς και επιπλέον μέτρα προστασίας, αν και εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Προληπτικά μέτρα
Στο πλαίσιο αυτό, οι Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, δεδομένου ότι η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους. Έτσι, οι επιστήμονες να ανακοινώνουν σειρά προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών:
– Κλείσιμο των σχολείων σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό σήμερα Δευτέρα
– Αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους
– Απομάκρυνση από εγκαταλελειμμένα κτίρια και έλεγχο κατοικιών
– Περιορισμένη πρόσβαση στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου, Παλαιού Λιμένα Φηρών
– Επιλογή ασφαλών διαδρομών στο επαρχιακό και αστικό οδικό δίκτυο, λόγω κινδύνου κατολισθήσεων
– Εκκένωση νερού από πισίνες, απομάκρυνση από παράκτιες περιοχές σε περίπτωση που δημιουργηθεί παλίρροια
Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκεται και η ΕΜΑΚ έχοντας στήσει σκηνές σε εξωτερικό χώρο του κλειστού γηπέδου της Σαντορίνης. Σε επιφυλακή και ο στρατός, ενώ ενισχύονται δυνάμεις του Υγειονομικού και της Πυροσβεστικής.
Δείτε επίσης:
- Γιατί η ΕΜΑΚ έφτασε με το αεροπλάνο της γραμμής στην Σαντορίνη;
- Κικίλιας για τους δεκάδες σεισμούς στη Σαντορίνη: «Προληπτικά τα μέτρα, υπάρχει εγρήγορση»
- CNN για Σαντορίνη: Το «νησί του Instagram» χτυπήθηκε από 200 σεισμούς!
- «Χορός» Ρίχτερ στη Σαντορίνη: Έκτακτα μέτρα για τις πολλαπλές ισχυρές δονήσεις – Αδειάζουν πισίνες, εξετάζουν σενάρια για μεγάλο σεισμό