Εικόνες που «κόβουν» την ανάσα στην Σαντορίνη, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν άρον άρον το νησί που εξακολουθεί να «χορεύει» στον χορό των Ρίχτερ. Τις τελευταίες 5 ημέρες, πάνω από 555 σεισμικές δονήσεις έχουν προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους του των νησιών της Σαντορίνης και της Αμοργού, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι πρόκειται για προσεισμική ακολουθία.
Η εικόνες που δημοσιεύουν τα πρακτορεία αποτυπώνουν τη μαζική φυγή κατοίκων και επισκεπτών που σπεύδουν να απομακρυνθούν από τη νησί, καθώς οι εκτιμήσεις των ειδικών προβλέπουν ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί προληπτικά μέτρα, όπως η πρόσβαση σε επικίνδυνες περιοχές αλλά και το κλείσιμο των σχολείων μέχρι την Παρασκευή.
Όπως έγινε γνωστό, αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν έκτακτες πτήσεις, ενώ τα πλοία αναχωρούν γεμάτα από το νησί.
Μελετούν τη δραστηριότητα στο ηφαίστειο Κολούμπος
Οι επιστήμονες παράλληλα στρέφουν την προσοχή τους στο υποθαλάσσιο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της περιοχής και ειδικότερα στο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος το οποίο αποτελεί αντικείμενο μελετών τα τελευταία 20 χρόνια αφού πρόκειται για το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο όλης της Μεσογείου.
«Ο κόσμος στη Σαντορίνη είναι τρομαγμένος» αναφέρουν επιβάτες που φτάνουν στο «Ελ. Βενιζέλος» με πτήσεις από το νησί.
Σεισμό μέχρι 5,5 Ρίχτερ προβλέπει ο Λέκκας
Καθησυχασιτικός εμφανίστηκε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος ανέφερε ότι δύσκολα θα σημειωθεί σεισμός μεγαλύτερος των 5,5, Ρίχτερ: «Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η Επιτροπή Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου θα συνεδριάσει ξανά την Τετάρτη. Έχω κάνει πρόσκληση στα μέλη των δύο επιτροπών, 8 η ώρα το πρωί να συνεδριάσουμε, να δούμε τις εξελισσόμενες διεργασίες και από κει και πέρα δεν μπορούμε να προδιαγράψει τίποτα ως προς τη διάρκεια επαναλαμβάνω, γιατί το μέγεθος έχουμε πει ότι πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τα 5.5.
Ένα απίθανο σενάριο είναι να πάει μέχρι τα 6, όπου είναι η ελάχιστη πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε κάποιο σεισμό λίγο μεγαλύτερο από 5, ο οποίος θα συμβάλει στην ταχύτερη απόσβεση του φαινομένου.
Το λίγο πάνω από το 5 δεν θα έχει επίπτωση στη Σαντορίνη. Υπάρχει ένα σενάριο στα 5.5 όπου μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές επιπτώσεις και βέβαια το σενάριο των 6 βαθμών, είναι ένα σενάριο που συγκεντρώνει ελάχιστες θα έλεγε κανένας πιθανότητες».
Μέχρι και 6 Ρίχτερ λέει ο Λέκκας – Μικρή πιθανότητα για τσουνάμι
«Δεν μπορούμε να πάμε σε φαινόμενα σαν του 1956, πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια για να γεμίσει το ρήγμα. Είναι μικρά ρήγματα, δε μπορεί να δώσει σεισμό όπως το 1956» ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
«Τα 6 Ρίχτερ είναι το ακραίο σενάριο» ανέφερε μιλώντας στο Live News και καθησύχασε για το ηφαίστειο: «Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη δεν έχει σχέση με τους σεισμούς αυτούς. Παρακολουθούμε τη δραστηριότητα εδώ και μήνες στην Καλντέρα στη Σαντορίνη», συμπλήρωσε. Ο ίδιος μίλησε και πιθανότητα ενός μικρού τσουνάμι.
Κλειστά τα σχολεία σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το απόγευμα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Όπως αποφασίστηκε κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ διαπιστώθηκε ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
Ειδικότερα, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές, κλπ.) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ). Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.
Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
Κικίλιας: Το σύνολο των μέτρων που έχουν παρθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά
«Το σύνολο των μέτρων που έχουν παρθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στις δράσεις της Πολιτείας που σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και την γύρω περιοχή. «Έχουν γίνει αυτά που πρέπει σε επιχειρησιακό επίπεδο» από την Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αυτοδιοίκηση και τους επιστήμονες μας» τόνισε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι «συνεδριάζει πλέον καθημερινά η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, και προτείνει μέτρα. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς, και με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες, αυτά τα οποία απορρέουν από την σεισμική δραστηριότητα, η οποία είναι παρατεταμένη, και προσπαθούμε μόνιμα να ενημερώσουμε σωστά». Σήμερα, συνέχισε ο κ. Κικίλιας,«απαιτήθηκαν και (αποστολές μηνυμάτων) “112”, προκειμένου για την Θήρα και τα γύρω νησιά, σε ό,τι έχει να κάνει με μικρές κατολισθήσεις ως συνέπεια της παρατεταμένης σεισμικής δραστηριότητας».
Θα δούμε πώ0ς θα εξελιχθεί το φαινόμενο και επιστημονικά αλλά και στην πράξη, για το τι κάνουμε ως οργανωμένο κράτος και Πολιτική Προστασία για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας, είπε ο κ. Κικίλιας, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιού. Ο κ. Ψυχογιός δήλωσε ότι παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του κρατικού μηχανισμού, συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους και τους κάλεσε να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.
Πέφτουν βράχια στην Καλντέρα και κινδυνεύουν σπίτια
Δείτε επίσης:
- Έξαλλος ο Τσελέντης με την κυβέρνηση για τη Σαντορίνη: «Ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου!»
- Μαζική φυγή από τη Σαντορίνη: Ουρές για εισιτήρια και έκτακτες πτήσεις!
- Καθησυχαστικός ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Η σεισμική ακολουθία δεν σχετίζεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης»