Η κατάσταση στη Σαντορίνη και στις κοντινές της Κυκλάδες παραμένει συγκεχυμένη αναφορικά με τις χιλιάδες σεισμικές δονήσεις, καθώς κανείς από τους εμπειρογνώμονες δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για το πώς θα εξελιχθεί το εξαιρετικά ανησυχητικό αυτό φαινόμενο.
Οι ξενοδόχοι και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες του νησιού που βρίσκεται στο επίκεντρο του «χορού» των Ρίχτερ, ένεκα και του ηφαιστείου του, ήδη ανησυχούν για το τι θα γίνει το Πάσχα, αλλά και για το ενδεχόμενο να χαθεί εντελώς η σεζόν, ενώ έντονος προβληματισμός υπάρχει και σε Αμοργό, Ίο, Ανάφη, αλλά και στην Κρήτη. Όλοι τους, ωστόσο, εξακολουθούν να διατηρούν την ψυχραιμία τους, τονίζοντας ότι ακόμη είναι πολύ πρώιμο να προβεί κανείς σε εκτιμήσεις.
Το πρώτο «πλήγμα» στον τουρισμό της Σαντορίνης, πάντως, έστω και μικρού μεγέθους, έρχεται από την κρουαζιέρα, με το κρουαζιερόπλοιο «Viking Star», το οποίο επρόκειτο να «ανοίξει» τη φετινή σεζόν στο απόλυτο «ινσταγκραμικό» νησί της χώρας, αλλάζει ρότα και αντί για την Καλντέρα θα προσεγγίσει τα Χανιά.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, για τον Φεβρουάριο είναι προγραμματισμένες μόλις δύο κρουαζιέρες, από το ίδιο πλοίο, στις 10 και στις 15 Φεβρουαρίου. Οι επόμενες κρουαζιέρες, επίσης από το «Viking Star», αναμένονται από τις 11 Μαρτίου, ενώ συνολικά τον Μάρτιο αναμένονται δέκα κρουαζιερόπλοια. Ωστόσο όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, αυτό που θα κληθούν να διαχειριστούν εταιρείες και το λιμενικό ταμείο, είναι το που θα προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια, εφόσον ισχύσουν και αργότερα τα μέτρα προστασίας από κατολισθήσεις που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη 6/2, και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο των λιμανιών Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
Προκειμένου, λοιπόν, να επανέλθει η κρουαζιέρα, χρειάζεται να ληφθούν και μέτρα διαχείρισης των κρουαζιερόπλοιων για την πρόσβαση των επισκεπτών στο νησί. Ως ένα βαθμό το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί, εφόσον το λιμάνι του Αθηνιού παραμένει ανοικτό.
Στάση αναμονής από τους τουριστικούς πράκτορες
«Είναι κάτι πρωτόγνωρο όλο αυτό, αιφνιδιαστήκαμε», δηλώνουν επιχειρηματίες από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Σαντορίνης στο cnn.gr, εκφράζοντας την αγωνία τους για το πώς θα εξελιχθεί σε πρώτη φάση η σεζόν του Πάσχα, μιας και φέτος υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες, καθώς συμπίπτει για καθολικούς και ορθόδοξους.
Επιπλέον, υπεύθυνοι κρατήσεων σε boutique hotels φοβούνται ότι ίσως «καεί» η περίοδος του εσωτερικού τουρισμού, τόσο για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, όσο και για εκείνο της 25ης Μαρτίου. Την ίδια ώρα, οι τουριστικοί οργανισμοί «βλέπουν» ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημες αποφάσεις από αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες κρουαζιέρας για ακυρώσεις, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «ακόμα είναι πολύ νωρίς».
«Όλα εξαρτώνται από το πόσο θα διαρκέσουν τα φαινόμενα», σημειώνουν παράγοντες του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι οι κρατήσεις γίνονται μετά την έκθεση του Βερολίνου τον Μάρτιο, όπου εκεί υπάρχει το πρώτο «αποτύπωμα» για το αν θα πάει καλά η σεζόν. «Εάν ήταν Ιούλιος και είχαμε στη Σαντορίνη 10.000 τουρίστες, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά», αναφέρουν.
Η εξάρτηση της οικονομίας της Σαντορίνης από τον τουρισμό είναι απόλυτη, αφού μόνο τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2024 οι αεροπορικές αφίξεις (εσωτερικού και εξωτερικού) και οι αφίξεις με πλοία (πλην κρουαζιέρας) έφτασαν τα 801.304 άτομα, ενώ το 2023 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 794.108. Μάλιστα, συνολικά το 2024 η Σαντορίνη έκλεισε με θετικό πρόσημο, καθώς η διεθνής αεροπορική επιβατική κίνηση στο νησί (αφίξεις/αναχωρήσεις) έφτασε τους 1.543.796 επιβάτες και η συνολική αεροπορική επιβατική κίνηση άγγιξε τους 2.877.122.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν το έτος 2023, τα τουριστικά έσοδα της Ελλάδας, ανήλθαν στα 20,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 820 εκατομμύρια εξ αυτών να έρχονται μόνο από τη Σαντορίνη.
Τα ξένα ΜΜΕ «τρομοκρατούν» τους τουρίστες
Αυτή τη στιγμή στη Σαντορίνη λειτουργούν περίπου το 10% των ξενοδοχειακών μονάδων. «Είναι μια ύποπτη περίοδος, αλλά σίγουρα μετά από αυτά τα γεγονότα θα υπάρξει ξανά ζωή σε ένα νησί που είναι παγκοσμίως γνωστό για την ομορφιά του», υποστηρίζουν εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι συνεχόμενοι σεισμοί στη Σαντορίνη και στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων φιγουράρουν ανάμεσα στα πρώτα θέματα σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία έμμεσα «τρομοκρατούν» τους τουρίστες για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα. «Αν συνεχίσουμε για άλλους δύο μήνες με αυτή την κατάσταση, η σεζόν θα χαθεί», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ιδιοκτήτης μικρού ξενοδοχείου στην κορυφή της Καλντέρας, ο οποίος δέχθηκε αρκετές ακυρώσεις αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με διεθνή ρεπορτάζ, οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Σαντορίνης έχουν συνηθίσει τους σεισμούς όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα και αν η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ακραία. Όμως, δεν παύουν να ανησυχούν για την επερχόμενη τουριστική περίοδο, η οποία ξεκινά επίσημα τον Μάρτιο.
Το νησί έχει «ερημώσει»
Η εκπομπή «365 Στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου, ταξίδεψε στη Σαντορίνη, προκειμένου να καταγράψει τις εκτιμήσεις των επιστημών, καθώς και τις αντιδράσεις των κατοίκων, με το συγκεκριμένο επεισόδιο να είναι προγραμματισμένο, σύμφωνα με το ertnews.gr, να προβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου.
Όπως εξήγησε η δημοσιογράφος, το νησί κοντεύει να «ερημώσει», καθώς από τους 11.000 κατοίκους της Σαντορίνης, οι 7.700 έχουν φύγει. Είναι σημαντικό ότι ο κόσμος που έχει παραμείνει είναι οι άνθρωποι που έχουν ζήσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, οι άνθρωποι που έχουν τη συλλογική μνήμη των σεισμών και των εκρήξεων που είχαν γίνει στο παρελθόν, έχουν συνηθίσει, όμως, να ζουν με ένα ηφαίστειο κάτω από τα πόδια τους.
Σχετικά με τα τελευταία γεγονότα, η ίδια τόνισε πως η Σαντορίνη έχει δύο ενεργά ηφαίστεια την Καλντέρα και το Κολούμπο, αλλά αυτό που πιστεύει ότι έχει προκαλέσει σύγχυση στον κόσμο αυτή τη στιγμή, είναι ότι συμβαίνουν δύο παράλληλα γεγονότα. Το ένα γεγονός αφορά στους σεισμούς του τελευταίου διαστήματος που γίνονται έξω από το ηφαίστειο και από ότι φαίνεται δεν έχουν σχέση με αυτό και το άλλο γεγονός που ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, από το φθινόπωρο του 2024, συμβαίνει στην Καλντέρα, μέσα στον βυθό, όπου υπάρχει ένα μάγμα που ανεβαίνει. Όλοι οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν πως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση των δύο φαινομένων.
Επίσης, εξήγησε, ότι όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός το 1956 δεν οδήγησε σε κάποια έκρηξη του ηφαιστείου, δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποια μοντέλο που να δείχνει ότι το ένα προκαλεί και το άλλο. Όσον αφορά στους κατοίκους, η Σοφία Παπαϊωάννου τόνισε ότι αυτοί που έχουν μείνει στη Σαντορίνη λένε ότι πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός ότι όλη αυτή η ομορφιά που βλέπουμε και θαυμάζουμε οφείλεται σε ένα ηφαίστειο. Οπότε, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η φύση είναι που έχει κάνει αυτό το θαύμα σε αυτό το νησί.
Δείτε επίσης:
- Κώστας Παπαζάχος: «Αισιοδοξία για τη σεισμική ακολουθία» – Το Σάββατο η εισήγηση των επιστημόνων για τα σχολεία
- Όταν η Ντόρα έλεγε: Το μόνο που δεν έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι να εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης(!)
- Η SEΑJETS του Μ. Ηλιόπουλου αναλαμβάνει τα έξοδα στέγασης του ιατρικού προσωπικού της Σαντορίνης
- ΕΚΠΑ: Σχετική μείωση της σεισμικότητας – 8.900 δονήσεις από τις 26 Φεβρουαρίου
- Στην Καλντέρα για αυτοψία ο Λέκκας: «Υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων, δεν μπορεί να μειωθεί στο μηδέν»
- Καθηγητής Αβρ. Ζεληλίδης για Σαντορίνη: «Θεωρώ σίγουρη την έκρηξη του ηφαιστείου Κολούμπο»
- Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Ψυχραιμία» συνέστησε ο Μητσοτάκης μετά τη φωτογράφιση
- Βέλη Τσελέντη για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου: «Ούτε η χούντα δεν τόλμησε…»
- Μέχρι το… Πάσχα μπορεί να τρέμει η γη στη Σαντορίνη! Τρία σενάρια για τους σεισμούς στις Κυκλάδες
- Παπαζάχος: «Χολιγουντιανά σενάρια» οι προβλέψεις για σεισμούς 7 Ρίχτερ και ηφαιστειακές εκρήξεις στη Σαντορίνη