Μετά τον Κώστα Παπαζάχο, ακόμη ένας επιστήμονας εξετάζει την ανησυχητική πιθανότητα την έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη η οποία εδώ και αρκετές μέρες «ταλαιπωρείται» από ένα συνεχόμενο μπαράζ σεισμών.
Μιλώντας στους βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος εξήγησε τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι αυτή τη στιγμή για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί. Όπως τόνισε ο κ. Συνολάκης οι επιστήμονες δεν μπορούν να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα για το τι μέλλει γενέσθαι και βρίσκονται πραγματικά σε «αχαρτογράφητα νερά».
Συγκεκριμένα ο κ. Συνολάκης δήλωσε:
«Στη Σαντορίνη υπάρχουν τρία δυνατά σενάρια. Το ένα, η σεισμική ακολουθία να σταματήσει όπως το 2011-2012 και αυτό έχει τις περισσότερες πιθανότητες.
Το άλλο , να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό χωρίς να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε το μέγεθος και το τρίτο είναι να οδηγηθούμε σε μια έκρηξη, όπως είχαμε το 1939 – 1941 ή θα μπορούσε δυνητικά να γίνει μια υποθαλάσσια έκρηξη στο Κολόμπο. Το Κολόμπο θα ήταν το πιο ανησυχητικό σενάριο.
Είμαστε πραγματικά σε αχαρτογράφητα νερά, δεν γνωρίζουμε τι γίνεται. Μελετάμε την Σαντορίνη περίπου 100 χρόνια, η ζωή των ηφαιστείων είναι δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Στην Ίο, στην Αμοργό, στην Ανάφη πρέπει τα σπίτια να τα ελέγξουν.
Ο τρόπος δόμησης στην Σαντορίνη ήταν τα σπίτια να είναι χτισμένα με τούβλα που ήταν από θηραϊκή γη. Τα τούβλα δεν ήταν ψημένα, ήταν τούβλα μεγάλα. Αυτά τα σπίτια δεν έχουν ανθεκτικότητα σε σεισμούς.
Αυτά είναι τα σπίτια, τα παλιά σπίτια με τα άψητα τούβλα θα πρέπει να ελεγχθούν πολύ προσεκτικά
Συνήθως τα ηφαίστεια δίνουν προειδοποίηση [. . .] Αυξάνεται η σεισμικότητα προτού υπάρξει κάποια έκρηξη, οπότε φαντάζεται κανείς ότι θα έχουμε καιρό να το αντιμετωπίσουμε».
Δείτε σχετικό βίντεο:
ΕΚΠΑ: Πάνω από 16.500 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου – Δύο ομάδες σεισμών που ανήκουν σε διαφορετικά ρήγματα
Νέα ανακοίνωση σχετικά με τους σεισμούς στην Σαντορίνη εξέδωσε σήμερα το Εργαστήρι Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
«Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 16,500 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 14,400 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 11 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,100 σεισμοί, με ~260 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 16 σεισμούς με Μ³4.0, και 4 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.8.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά τη 12η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 108 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 03:14:55 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.0. Στην εικόνα της κατανομής των επικέντρων διακρίνονται δύο ομάδες σεισμών που πιθανόν ανήκουν σε διαφορετικές δομές οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί, μία στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου και μια άλλη στα ανατολικά, και οι δύο σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ».
Δείτε επίσης:
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ανάφη μετά την Αμοργό
Σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Κάτοικοι αναφέρουν ζαλάδα και ναυτία – Αυτός είναι ο λόγος