Πλησιάζουν σε συμφωνία Ελλάδα και Βουλγαρία, για τα νερά του ποταμού Άρδα, θέμα που απασχολεί έντονα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του Έβρου.
Συστάθηκε μια διακρατική επιτροπή μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας με σκοπό την επίλυση του ζητήματος που προέκυψε μετά τη λήξη της 60ετούς συμφωνίας για την παροχή υδάτων από τον ποταμό Άρδα.
Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη στις 9 Ιουλίου 1964, πρόβλεπε την παροχή ρυθμιζόμενης ποσότητας νερού από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα για αρδευτικούς σκοπούς.
Μετά τη λήξη της στις 9 Ιουλίου 2024, το βουλγαρικό κράτος δεν έχει πλέον την υποχρέωση να παρέχει αυτές τις ποσότητες νερού. Για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών κατά την περίοδο 10 Ιουλίου 2024 έως 30 Σεπτεμβρίου 2024 συνήφθη προσωρινή εμπορική συμφωνία μεταξύ της Εθνικής Ηλεκτρικής Εταιρίας (NEK) της Βουλγαρίας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Ελλάδας.
Η NEK ανακοίνωσε ότι παρείχε τις συμφωνημένες ποσότητες νερού πλήρως. Επί του παρόντος η διακρατική επιτροπή εργάζεται για την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης στο ζήτημα της παροχής υδάτων από τον ποταμό Αρδα.
Η έλλειψη συμφωνίας θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή, ειδικά σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, ο καπνός και τα σιτηρά.
Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»
Δείτε επίσης: