Τα τρία σενάρια που εξετάζουν οι επιστήμονες για την σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το πότε μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο υπό αυτούς τους ρυθμούς με τους συνεχείς σεισμούς, σχολίασε: «Μπορεί να φτάσουμε Πάσχα…»
«Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση. Μπορεί να έρθει σε μερικές μέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές βδομάδες, ανάλογα με το δυναμικό το οποίο υπάρχει στην περιοχή που εγέρθηκε και το δυναμικό αυτό δυστυχώς δεν το ξέρουμε», είπε αρχικά ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τρία σενάρια που υπάρχουν για το τρίγωνο Σαντορίνης, Αμοργού, Ανάφης και τα οποία εξετάζονται από τους επιστήμονες: Σμηνοσειρά, σεισμός μέχρι 5,6 Ρίχτερ και σεισμός 6 Ρίχτερ.
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε το κάθε ένα από αυτά τα σενάρια, εκτιμώντας ότι η σμηνοσειρά είναι το πιο πιθανό:
- «Το πρώτο σενάριο είναι να συνεχιστεί η παρούσα σεισμική δραστηριότητα με ιδιαίτερη ένταση τις αμέσως επόμενες μέρες και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
- Το δεύτερο σενάριο είναι ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 5,5 – 5,6 Ρίχτερ, o οποίος θα αφομοίωνε σημαντικά την ενέργεια που υπάρχει στο σεισμογενή χώρο. Αυτό το σενάριο βεβαίως δεν θα προκαλούσε ζημιές στη Σαντορίνη και στη γύρω περιοχή, στην Ανάφη, αλλά και κατά μείζονα λόγο στα υπόλοιπα νησιά. Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι αρκετά ευνοϊκό.
- Και το τρίτο σενάριο, είναι το ακραίο σενάριο των 6 βαθμών. Ένα σενάριο με βάση το οποίο σχεδιάστηκε και η όλη επιχειρησιακή παρέμβαση και στην Σαντορίνη. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε πολύ μεγάλους σεισμούς, παίρνουμε το πιο αρνητικό σενάριο για να σχεδιάσουμε τις επιχειρησιακές δράσεις».
![](https://www.newsbreak.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini_seismoi_geniki5.jpg)
Μικρό τσουνάμι και κατολισθήσεις
Τι γίνεται όμως αν επαληθευτεί το ακραίο τρίτο σενάριο με έναν σεισμό 6 Ρίχτερ; Η απάντηση του Ευθύμη Λέκκα σε αυτή την ερώτηση, περιλάμβανε και ένα μικρό τσουνάμι!
Είπε αναλυτικά:
«Σύμφωνα με προσομοιώσεις στις οποίες κάνουμε, τα προβλήματα τα οποία θα υπήρχαν στη Σαντορίνη είναι καταρρεύσεις παλιών ή εγκαταλελειμμένων σπιτιών, βλάβες οι οποίες θα υπήρχαν σε σπίτια με τοιχοποιία και ίσως βλάβες σε κατασκευές με οπλισμένο σκυρόδεμα. Έχουμε αποτυπώσει πλήρως το σενάριο των 6 βαθμών και σε προηγούμενες ερευνητικές εργασίες που έχουν γίνει.
Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με επιπτώσεις στις κατασκευές, οι οποίες δεν θα είναι πολλές, περισσότερες θα είναι στα παλιά και εγκαταλελειμμένα σπίτια που δεν έχουν συντηρηθεί, που δεν είναι δομημένα με αντισεισμικό κανονισμό και επίσης, εκείνο το σενάριο το οποίο περιλαμβάνει και κάποιο μικρό τσουνάμι που δεν θα υπερβεί τα δύο μέτρα και βεβαίως σημαντικές κατολισθήσεις μέσα στο χώρο της Καλντέρας, εκεί όπου οι μορφολογικές κλίσεις είναι πολύ μεγάλες, τα ηφαιστειακά χαλαρά πετρώματα εναλλάσσονται με τους βραχώδεις σχηματισμούς της λάβας και εκεί δημιουργούνται ιδιαίτερες συνθήκες αστάθειας. Επίσης, σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κόκκινη Παραλία.
