Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι κάτοικοι των Κυκλάδων, μετά την ήσυχη βραδιά που πέρασαν, αφού με εξαίρεση το δίδυμο των σεισμών που καταγράφηκαν γύρω στη 1:00 και είχαν μέγεθος 4,2 Ρίχτερ, οι δονήσεις ήταν ασθενείς τις τελευταίες ώρες.
Βέβαια, οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί, εξηγώντας πως δεν πρέπει να μας «ξεγελάσει» η χθεσινοβραδινή ήπια σεισμική ακολουθία. «Οι δονήσεις θα συνεχιστούν για καιρό και θα έχουμε σεισμούς πάνω από 5 ρίχτερ», ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή και συνέχισε:
«Τα τέσσερα εκατοστά που ανυψώθηκε η Καλντέρα είναι όσο ανυψώθηκε από το καλοκαίρι μέχρι πριν από έναν μήνα. Μην μπλέκουμε το φαινόμενο αυτό που είναι πρόσφατα και τελειωμένο με ό,τι συμβαίνει. Εδώ δεν έγινε το 2011 που η ανύψωση στην Καλντέρα ήταν μεγαλύτερη».
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί μέχρι το Πάσχα, ενώ έκανε λόγο για διείσδυση γρανιτικού μάγματος. «Όπως έχει ένα μήκος η μάζα που έχει διεισδύσει τουλάχιστον 15 χλμ. ασκεί πιέσεις και όπου ασκούνται οι μεγαλύτερες έχουμε σεισμούς. Άρα συνεχίζουμε με τα 5αρια, 5,1 ή 5,3», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ και κατέληξε: «Το Πάσχα είναι βέβαιο ότι θα μας πιάσει και να δούμε αν θα είναι και μετά. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν το ρήγμα της Ανύδρου θα σπάσει καθώς είναι αυτό που μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ αλλά δεν βλέπω ότι μπορεί να φτάσει τα 6,5 Ρίχτερ».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης αναφέρθηκε στο ζήτημα του ηφαιστείου, για το οποίο γίνεται τις τελευταίες ημέρες πολύς λόγος, προκαλώντας αντιδράσεις και διαμάχες.
«Το θέμα του ηφαιστείου έχει απασχολήσει την Επιτροπή εδώ και εβδομάδες. Μάλιστα στις 29 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η μέχρι τότε κατάσταση. Είχαμε και στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης εκτενή συζήτηση κι ανάλυση. Είχαν παρουσιαστεί αποτελέσματα από συστήματα που παρακολουθούν το ηφαίστειο, μετρήσεις κλπ. Είχε διαπιστωθεί μία ανύψωση αλλά ήπια, είχε συζητηθεί κάθε μέτρο τότε», τόνισε και συμπλήρωσε:
«Πλέον, η κατάσταση μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα. Η ανύψωση της Καλντέρας θεωρώ πως έχει παρουσιάσει μεταβολές προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κάτι πρέπει να ωριμάζει, να συναξιολογείται και μετά ο καθένας από εμάς να κάνει δηλώσεις».
«Πιθανή η έκρηξη ηφαιστείου»
Την ίδια ώρα, η σεισμική ακολουθία έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση και στη γειτονική Τουρκία. Μάλιστα, ένα σκέλος της ανησυχίας αφορά και στην ηφαιστειακή δραστηριότητα, με τον ειδικό Naci Görür να κάνει λόγο για το ζήτημα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη σεισμική «καταιγίδα» στο Αιγαίο Πέλαγος επεσήμανε πως η αιτία ήταν η αφρικανική πλάκα που βυθίστηκε κάτω από την πλάκα Ανατολίας-Αιγαίου. «Έτσι, υπήρξαν σεισμικές καταιγίδες αυτού του είδους, συνεχίζονται για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα σταματήσουν», τόνισε, ενώ υποστήριξε πως το σύννεφο σκόνης που θα σχηματιζόταν σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης θα μπορούσε ακόμη και να μπλοκάρει το ηλιακό φως στην ατμόσφαιρα και θα ήταν επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία λόγω των χημικών του ιδιοτήτων, ωστόσο διευκρίνισε ότι ως αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήχθη, δεν παρατηρήθηκαν σημάδια ηφαιστειακής έκρηξης και ότι αυτή ήταν μια υποθετική δήλωση.
Δείτε επίσης:
- Βρυχάται ο Εγκέλαδος στη Σαντορίνη – Δίδυμοι σεισμοί 4,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα
- Έξαλλο το Αρκαλοχώρι με τη Σία Κοσιώνη!
- Άκης Τσελέντης για Σαντορίνη: «Το αισιόδοξο σενάριο είναι 6 Ρίχτερ»