Διάχυτη είναι η ανησυχία στις Κυκλάδες, λόγω της σεισμικής ακολουθίας που καταγράφεται, με διαδοχικές δονήσεις να ξαγρυπνούν τους κατοίκους της Σαντορίνης και της Αμοργού. Ο Εγκέλαδος δεν σταμάτησε να βρυχάται ούτε τα ξημερώματα, δίνοντας μάλιστα σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ νωρίτερα σήμερα το πρωί η δραστηριότητα συνεχίστηκε κι έγινε αισθητή ακόμη και στην Αθήνα.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, λίγο πριν από τις 10:30 σήμερα το πρωί σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο 27 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμοργού.
Είχαν προηγηθεί τα ξημερώματα ακόμη πέντε σεισμοί, σε διάστημα 1,5 ώρας. Η πιο ισχυρή από αυτές, μεγέθους 5 Ρίχτερ, καταγράφτηκε στις 03:14, κάπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ακολούθησαν άλλες τέσσερις δονήσεις, 4, 4,6, 4 και 4,1 βαθμών, αντίστοιχα στις 03:35, στις 04:14, στις 04:18 και στις 04:23, στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση μεταξύ 20 και 25 χιλιομέτρων νότια της ίδιας κοινότητας, κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την 1η Φεβρουαρίου ως σήμερα, έχουν καταγραφτεί στην περιοχή των Κυκλάδων περισσότεροι από 1.100 σεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών. Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 14.000 σεισμούς.
«Στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, απαντώ ναι»
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Άκης Τσελέντης έκανε μία εκτενή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media, σχολιάζοντας την δραστηριότητα που καταγράφεται, ενώ εξήγησε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει αμφίδρομη σχέση ρηγμάτων κι ανερχόμενου μάγματος. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ενός σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ.
«Μετά από προσεκτική ανάλυση και αξιολόγηση των έως τώρα Σεισμολογικών δεδομένων καταλήγω στα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. Από τις πρώτες ημέρες όταν επικρατούσε η γνώμη ότι οι σεισμοί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ 100% σχέση με την ηφαιστειακή δράση (αναφέρομαι στο Κολούμπο) σας είπα ότι υπάρχει μια ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος.
2. Χθες σας παρέθεσα ένα διάγραμμα με όλη την σεισμική έως τώρα ακολουθία και ότι η συνολική σεισμική ενέργεια που απελευθερώθηκε φτάνει αυτή ενός σεισμού 6R.
3. Σας είπα ότι ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ αυτό και δεν ισχύουν τα αφηγήματα περί της σταδιακής εξασθένησης της ακολουθίας, κάτι που ακούστηκε από πολιτικά χείλη και από ξενοδοχειακά συμφέροντα.
4. Ο λόγος είναι ότι δεν ομιλούμε για συγκεκριμένο ρήγμα που χάνει το σεισμικό του δυναμικό λίγο λίγο με την μορφή μικρών σεισμών αλλά ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΓΟΝΟ ΧΩΡΟ (όγκο) ο οποίος περιλαμβάνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ μικρά ρήγματα με σεισμικό δυναμικό (λόγω των διαστάσεων τους) το ανώτερο τα 5R. Είναι αυτή η μεγάλη σεισμικότητα των χιλιάδων σεισμών που παρατηρούμε», ανέφερε ο έγκριτος σεισμολόγος κι συνέχισε:
«5. Καθώς το μάγμα του ηφαιστείου ανέρχεται, πιέζει τα ανώτερα γεωλογικά στρώματα και ενεργοποιεί ΤΑ ΠΟΛΛΑ αυτά ΜΙΚΡΑ ρήγματα.
6. Στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε σεισμό της τάξης των 6R απαντώ ΝΑΙ.
7. Ο λόγος είναι ότι αυτός ο σεισμογόνος όγκος τελειώνει αριστερά από ένα πλαγιοκατακόρυφο (το ονοματίζω έτσι για να το καταλάβετε) ρήγμα που έχει μήκος γύρω στα 25 χμ και αν ενεργοποιηθεί (πολύ πιθανό) μπορεί να δώσει περίπου 6R.
8. Το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού διεύθυνσης ΝΔ ΒΑ πράγμα το οποίο ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ μέχρι τώρα και από υπολογισμούς πού έκανα οι οι ασκούμενες σε αυτό από την έως τώρα σεισμικότητα τάσεις (τάσεις coulomb για τους γνώστες) είναι αμελητέες. Το σενάριο όμως της ενεργοποίησης του (το οποίο απεύχομαι) είναι εφικτό και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σεισμό αρκετά μεγάλο.
9. Σκοπίμως δεν αναφέρω μέγεθος γιατί θα απομονώσουν τη φράση κάποια κίτρινα site και θα το κάνουν σημαία για να μαζεύουν επισκεψημότητες πάνω στον φόβο σας. (Το έχουν κάνει αυτοί οι αδίστακτη τύποι πολλές φορές παραποιώντας τις αναρτήσεις μου)
10. Αμφότερα τα σενάρια θα δώσουν τσουνάμι».
Ο ίδιος άφησε και σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση, επισημαίνοντας παράλληλα πως τον κόσμο τον ενδιαφέρουν οι επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις. «Μία παρατήρηση τώρα. Έχω εγκαταστήσει στη ζωή μου χιλλιάδες γεωφυσικά όργανα και σεισμογράφους από την Ελλάδα έως τις ζούγκλες της Παπούα και την Ανταρκτική (το έχετε δει στις αναρτήσεις στο τοίχο μου). Στην Ελλάδα έχω βάλει σχεδόν σε όλη την επικράτεια όργανα. Με είδατε ποτέ να φωνάζω τα κανάλια όταν τα τοποθετούσα. Προς τι βοηθά αυτό; Μήπως για να δείξουν ότι η καλή μας πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται για τον Σαντορινιό και γεμίζει το νησί όργανα; Αν ενδιαφερόταν (όχι μόνο η παρούσα αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις) ας καταπολεμούσαν αυτή την επικίνδυνη πολεοδομική αναρχία με κατασκευές αμφιβόλου στατικότητας πάνω στο φρύδι», τόνισε και κατέληξε:
«Ας αφήσουν τα ΜΜΕ τους επιστήμονες να κάνουν ήσυχα τη δουλειά τους και δεν ενδιαφέρουν τον Σαντορινιό θεωρίες για το τι είναι αυτά τα φανταχτερά όργανα και πως θα τοποθετούν με πιασάρικες εικώνες και πολλά ανούσια μπλαμπλα. Τον ενδιαφέρουν οι επιστημονικές τεκμηριωμένες απόψεις».
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος, Σταύρος Τάσσος, μίλησε νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στις Κυκλάδες από την 1η Φεβρουαρίου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη έκρηξη ηφαιστείου.
«Μιλάμε για μια σμηνοσειρά, δηλαδή για πολλούς σεισμούς με παρόμοια μεγέθη. Αυτή δραστηριότητα, θα συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, έως και μήνες», ανέφερε αρχικά ο σεισμολόγος, ενώ σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού γύρω στα 6 ρίχτερ, απάντησε πως «υπάρχει αυτή η πιθανότητα, αλλά δεν είναι μεγάλη».
«Οι σμηνοσεισμοί, έχουν σχέση με ηφαιστειογενείς περιοχές, αλλά λειτουργούν παράλληλα. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη έκρηξη ηφαιστείου και το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες», κατέληξε ο ειδικός.
«Ακόμα και αν σπάσει το μεγάλο κομμάτι του ρήγματος υπάρχουν σε όλα τα μοντέλα περιορισμένες σχετικά επιπτώσεις»
Σε τηλεοπτική εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) Κώστας Παπαζάχος, εκφράζοντας την άποψη πως οι κάτοικοι της Σαντορίνης δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το νησί.
«Μας προβληματίζει το γεγονός ότι είναι δύσκολο και δύσπεπτο από τους κατοίκους να αποδεχτούν ότι αυτές οι ακολουθίες κρατάνε σημαντικό χρονικό διάστημα. Ας υποθέσουμε ότι είναι μια σμηνοσειρά που είναι το πιο πιθανό σενάριο. Δεν είναι κάτι το οποίο θα λήξει αύριο, την Παρασκευή, το Σάββατο, τη Δευτέρα. Είναι κάτι το οποίο κρατάει εβδομάδες, συνήθως σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες περισσότερους, καμιά φορά και από δύο και τρεις μήνες. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται αυτό που λέγαμε “κόπωση κινδύνου” δηλαδή ο κόσμος κουράζεται μετά από κάποιο διάστημα και ταλαιπωρείται από τις συνεχόμενες δονήσεις, δυσκολεύεται να αποδεχτεί ότι αυτές οι ακολουθίες κρατούν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα», τόνισε ο επιστήμονας και συνέχισε:
«Ποτέ η Επιτροπή δεν πρότεινε στον κόσμο να φύγει. Δεν είναι ότι ο κόσμος είναι ανασφαλής στη Σαντορίνη και κινδύνευε. Και ειλικρινά ο κόσμος έφυγε από τη Σαντορίνη γιατί είναι δύσκολη η ψυχολογική διαχείριση των συνεχόμενων δονήσεων χωρίς τη γένεση του σεισμού, ιδιαίτερα από μικρά παιδιά. Γι αυτό και τα σχολεία έχουν κλείσει, τα σχολεία δεν έχουν κλείσει γιατί φοβόμαστε ότι θα καταρρεύσει το σχολείο αύριο από έναν ισχυρότερο σεισμό. Οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν έχουν άσχημα αποτελέσματα. Δείχνουν ότι τα κτήρια συμπεριφέρθηκαν πάρα πολύ καλά. Είναι όμως προφανές ότι δεν μπορείς να κάνεις μάθημα μέσα σε μία αίθουσα με 20 παιδάκια τα οποία κουνιούνται συνέχεια στους ρυθμούς του Εγκέλαδου. Όμως ποτέ καμιά επιτροπή και κανένα όργανο της πολιτείας και κανείς άλλος δεν είπε στον κόσμο “φύγετε από τη Σαντορίνη”. Ο κόσμος θα βρεθεί μπροστά στο ψυχολογικό δίλημμα του τι να κάνει και πότε να γυρίσει. Αν το θέμα του είναι η σεισμική δραστηριότητα πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αυτό θα κρατήσει για κάποιο διάστημα. Επίσης, να ξέρετε ότι έχουμε κάνει και σενάρια για τη Σαντορίνη, για μεγαλύτερους σεισμούς και γενικά τα σενάρια μέχρι στιγμής δεν είναι άσχημα».
Ο ίδιος επεσήμανε πως η ακολουθία είναι στην Άνυδρο, ενώ ακόμα και αν σπάσει το μεγάλο κομμάτι του ρήγματος η Σαντορίνη ή Ίος, η Ανάφη και η Αμοργός που είναι κοντύτερα, έχουν σε όλα τα μοντέλα περιορισμένες σχετικά επιπτώσεις. «Πολύ απλά ποτέ ο κόσμος, κατά τη ταπεινή μου άποψη, δεν έπρεπε να φύγει από τη Σαντορίνη. Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι ότι κάποιος δύσκολα μπορεί να χειριστεί ψυχολογικά την πίεση των σεισμών», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος, κάνοντας λόγο για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο:
«Για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου μια τόσο μεγάλη ακολουθία με σεισμούς πολύ μεγάλους, μεγάλους για το επίπεδο μιας ακολουθίας, χωρίς ισχυρό σεισμό, είναι πρωτόγνωρο. Δηλαδή είναι μία δύσκολη ακολουθία. Υπάρχουν πολλές σμηνοσειρές οι οποίες έχουν ανησυχήσει τον κόσμο. Αυτή έχει ιδιαίτερα μεγάλους σεισμούς, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι είναι στο θαλάσσιο χώρο. Συνεπώς είναι ένα φαινόμενο πραγματικά ιδιαίτερο. Θα ενθυμίζει μία εξαιρετική ακολουθία. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Το κακό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι αυτά τα φαινόμενα κρατάνε σημαντικό χρονικό διάστημα. Ξέρω ότι γινόμαστε δυσάρεστοι, αλλά πρέπει η κοινωνία να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, ότι αυτό το πράγμα μπορεί να συμβαίνει για σημαντικό χρονικό διάστημα».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, υποστηρίζοντας πως δεν έχει αλλάξει κάτι από την ανακοίνωση που έχει βγάλει η Πολιτική Προστασία στα τέλη του Γενάρη: «Δηλαδή υπάρχει μία ήπια έξαρση μέσα στη Σαντορίνη, η οποία οφείλεται σε μία διέγερση του ηφαιστείου, η οποία έχει ξεκινήσει περίπου από το καλοκαίρι. Αυτό είναι ένα φαινόμενο μόνιμο, το οποίο δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή γιατί είναι πιο αργό στην εξέλιξη, αλλά αυτό υπάρχει και το έχουμε ανακοινώσει από τον Γενάρη και είναι ξεχωριστό. Όσον αφορά το Κολούμπο η ακολουθία είναι πολύ μακριά από το ηφαίστειο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχει δραστηριοποίηση του Κολούμπο, δραστηριοποίηση τέτοια που να δημιουργεί υποψίες διαφορετικές. Από την ανατολική μεριά της Σαντορίνης η ακολουθία που μας απασχολεί είναι η σεισμική ακολουθία που είναι στην Άνυδρο».
Δείτε επίσης:
- Δίχως τέλος η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη – Νέα ισχυρή δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ τα ξημερώματα
- Καθησυχαστικός ο Παπαζάχος: «Στα ίδια επίπεδα η σεισμική δραστηριότητα» – Κλειστά μέχρι και την Παρασκευή τα σχολεία στα 4 νησιά
- EKΠΑ για Σαντορίνη-Αμοργό: Πάνω από 14.000 σεισμοί – Δεν αποκλείεται να ακολουθήσει μεγαλύτερος
- Τσελέντης προς Yπουργείο Πολιτικής Προστασίας: «Δεν θα ξανασχοληθώ με γελοία πολιτικά αφηγήματα»
- Παραίτηση-βόμβα του Άκη Τσελέντη από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου – Καταγγέλλει πολιτικές παρεμβάσεις
- Ευ. Λέκκας για Σαντορίνη: «Η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες»