Ηφαιστειολόγος Μελετλίδης: «Χρειάζεται ψυχραιμία, ο κόσμος να ακούει τους επιστήμονες που βρίσκονται στη Σαντορίνη»

Υπήρξε επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης όταν εξερράγη το ηφαίστειο Λα Πάλμα το 2021, τη δεύτερη έκρηξη ηφαιστείου στην περιοχή την τελευταία 15ετία

Must Read

Την σημασία της ψυχραιμίας και της εμπιστοσύνης σε εξειδικευμένους επιστήμονες και την Πολιτική Προστασία αναδεικνύει με αφορμή την σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, ο Σταύρος Μελετλίδης, ηφαιστειολόγος στο Γεωγραφικό Ινστιτούτο Ισπανίας, βρισκόμενος στην Τενερίφη. Με πλούσια εμπειρία από την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα το 2021, τόνισε ότι κάθε φυσικό φαινόμενο έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η συνεχής παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την προστασία των πολιτών.

«Το βασικότερο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχει ψυχραιμία και το δεύτερο, στο ίδιο επίπεδο, βασικό είναι ότι πρέπει να ακούνε μόνο τις φωνές που έχουν τα δεδομένα, που έχουν την εξουσιοδότηση και επιπλέον, είναι υπεύθυνοι για αυτό που γίνεται. Στην Ελλάδα, η Πολιτική Προστασία και οι επιτροπές παρακολούθησης είναι υπεύθυνοι για αυτό που γίνεται και πρέπει να ακούνε συγκεκριμένα μόνο αυτές τις φωνές, γιατί είναι αυτοί που έχουν τα δεδομένα, από τη μια πλευρά οι επιστήμονες και είναι αυτοί που θα βοηθήσουν τον κόσμο από την πλευρά της πολιτικής προστασίας αν γίνει κάτι», επεσήμανε.

Από την δική του εμπειρία, ανέφερε πως πάντα υπάρχουν πρόδρομα φαινόμενα και για να καταγραφούν αυτά, χρειάζονται δίκτυα, ενώ σημείωσε πως κάθε ηφαίστειο λειτουργεί διαφορετικά, ακόμα και αν είναι στον ίδιο χώρο. «Το 2011, πριν ξεκινήσει η έκρηξη στο υποθαλάσσιο χώρο του νησιού, είχαμε για 3 μήνες σεισμική δράση και αλλαγή, παραμόρφωση εδάφους κτλ. Αντιθέτως το 2021 στο Πάλμα είχαμε μόνο μια εβδομάδα σεισμικής δράσης και παραμόρφωση. Δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να μας λέει τόσον καιρό πριν από την έκρηξη θα ξέρουμε κάτι ή δεν θα ξέρουμε. Γι’ αυτό και χρειάζονται τα δίκτυα. Γιατί αν πάντα ξέραμε πόσο χρόνο χρειάζεται, δεν θα χρειαζόταν να είχαμε δίκτυα τοποθετημένα. Θα μπορούσαμε να τα βάλουμε και λίγο μετά», υποστήριξε, ενώ ερωτηθείς πώς επετεύχθη η τόσο αποτελεσματική διαχείριση στο Λα Πάλμα, ο ίδιος σημείωσε πως χάθηκαν γύρω στα 4.000 σπίτια και δεν υπήρξε καμιά ανθρώπινη απώλεια:

«Δεν είχαμε πρόβλημα γιατί από τη μια πλευρά τα δίκτυα λειτούργησαν σωστά, υπήρξαν οι επιστημονικές επιτροπές που έδωσαν τα δεδομένα στην Πολιτική Προστασία και η Πολιτική Προστασία λειτούργησε γρήγορα. Επιπλέον, θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν είναι μόνο οι αρχές και οι επιστήμονες, είναι και ο κόσμος. Ο κόσμος πρέπει να είναι πειθαρχημένος, να είναι ψύχραιμος. Γιατί αν ένα από τα τρία μέλη που μπαίνουν στην εξίσωση που είναι η επιστήμη, που είναι η πολιτική προστασία και ο κόσμος, ένας από τους τρεις δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα».

«Υπήρξε μια σεισμικότητα, μια παραμόρφωση, μια παρακολούθηση συνεχόμενη»

Ο κ. Μελετλίδης έκανε λόγο και για τη δραστηριότητα στη Σαντορίνη το 2011, όταν ήταν επιστημονικός συνεργάτης στη διάρκεια του τότε φαινομένου. Όπως επεσήμανε ενώ στην Ισπανία είχε γίνει η υποθαλάσσια έκρηξη, είχε ενεργοποιηθεί και η Σαντορίνη, η οποία τελικά δεν έφτασε πουθενά.

