spot_img

Στο «χορό» των Ρίχτερ η Σαντορίνη: Νέες δονήσεις και έκτακτα μέτρα – «Φεύγουμε, μέχρι να καταλαγιάσει το φαινόμενο», λένε οι κάτοικοι

«Θα ήθελα έναν σεισμό της τάξης των 5,2-5,3 Ρίχτερ, ακόμη και 5,5 Ρίχτερ που θα εκτονώσει το φαινόμενο πιο γρήγορα»

Must Read

Πανικός, ανησυχία και διαδοχικές σεισμικές δονήσεις συνθέτουν το σκηνικό στη Σαντορίνη, με τους κατοίκους να κατακλύζουν το λιμάνι και το αεροδρόμιο, στην προσπάθειά τους να φύγουν.

Λίγα λεπτά πριν από τις 9:00 καταγράφηκε νέος σεισμός, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 231 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 17 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

«Προσωπικά θα ήθελα έναν σεισμό της τάξης των 5,2-5,3 Ρίχτερ, ακόμη και 5,5 Ρίχτερ που θα εκτονώσει το φαινόμενο πιο γρήγορα», υποστηρίζει ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, που θα βρεθεί για μερικές ώρες στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διυπουργικής σύσκεψης και στη συνέχεια θα επιστρέψει στο νησί.

Ο ίδιος εξηγεί πως ναι μεν έχει μετατοπιστεί λίγο το επίκεντρο των σεισμών, προς την Αμοργό, ωστόσο, υπάρχει λιγότερη ανησυχία από ότι για την Σαντορίνη, λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών των δύο νησιών.

«Εκτίμηση όλων των επιστημόνων είναι ότι θα διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε για πόσο αυτό το φαινόμενο των πολλών δονήσεων», παρατηρεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, σημειώνοντας ότι ακόμη δεν μπορεί να υπάρξει σαφήνεια για το εάν έχει εκδηλωθεί ο κύριος σεισμός. Επισημαίνει δε, πως δεν βλέπει τον λόγο να φεύγει ο κόσμος απο την Σαντορίνη. «Αλλά σέβομαι τον ανθρώπινο φόβο», συμπληρώνει.

 

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπανικολάου, επισημαίνει πως έχουν χαρτογραφηθεί όλα τα ρήγματα, εξηγώντας πως οι απόψεις των σεισμολόγων είναι εμπεριστατωμένες.

«Ευτυχώς κάτι έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες μέσα στην όλη διαχείριση των σεισμών. Είμαι περήφανος που έχω μαθητές την κ. Νομικού, τον κ. Λέκκα, και πολλούς άλλους που έχουν μια εντελώς άλλη αντίληψη και ξεφύγαμε από την δεκαετία του ’80, που οι επιστήμονες ήταν περισσότερο γνωστοί για τις κόντρες τους. Το κλειδί είναι ότι έχουμε στοιχεία πάνω στα οποία βγάζουμε τις απόψεις μας. Μέχρι πριν από 15 χρόνια τα στοιχεία ήταν στατιστικής φύσης. Κοιτάζαμε τι ξέραμε για τους σεισμούς και προσπαθούσαμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Το μεγαλύτερο ατού τώρα είναι ότι έχουμε χαρτογραφήσει το ηφαίστειο Κολούμπο. Στην συνέχεια ξέρουμε για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, έχουμε 12 ηφαιστειακούς κρατήρες ΒΑ του Κολούμπου ακριβώς σε αυτή την περιοχή των κρατήρων του Κολούμπου είναι που νότια μέχρι την νήσο Άνυδρο γίνεται όλη αυτή η δραστηριότητα», αναφέρει και συνέχιζει:

«Έχουμε χαρτογραφήσει όλα τα ρήγματα. Κάναμε πέρσι τις γεωτρήσεις, ξέρουμε την ιστορία του κάθε ρήγματος, ξέρουμε ότι το Κολούμπο έχει δώσει 6 μεγάλες εκρήξεις σαν αυτή του 1650. Από αυτά προκύπτει η ενημέρωση των στοιχείων. Δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει μετά από αυτά τα στοιχεία και να πει ό,τι θέλει. Μας απασχολεί η ρηξιγενής ζώνη από την Άνυδρο μέχρι ανατολικά της Σαντορίνης. Οι μελέτες που κάνουμε συνάδουν στο ότι μπορεί ο σεισμός να φτάσει τα 6 Ρίχτερ».

Ο επιστήμονας κάνει σαφές πως το μέγιστο που αναμένεται είναι το 5,5 έως το πολύ 6 Ρίχτερ. «Έχουμε την ρηξιγενή ζώνη αλλά δεν θα σπάσει όλο το ρήγμα. Δεν ξέρουμε μέχρι πόσο θα κρατήσει. Μόλις ξεφύγαμε και πήγαμε σε πιο αισθητούς σεισμούς, που είναι οι κλασικοί τεκτονικοί σεισμοί μεσαίου μεγέθους αλλά από το 4,1 φτάσαμε στο 4,9. Αυτο μας δείχνει ότι η καμπύλη εκτόνωσης είναι αρκετά γρήγορη και το πιθανότερο ειναι τις επόμ,ενες μέρες να δούμε την κορύφωση του φαινομένου με τον μεγαλύτερο σεισμό – τον κύριο – ή την σταθεροποίηση σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος και την εκτόνωση», τονίζει κλείνοντας.

«Φεύγουμε, μέχρι να καταλαγιάσει το φαινόμενο»

Την ίδια ώρα, κάτοικοι του νησιού σε κατάσταση πανικού τρέχουν να φύγουν από το νησί, υπό το φόβο μεγαλύτερου σεισμού.

«Πηγαίνουμε Αθήνα μέχρι να καταλαγιάσει το φαινόμενο. Μας ανησυχούν οι επαναλαμβανόμενοι σεισμοί και θα φύγουμε για λόγους ασφάλειας μην κάνει έναν μεγαλύτερο. Περιμένουμε την ενημέρωση των επιστημόνων και ακολουθούμε τις οδηγίες», ανέφερε η κ. Σοφία και συνέχισε:

«Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, είναι έντονοι σεισμοί και συνεχόμενοι. Ακούμε τους επιστήμονες. Περιμένουμε να σταματήσει λίγο αυτό το φαινόμενο και να επιστρέψουμε. Κάποιοι μένουν καθώς οι ντόπιοι είναι συνηθισμένοι. Μένουμε πολλά χρόνια στην Σαντορίνη. Ήμασταν από τους τυχερούς κλείσαμε εισιτήριο στα 50 ευρώ, είχε κάτι φαινόμενα των 300 ευρώ. προλάβαμε χθες και κλείσαμε».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This