Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το ελληνικό σύστημα υγείας, με τραγικές συνέπειες για χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο. Το γεγονός ότι περίπου 2.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από λοιμώξεις που σχετίζονται με πολυανθεκτικά μικρόβια αναδεικνύει την ανάγκη για άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις. Η κινητοποίηση του ΕΟΔΥ και οι σχεδιαζόμενες προσλήψεις εξειδικευμένων νοσηλευτών είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί μια συνολική στρατηγική που θα διασφαλίζει την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή διαχείριση των λοιμώξεων.
Όπως εξηγούν οι γιατροί του ΕΣΥ, ένας στους δέκα που μπαίνει στο νοσοκομείο έχει ένα ανθεκτικό μικρόβιο που κινδυνεύει να το μεταδώσει.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Σύψας, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ εξηγεί πως η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι ο κύριος παράγοντας της μικροβιακής αντοχής. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. «Κυρίως συνταγογραφούν αντιβιοτικά οι παθολόγοι και οι παιδίατροι», τονίζει ο ίδιος.
Παιδικές αλλεργίες
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα αυξημένο καταγράφεται και το ποσοστό των αλλεργικών νοσημάτων σε βρέφη και παιδιά, με αποτέλεσμα η συχνότητά τους να φτάνει στο 20-30% και οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής, στην κλιματική αλλαγή και στη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Ένα ποσοστό 6-8% των παιδιών παρουσιάζει αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο. Παράλληλα αρκετά παιδιά εμφανίζουν άσθμα που οφείλεται σε αλλεργιογόνους παράγοντες και αλλεργική ρινίτιδα. Ο παράγοντας που την προκαλεί ανιχνεύεται με εξειδικευμένα τεστ.