«Υπήρξε μια σεισμικότητα, υπήρξε μια παραμόρφωση, υπήρξε μια παρακολούθηση συνεχόμενη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η αξιολόγηση σε αυτά τα φαινόμενα γίνεται σε εικοσιτετράωρη βάση. Δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε ότι με τα δεδομένα τα σημερινά μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει σε 5 μέρες, 15 ημέρες ή σε 2 ώρες. Αυτό που έγινε το 2011 είναι κάτι το οποίο πολλά ηφαίστεια το κάνουν. Δηλαδή ξεκινάει μια απλή ενεργοποίηση και δεν φτάνει σε τίποτα τελικά και μπορεί να γίνει ακόμα μια ενεργοποίηση σε 10-20 χρόνια και ξανά σε 30 και δεν ξέρει κανείς πόσες φορές χρειάζεται να ενεργοποιηθεί το ηφαίστειο για να δώσει μια έκρηξη, αν θα τη δώσει τελικά», τόνισε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η σημερινή σεισμική ακολουθία μπορεί να συσχετίζεται με το ηφαίστειο ή ο σεισμός να προκαλέσει διέγερση σε ένα ηφαίστειο, ο κ. Μελετλίδης αναφέρθηκε στην απάντηση του κ. Παπαζάχου χθες.

«Ξεκάθαρα η σμηνοσειρά που αυτή τη στιγμή λειτουργεί, που καταγράφεται βόρεια βορειοανατολικά της Σαντορίνης, θεωρείται ότι δεν έχει άμεση σχέση με τον ηφαιστειακό χώρο της Σαντορίνης και του Κολούμπου. Τώρα, όπως είπε και ο κύριος Παπαζάχος, αν μετά από το τέλος της σμηνοσειράς και με μεγάλη μελέτη, βλέπουμε ότι σε κάποια στιγμή υπήρξε μια επιρροή ενός μαγματικού σώματος θα είναι άλλη ιστορία. Αυτή τη στιγμή όμως δεν μπορούμε να τα συνδέσουμε απευθείας. Αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να το συνδέσεις με τα ηφαίστεια. Αυτά που γνωρίζουμε δεν είναι μόνο ο χώρος, είναι και χαρακτηριστικά της σμηνοσειράς και αυτό οι συνάδελφοι το έχουν πει πολλές φορές, αλλά δυστυχώς υπάρχουν φωνές που δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο, που δημιουργούν προβλήματα και φυσικά όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία», υπογράμμισε ο ειδικός και προσέθεσε:

«Θα ήθελα να αναφέρω δύο γεγονότα που έχουν συμβεί αυτές τις τελευταίες μέρες και ένα είναι το ότι στην Ιταλία είχαμε δύο γεγονότα. Πρώτον, είχαμε έναν σεισμό στο στενό της Μεσίνας πάνω από 5 μέγεθος και μετά είχαμε αρκετούς σεισμούς στο ηφαιστειακό πεδίο. Όπως είδατε στα δίκτυα και στα μέσα ενημέρωσης κανείς δεν αναφέρθηκε σε αυτά και όλοι αναφέρονται στη Σαντορίνη σε μια δραστηριότητα σεισμική η οποία είναι 25 χιλιόμετρα από το νησί. Ήθελα να σας πω ότι το όνομα Σαντορίνη τραβάει πάρα πολύ και γι’ αυτό ο κόσμος δεν θα πρέπει να ασχολείται με όλα αυτά τα σενάρια της πλήρους καταστροφής. Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων που παρακολουθεί το φαινόμενο. Ξέρουμε ότι η Πολιτική Προστασία πήρε μέτρα και έχει ανακοινώσει οδηγίες. Ξέρουμε ότι όλος ο μηχανισμός είναι σε λειτουργία. Άρα μόνο γνωρίζοντας αυτά τα πράγματα ο κόσμος θα έπρεπε να είναι ψύχραιμος. Κανείς δεν προβλέπει το μέλλον. Σαφώς. Η φύση πάντα μπορεί να μας ξεγελάσει και να δώσει έναν σεισμό λίγο μεγαλύτερο, ένα μικρότερο ή ξαφνικά να σταματήσει η ακολουθία. Αλλά πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι, απ’ ό, τι γνωρίζω εγώ τουλάχιστον από συναδέλφους, γίνονται όλα τα δυνατά και βασικά γίνονται όλα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών. (…) Κάνει κακό και οικονομικά και στην κοινωνία. Ενώ παραδείγματος χάριν στην Ιταλία, κάτω από τα πόδια 80.000 κατοίκων υπάρχουν 300 σεισμοί αισθητοί. Κανείς δεν μιλάει για αυτούς. Και μιλάμε τώρα για την Σαντορίνη, η οποία έχει σεισμικότητα στα 20 χιλιόμετρα και προβλέποντας πράγματα τα οποία επιστημονικώς δεν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε. Δηλαδή υπάρχει μια καταγραφή της δραστηριότητας και μια αξιολόγηση συνεχόμενη, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει από σήμερα τι θα γίνει αύριο. Άρα δεν χρειάζεται ανησυχία. Πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες που έχουν δοθεί και να ακούμε τους επιστήμονες που δουλεύουν εκεί».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This