Αυτό είναι το σενάριο των 6 βαθμών, το οποίο πιστεύω ότι σαν μέγεθος μειώνεται μέρα με τη μέρα. Το Σάββατο θα επαναληφθεί η συνεδρίαση των δύο επιτροπών, έτσι ώστε να δούμε πόσο μπορεί να μειωθεί αυτό το έξι προς τα κάτω. Ένα σενάριο, με πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει, αλλά οφείλουμε να σχεδιάσουμε με βάση αυτό το σενάριο».
«Μπορεί να φτάσουμε Πάσχα…»
Ελαφρώς… απογοητευτική ήταν η απάντηση του κ.Λέκκα σε ερώτηση για το πότε μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο, καθώς ένα από τα πιθανά χρονοδιαγράμματα φτάνει και μέχρι το Πάσχα:
«Νομίζω αυτό είναι ο άγνωστος Χ αυτή τη στιγμή. Δηλαδή όλοι θέλουμε να προσδιορίσουμε ποια θα είναι η λήξη του φαινομένου. Η λήξη του φαινομένου θα ήταν πιο γρήγορη και πιο σίγουρη, αν είχαμε έναν σεισμό της τάξεως των 5,9 – 5,6 Ρίχτερ. Τότε πραγματικά θα πηγαίναμε σε μία ταχεία απομείωση της σεισμικής ενέργειας.
Όμως, εάν έχουμε το σενάριο της σμηνοσειράς, δεν μπορούμε να υποθέσουμε πότε θα τελειώσει η σεισμική ακολουθία. Μπορεί να φτάσουμε Πάσχα και να κινηθούμε με αυτό το ρυθμό. Όμως εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι δεν μπορούμε να πάρουμε άλλες περιπτώσεις σμηνοσειρών».
Πρόσθεσε αναφορικά με τις ανησυχίες και τους φόβους του κόσμου:
«Είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία στους πολίτες. Ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο θέτει σε αμφισβήτηση την ύπαρξή μας. Θα πρέπει οι πολίτες να δίνουν βάση στις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας, στα επίσημα όργανα, στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Μεγάλο κακό κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία ο καθένας εκφράζεται για θέματα τα οποία δεν γνωρίζει, αλλά πολλές φορές υπάρχουν και σκόπιμες διαδικασίες και απόψεις οι οποίες θέτουν σε ανησυχία τον κόσμο».
Τι γίνεται με τα ηφαίστεια;
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ ήταν κάθετος ότι δεν πρόκειται να συμβεί ηφαιστειακή έκρηξη λόγω των σεισμών. Στην παρούσα περίοδο τουλάχιστον…
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε από τώρα ότι σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα επηρεάζουν η μία την άλλη. Αυτό που λέγεται ότι επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπο, είναι αδύνατο να συμβεί στην παρούσα περίοδο. Μπορεί να συμβεί μετά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά την παρούσα περίοδο αποκλείεται να συμβεί».
Δείτε επίσης:
- Στη Σαντορίνη σκέφτεται να πάει την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Παπαζάχος: «Χολιγουντιανά σενάρια» οι προβλέψεις για σεισμούς 7 Ρίχτερ και ηφαιστειακές εκρήξεις στη Σαντορίνη
- Οργισμένη η Ευλαμπία Ρέβη στη Σαντορίνη: «Τα έχω πάρει! Τι μισάνθρωποι είστε;»
- Η Πρεσβεία της Μολδαβίας στην Ελλάδα προειδοποιεί για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Σαντορίνη
- Σαντορίνη: Αυτή την ημερομηνία φοβάται ο ερευνητής που είχε προβλέψει τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία
- SOS ΕΚΠΑ για περισσότερες κατολισθήσεις στην Σαντορίνη – 7.700 σεισμοί από 26 Ιανουαρίου