Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει το μπαράζ σεισμών στην Σαντορίνη το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους και συναγερμό στις αρμόδιες αρχές.
Το National Geographic σε ένα χθεσινό εκτενές άρθρο του προσπαθεί να εξηγήσει τις συνεχείς δονήσεις στο νησί. Η σεισμικότητα στο κοσμοπολίτικο νησί πηγαίνει 650.000 χρόνια πίσω, αναφέρει το άρθρο. Η πρόσφατη δραστηριότητα ξεκίνησε στα τέλη του 2024 και αυξήθηκε ανησυχητικά στα τέλη του Ιανουαρίου.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο η προέλευση των πρόσφατων σεισμών αποτελεί ένα μυστήριο για την επιστημονική κοινότητα.
«Αν και η Σαντορίνη είναι ηφαιστειογενές νησί, ωστόσο, η προέλευση των σεισμών δεν είναι αυτή», τονίζει ο αρθρογράφος και διευκρινίζει πως το συνεχές «ταρακούνημα» προέρχεται από μια τεκτονική διαδικασία η οποία είναι αρκετά παράξενη και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για αυτήν, αν δηλαδή μπορεί να υπάρξει αύξηση η μείωση των σεισμών!
Πάντως ειδικοί τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά σίγουρα το φαινόμενο πρέπει να εξεταστεί.
NEW: Santorini, and several other Greek islands, are being rattled by a swarm of strong earthquakes. What’s going on? Is a major volcanic eruption about to happen?
For now, the cause seems to be non-volcanic. But it’s still quite the mystery…
Me @NatGeo https://t.co/HDHTgFwnk7
— Dr Robin George Andrews 🌋☄️ (@SquigglyVolcano) February 7, 2025
Οι παράξενες δονήσεις
Αν και συνήθως η σεισμική ακολουθία ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο δηλαδή τον κύριο σεισμό και τους μετασεισμούς αυτό δεν έχει συμβεί στην περίπτωση της Σαντορίνης, επισημαίνει το άρθρο.
Στην περίπτωση του νησιού, υπάρχουν δονήσεις περίπου ίδιου μεγέθους και για ορισμένες συνεχόμενες μέρες αυτές ήταν αρκετά δυνατές, γεγονός ασυνήθιστο. Αυτό το φαινόμενο αποκαλείται «σεισμικό σμήνος» και δεν ακολουθεί τους κανόνες κάτι που κάνει τις προγνώσεις δύσκολες.
Αν και αρχικά το «σμήνος» που χτύπησε την περιοχή της Καλντέρας θεωρήθηκε ότι προερχόταν από το μάγμα του ηφαιστείου που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και την έκρηξή του ωστόσο αυτή η θεωρία γρήγορα εγκαταλείφθηκε καθώς οι σεισμοί στην Καλντέρα ήταν προσωρινοί. Τώρα οι δονήσεις επικεντρώνονται στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, δεν σχετίζονται με το ηφαίστειο, και πρόκειται για τεκτονική δραστηριότητα.
Ο φόβος των ειδικών τώρα είναι μήπως γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός που μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι!
Όπως αναφέρει το άρθρο, ένας μεγαλύτερος σεισμός δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο υπάρχει και η πιθανότητα η σεισμική δραστηριότητα να αρχίζει να πεθαίνει. Υπάρχει και το ενδεχόμενο, που διερευνάται από τους επιστήμονες, οι σεισμοί να επικεντρώνονται στην ηφαιστειογενή αλυσίδα.
Τέλος στο άρθρο αναφέρεται πως το νησί βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα σχολεία έχουν κλείσει και ο πρωθυπουργός συνιστά ψυχραιμία και εκφράζει την εμπιστοσύνη του στους επιστήμονες!
Δείτε επίσης:
- Κλειστά τα σχολεία μέχρι και την Παρασκευή 14/2 σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό
- Δέκα σεισμικές δονήσεις μέσα σε μία ώρα στο τρίγωνο Σαντορίνης, Αμοργού, Ανάφης! 4,9 Ρίχτερ η ισχυρότερη
- Σε ποιους αφιέρωσε ο Άκης Τσελέντης το τραγούδι «Γκρέμιστα όλα πια» της Πίτσας Παπαδοπούλου;
- Τρεις νέες δονήσεις τα ξημερώματα στη Σαντορίνη – Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους ειδικούς