Νέος ισχυρός σεισμός μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Αισθητός σε Αττική και Τουρκία

Must Read

Νέος σεισμός της τάξεως των 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 15 χιλιόμετρα νότια/νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με αναφορές, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε περιοχές της Αττικής αλλά και στην Τουρκία.

Το νησί εξακολουθεί να σείεται, την ώρα που οι Αρχές τοποθετούν κορδέλες και σημάνσεις προκειμένου να αποκλείσουν σημεία και περιοχές που μπορεί να είναι επικίνδυνα.



Παράλληλα προκαλούνται συνεχώς κατολισθήσεις, οι οποίες εντείνουν τον προβληματισμό των Αρχών.



Τούρκος καθηγητής λέει ότι οι Έλληνες επιστήμονες έχουν κάνει λάθος εκτίμηση!

Την ίδια στιγμή, Τούρκος καθηγητής υποστηρίζει ότι οι Έλληνες επιστήμονες έχουν κάνει λάθος εκτιμήσεις και ότι οι σεισμοί στην περιοχή είναι μαγματικής προέλευσης και όχι τεκτονικοί.

«Οι ελληνικές αρχές επιμένουν ότι οι σεισμοί αυτοί είναι τεκτονικοί, όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι σχετίζονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα. Από την πρώτη στιγμή έχω υποστηρίξει αυτή την άποψη. Δεν βλέπουμε ισχυρότερους σεισμούς από 5 Ρίχτερ, γεγονός που ενισχύει τη θεωρία ότι πρόκειται για ηφαιστειακού τύπου δονήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σουκρού Ερσόυ.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Κάτω από τη Σαντορίνη καθώς και σε άλλες περιοχές υπάρχουν και άλλα ηφαίστεια. Όπως, για παράδειγμα, το ηφαίστειο του Κολούμπου, ή άλλα ηφαίστεια που δεν έχουν αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας. Αυτά ευθύνονται για τους σεισμούς. Πρέπει να “διαβάσουμε” καλά τους σεισμούς, δεν είναι τεκτονικοί, αλλά ηφαιστειακοί σεισμοί».

Παράλληλα, σε ανάρτησή του το X αναφέρθηκε στον σεισμό του 1628 ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι: «Ένας σεισμός μεγέθους Mw4,4 σημειώθηκε ακριβώς κάτω από το νησί της Σαντορίνης, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο της Θήρας. Θα μπορούσε να είναι ηφαιστειακής προέλευσης; Νομίζω ότι αυτό το τουριστικό νησί βρίσκεται υπό επιστημονική παρακολούθηση. Το 1628 π.Χ., η δραστηριότητα του ηφαιστείου προκάλεσε ένα γιγαντιαίο τσουνάμι που κατέστρεψε την πόλη Ακρωτήρι» έγραψε ο Τούρκος καθηγητής.

EKΠA: 6.400 σεισμοί

Νωρίτερα, σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και συγκεκριμένα η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων, αναφέρεται ότι στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 6.400 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου! Μια μέρα νωρίτερα στις 2 Φεβρουαρίου έγιναν πάνω από 1300 σεισμοί και στις 3 του μήνα πάνω από 1.400!



Η σεισμική δραστηριότητα έχει τα χαρακτηριστικά «σεισμικού σμήνους» όπως λένε τα μέλη της επιτροπής καθώς δεν έχει υπάρξει σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους που θα μπορούσε να  χαρακτηριστεί ο κύριος.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως «ο ρυθμός σεισμικότητας βαίνει αυξανόμενος», ενώ «οι μετασεισμικές ακολουθίες χαρακτηρίζονται από φθίνουσα χρονική κατανομή σεισμών».

Εξετάζοντας τα μελλοντικά ενδεχόμενα σημειώνουν πως ένα από αυτά είναι «να συνεχιστεί η δράση του αλλά με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας».



Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να γίνει κύριος σεισμός και στη συνέχεια μετασεισμοί. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί θα αποτελεί την προσεισμική ακολουθία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έξαρση των σεισμών δεν συνδέεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων.



Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Κατά την περίοδο από 2 Φεβρουαρίου έως και τις πρώτες ώρες της 5ης Φεβρουαρίου 2025, η σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού εντάθηκε ακόμη περισσότερο. Η ανάλυση σεισμολογικών δεδομένων έως και την 3η Φεβρουαρίου, η οποία επικαιροποιήθηκε με τη χρήση μηχανικής μάθησης, απέδωσε ένα πλήθος άνω των 1,300 σεισμών την 2η Φεβρουαρίου και άνω των 1,400 σεισμών την 3η Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας συνολικά τους 6,400 σεισμούς από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου, εκ των οποίων πάνω από 4,800 είχαν μέγεθος Μ³1.0 και πάνω από 800 είχαν μέγεθος Μ³2.5.

Ο αριθμός σεισμών με μέγεθος Μ³2.5 αυξάνεται σταδιακά ανά ημέρα, με πλήθος 0, 1, 2, 6, 9, 25, 45, 340, και 437 σεισμούς από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου. Στις 2 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν 5 σεισμοί με Μ³4.5, στις 3 Φεβρουαρίου 7 σεισμοί και στις 4 Φεβρουαρίου 9 σεισμοί. Το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού ήταν 4.6 στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ στις 3 και 4 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν τρεις σεισμοί με μεγέθη 4.9-5.0 και άλλοι τέσσερις με μέγεθος 4.8. Κατά τις πρώτες ώρες της 5ης Φεβρουαρίου, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται πλησίον της Ανύδρου. Έχουν εντοπιστεί πάνω από 30 σεισμοί, με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού να φτάνει το 4.4.



Η κατανομή των σεισμικών επικέντρων στις 2 Φεβρουαρίου ξεκίνησε συγκεντρωμένη περίπου στο μέσο της απόστασης Ανύδρου-Σαντορίνης, και στη συνέχεια μετανάστευσε στα ΒΑ προς την Άνυδρο. Στις 3 Φεβρουαρίου, η σεισμικότητα παρέμεινε συσσωρευμένη κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ μικρές συστάδες σεισμών εκδηλώθηκαν και σε περιοχές δυτικά και βόρεια της Ανύδρου, σε αποστάσεις γενικά μικρότερες των 10 km από αυτήν. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 4 Φεβρουαρίου παρέμεινε στην περιοχή κυρίως δυτικά της Ανύδρου, αλλά εξαπλώθηκε και λίγο ανατολικότερα. Κατά την περίοδο από 1 Φεβρουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου, το άκρο της σεισμικά ενεργοποιημένης ζώνης φαίνεται να μετανάστευσε προς τα βορειοανατολικά με ταχύτητα ~4-5 χλμ/ημέρα (km/day) σε κατεύθυνση ~Β40°Α. Από την ανάλυση με μέθοδο μηχανικής μάθησης φαίνεται κατά τη διάρκεια διαφόρων εξάρσεων, η μετανάστευση να γίνεται με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα κατά περιοχές, καλύπτοντας μικρότερες αποστάσεις.

Η έως τώρα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν διακρίνεται κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο από όλους τους υπόλοιπους, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύριος σεισμός. Επιπλέον, ο ρυθμός σεισμικότητας βαίνει αυξανόμενος, ενώ οι μετασεισμικές ακολουθίες χαρακτηρίζονται από φθίνουσα χρονική κατανομή σεισμών, με το μέγεθος του μεγαλύτερου μετασεισμού συνήθως να είναι μικρότερο από ~0.5 συγκριτικά με τον κύριο σεισμό. Αν και πιθανώς να πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον Ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του αλλά με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας. Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία. Αν και η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου. Τα σεισμικά σμήνη, και ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε ηφαιστειακά περιβάλλοντα, συχνά διεγείρονται από διείσδυση ρευστών στον ρηξιγενή ιστό, τα οποία διευκολύνουν τις διαρρήξεις, σε συνδυασμό με τη μεταφορά τάσης που προκαλείται από τους ίδιους τους τεκτονικούς σεισμούς.



Οι δυνατότητες ανιχνευσιμότητας μικροσεισμών αναμένεται να βελτιωθούν, και οι αβεβαιότητες εντοπισμού των υποκέντρων να μειωθούν τις προσεχείς ημέρες, καθώς όλοι οι φορείς του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων εργάζονται για την πύκνωση του δικτύου τοπικών σταθμών. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εντατικής παρακολούθησης της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στη περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, μέλη των δύο Εργαστηρίων (Σεισμολογίας και Γεωφυσικής) του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας καθώς και της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ θα μεταβούν στην Ίο και τη Σαντορίνη για εγκατάσταση και συντήρηση σεισμογράφων καθώς και για μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης». 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This