Εφιαλτική η νύχτα στη Σαντορίνη: Δίχως τέλος η σεισμική δραστηριότητα – Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

«Ένας σεισμός 5,5 Ρίχτερ είναι ένα καλό σενάριο, ακραίο το 6,3»

Must Read

Νύχτα αγωνίας ήταν η χθεσινή για τους κατοίκους της Σαντορίνης, που εξακολουθούν να βρίσκονται στο «χορό» των Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, την ώρα που χιλιάδες πολίτες επιλέγουν την απομάκρυνσή τους από το νησί, μέχρι την εκτόνωση του φαινομένου.

Τα ξημερώματα, μέσα σε διάστημα μόλις πέντε λεπτών, καταγράφηκαν δύο σεισμικές δονήσεις 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο πρώτος σεισμός των 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:16 με επίκεντρο 18 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,8 χλμ.

Ο δεύτερος μεγέθους 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:21 με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,8 χλμ.

Νωρίτερα, από τα μεσάνυχτα μέχρι και λίγο μετά τη 1:00, καταγράφηκαν έξι δονήσεις, με τη μικρότερη στα 3 Ρίχτερ και τη μεγαλύτερη στα 3,7 Ρίχτερ. Η δόνηση των 3,7 Ρίχτερ (01:00) είχε επίκεντρο 14 χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης και εστιακό βάθος στα 7 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

«Από την 1η Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 73 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ»

Μπορεί η ανησυχία στο νησί να είναι διάχυτη, ωστόσο, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή, έκανε λόγο για «σχετική σταθεροποίηση».

«Θα μπορούσε να είναι και καλό σημάδι. Υπάρχει η περίπτωση να έχουμε το καλό σενάριο της σμηνοσειράς», σημείωσε, παρουσιάζοντας το παράδειγμα της Αιθοπίας με 256 σεισμούς που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο. Ο επιστήμονας εξήγησε πως η έντονη περίοδος ήταν από Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο και εκεί μόνο δύο σεισμοί είχαν περάσει το μέγεθος του 5, ένας 5,2 και ένας 5,7 Ρίχτερ.

«Το ενδιαφέρον με την περίπτωση της Αιθιοπίας ήταν και ότι η ακολουθία αυτή ήταν κοντά σε δύο ηφαίστεια», πρόσθεσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και τόνισε: «Έχουν καταγραφεί 440 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ από την 1η Φεβρουαρίου και 73 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καραστάθης ζήτησε «να περιμένουμε 1-2 ημέρες και τα νέα δεδομένα από τους σεισμογράφους που τοποθετήσαμε. Δεν είναι ιδιαίτερα μικρή η πιθανότητα να πάμε με το πρώτο σενάριο (σ.σ. της σμηνοσειράς)».

Ερωτηθείς, δε, αν ο ίδιος θα έμενε στη Σαντορίνη, απάντησε «εγώ ενδεχομένως να παρέμενα γιατί οι αποστάσεις από τα επίκεντρα είναι σε καλή απόσταση από το νησί».

«Ένας σεισμός 5,5 Ρίχτερ είναι ένα καλό σενάριο, ακραίο το 6,3»

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, υποστήριξε πως η θεωρία της «κατσαρόλας» που ανοίγει, βγαίνει λίγος καπνός και εκτονώνεται η ενέργεια είναι μια απλοϊκή θεωρία στην σεισμολογία η οποία δεν ισχύει.

«Η μεγάλη γένεση σεισμών ενδιαμέσου μεγέθους δεν είναι γενικά μια διαδικασία που εκτονώνει την ενέργεια και οδηγεί σε ύφεση και μετά τελειώσαμε. Η μεγάλη και αυξημένη γένεση σεισμών έχουν δείξει ότι είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο και μπορεί να οδηγήσει στην γένεση ενός πιο μεγάλου σεισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σεισμός θα γίνει σώνει και καλά. Μπορεί να έχουμε μία παρατεταμένη ακολουθία που σε 1-2 μήνες να συνεχίζει να σπάει. Το 5,5 Ρίχτερ δεν είναι τόσος μεγάλος σεισμός γενικά. Το επίκεντρο είναι στην Άνυδρο. Ένας σεισμός εκεί θα ενοχλήσει την Σαντορίνη αλλά δεν θα προκαλέσει σοβαρές βλάβες. Είναι ένα καλό σενάριο το 5,5 Ρίχτερ», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Το ρήγμα της Αμοργού το 1956 έκανε ένα τεράστιο σεισμό, τον μεγαλύτερο επιφανειακό σεισμό του 20ου αιώνα στην Ευρώπη, της τάξης του 7,5 Ρίχτερ περίπου. Για να μαζευτεί παρόμοια ενέργεια απαιτεί πάνω από 500- 2.000 χρόνια. Δεν μας ανησυχεί αυτό το ρήγμα».

Κλείνοντας, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως η αποκλιμάκωση θα πάρει καιρό γιατί θα έχει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. «Αν δείτε τον χάρτη το ρήγμα της Ανύδρου που περνάει πάνω από το νησί έχει μήκος 15 χλμ. αυτό το μήκος μπορεί να δώσει έναν σεισμό περίπου 6,2-6,3. Παρόλο που σύμφωνα με τα στοιχεία το ρήγμα έχει σπάσει σε μικρότερα κομμάτια ελεύθερα, δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό το σενάριο. Απομακρύνεται όμως η πιθανότητα αυτή, γιατί έχει σπάσει γύρω γύρω το ρήγμα. Είναι ακραίο και πρακτικώς αδύνατο να πάμε σε έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό», υποστήριξε και κατέληξε:

«Εάν γίνει ο κύριος σεισμός, θα τον καταλάβουμε όλοι και πολύ περισσότερο η Σαντορίνη και θα έχουμε και κάποιες επιμέρους επιπτώσεις. Η αποκλιμάκωση θα πάρει καιρό για τι θα έχει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Μετά στο επόμενο διάστημα, στους επομένους μήνες θα συνεχίζονται οι μεγάλοι μετασεισμοί. Οι παροδικές μεταβολές στην σεισμικότητα είναι συνηθισμένες. Οι επόμενοι 2-3 μήνες θα είναι επιφυλακής για την Σαντορίνη».

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Σαντορίνη

Την ίδια ώρα, σε γενική επιφυλακή είναι η περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα είναι και οι 8 ΕΜΑΚ της επικράτειας λόγω της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Σήμερα το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» έφτασε στη Σαντορίνη προκειμένου να συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 51 πυροσβέστες και εννέα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με δύο drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.

Δυνάμεις, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες έχουν σταλεί επίσης σε Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη ενώ στη Νάξο είναι σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος με εναέριους διασώστες.


Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This