Ενώ η Τουρκία και η Ελλάδα προσελκύουν την προσοχή με τη γεωγραφική τους εγγύτητα και τις ιστορικές εντάσεις, οι στρατιωτικές δυνάμεις και των δύο χωρών διαφέρουν επίσης μεταξύ τους σε πολλές πτυχές. Αν και είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η σύγκριση των στρατιωτικών τους ικανοτήτων εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποια χώρα θα ήταν ανώτερη σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης.
Η τουρκική ιστοσελίδα beyazgundem.com κάνει μια σύγκριση στρατιωτικής ισχύος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Η Τουρκία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά τις χερσαίες δυνάμεις. Η Τουρκία έχει 425.000 ενεργούς στρατιώτες και 200.000 έφεδρους στρατιώτες. Στην Ελλάδα οι ενεργοί στρατιώτες είναι γύρω στους 142.000. Το πλεονέκτημα της Τουρκίας ως προς τον αριθμό των αρμάτων μάχης, των τεθωρακισμένων οχημάτων και των συστημάτων πυροβολικού είναι αρκετά εμφανείς. Ενώ η Τουρκία έχει πάνω από 3.500 άρματα μάχης, η Ελλάδα έχει 1.350 άρματα μάχης. Επιπλέον, η Τουρκία διαθέτει περισσότερα από 14.000 τεθωρακισμένα οχήματα και περισσότερα από 2.800 συστήματα πυροβολικού. Αν και η Ελλάδα ακολουθεί μια αμυντική δομή σε αυτόν τον τομέα, η ισχυρή χερσαία δύναμη της Τουρκίας θα προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα στα πρώτα στάδια του πολέμου .
Πολεμική Αεροπορία: Ο εκσυγχρονισμός της Τουρκίας
Η Τουρκία έχει επίσης ισχυρή ικανότητα από πλευράς αεροπορικών δυνάμεων. Με πάνω από 1050 αεροσκάφη, έχει σαφές πλεονέκτημα έναντι των 600+ αεροσκαφών της Ελλάδας. Ενώ τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 (250 μονάδες) διαθέτουν πιο προηγμένες τεχνολογίες με έργα εκσυγχρονισμού, η Ελλάδα ενισχύει επίσης τα F-16 της με τον εκσυγχρονισμό Block 70 Viper. Η Τουρκία έχει επίσης μεγάλο πλεονέκτημα στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV και SIHA) . Ενώ τα UAV της Τουρκίας όπως τα Bayraktar TB2 , Akıncı και Anka έχουν σημαντικά αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε αυτόν τον τομέα.
Ναυτικές Δυνάμεις: Η Τουρκία έχει περισσότερη δύναμη (σύμφωνα με το τουρκικό άρθρο)
Όσον αφορά τις ναυτικές της δυνάμεις, η Τουρκία ξεπερνά την Ελλάδα σε αριθμό φρεγατών, κορβετών και υποβρυχίων. Ενώ η Τουρκία διαθέτει ισχυρό ναυτικό οπλοστάσιο με 16 φρεγάτες, 12 υποβρύχια και 10 κορβέτες, η ναυτική δύναμη της Ελλάδας περιορίζεται σε 13 φρεγάτες και 11 υποβρύχια. Ενώ η Τουρκία αυξάνει τη δύναμή της σε αυτόν τον τομέα με εγχώρια έργα πλοίων και υποβρύχια κλάσης Reis, η Ελλάδα προσπαθεί να ενισχύσει τη ναυτική της ισχύ με γαλλικής κατασκευής φρεγάτες Belharra και αεροσκάφη Rafale . Ωστόσο, οι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας θα μπορούσαν να είναι καθοριστικές σε μια πιθανή ναυτική σύγκρουση.
Προϋπολογισμός Άμυνας και Οικονομική Ικανότητα
Ενώ ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τουρκίας είναι περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ελλάδας περιορίζεται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η διαφορά επιτρέπει στην Τουρκία να επενδύσει περισσότερα σε εγχώρια έργα αμυντικής βιομηχανίας μαζί με στρατιωτικές δαπάνες. Ενώ η Τουρκία έχει αποκτήσει μεγάλη ανεξαρτησία στην αμυντική βιομηχανία, η Ελλάδα πρέπει να βασίζεται περισσότερο σε εξωτερικούς πόρους.
Διπλωματική Υποστήριξη και Σύμμαχοι
Ενώ η Ελλάδα μπορεί να λάβει ισχυρή διπλωματική υποστήριξη, ειδικά από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η κατάσταση της Τουρκίας είναι πιο περίπλοκη. Αν και η Τουρκία έχει αποκτήσει ανεξαρτησία στην αμυντική της βιομηχανία, μπορεί να μετατρέψει τη θέση της στο ΝΑΤΟ και την εμπειρία της στις περιφερειακές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε πλεονέκτημα. Ωστόσο, σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης, το ΝΑΤΟ αναμένεται να αποτρέψει αυτές τις δύο χώρες από την αντιπαράθεση μεταξύ τους. Ενώ η Ελλάδα μπορεί να βρει υποστήριξη από ισχυρούς συμμάχους σε διπλωματικούς όρους, οι περιφερειακές στρατιωτικές επιχειρήσεις και η ανεξάρτητη αμυντική ικανότητα της Τουρκίας παρέχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα παρά αυτή την υποστήριξη.
Η στρατιωτική ικανότητα της Τουρκίας είναι υψηλότερη, αλλά το κόστος του πολέμου θα είναι υψηλό.
Αν και η Τουρκία μπορεί να φαίνεται στρατιωτικά ανώτερη σε περίπτωση πιθανού πολέμου, η αμυντική θέση της Ελλάδας θα αυξήσει τις δυσκολίες του πολέμου και για τις δύο πλευρές. Διπλωματικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο και η ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να προσπαθήσει να αποτρέψει την έναρξη του πολέμου. Ωστόσο, η ισχυρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και η εκτεταμένη στρατιωτική ικανότητα θα της δώσουν πλεονέκτημα μακροπρόθεσμα. Ακόμα κι αν η Ελλάδα μπορούσε να λάβει υποστήριξη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αυτή η υποστήριξη μπορεί να μην προσφέρει μια μακροπρόθεσμη νίκη κατά της Τουρκίας. Τελικά, ένας τέτοιος πόλεμος θα οδηγούσε σε μεγάλη καταστροφή και για τις δύο χώρες, αλλά η στρατιωτική ικανότητα της Τουρκίας θα μπορούσε να την φέρει σε μια πιθανή νικηφόρα θέση.
Δείτε επίσης:
- Πισώπλατη μαχαιριά από τον Μακρόν! Το «Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία» θύμα των πυραύλων Meteor
- Επιμένουν στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία