Στα παλιά του τα πανεπιστημιακά υποδήματα έγραψε τον πρωθυπουργό ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης και συνεχίζει να σκορπά τον τρόμο, μιλώντας για έκρηξη ηφαιστείου στη Σαντορίνη.
Αυτή τη φορά το έκανε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφοντας με το αεροπλάνο μαζί με τον καθηγητή (που είναι βαφτιστήρι της οικογένειας Μητσοτάκη) με επιτακτικό και απόλυτο τρόπο, και παρουσία τρίτων, του ζήτησε να μην μιλά για έκρηξη ηφαιστείων στη Σαντορίνη.
Τώρα όμως ο καθηγητής τα είπε και στη Βουλή. «Η δική μου άποψη είναι ότι η σεισμικότητα εκτός Καλντέρας είναι γιατί υπάρχουν ηφαιστειακές φλέβες, οι οποίες φτάνουν στον βυθό της θάλασσας, αλλά και πολύ πιο κάτω», είπε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και πρόσθεσε: «Μπορεί να έχουμε από τη μία πλευρά το ηφαίστειο της Καλντέρας, η οποία παραμορφώνεται και από την άλλη πλευρά τους σεισμούς, οι οποίοι γίνονται και δεν νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση».
Κατά τον Συνολάκη η έκρηξη ηφαιστείου είναι υπαρκτό σενάριο! Για την ακρίβεια είναι το τρίτο σενάριο. «Το τρίτο σενάριο είναι, η είσοδος μάγματος ή θα οδηγήσει σε μια έκρηξη του ηφαιστείου ή στη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου ηφαιστειακού κώνου. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό το είδαμε παγκόσμια, καθώς όλα τα ηφαίστεια από κάπου ξεκινάνε. Όλος ο ηφαιστειακός χώρος μεταξύ της Ίου, της Αμοργού, της Ανάφης και της Σαντορίνης έχει αρκετούς παλιούς κώνους ηφαιστείων, άλλωστε και το Χριστιανά είναι ένα παλιό ηφαίστειο. Αυτά όλα, κατά πάσα πιθανότητα, προέρχονται από τον ίδιο ασκό μάγματος, ο οποίος είναι μέσα στη γη. Άλλοι λένε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί ασκοί, υπάρχει θεωρεία ότι υπάρχουν δύο ασκοί. Ασκοί μέσα στη γη. Υπάρχει αυτός ο ασκός, ο οποίος είναι γεμάτος με μάγμα και τροφοδοτεί ουσιαστικά αυτό με φλέβες. Φλέβες που μπορείτε να πείτε ότι είναι σαν μικροί σωλήνες, οι οποίοι φτάνουν στην επιφάνεια. Αυτή η πιθανότητα είναι πολύ μικρή, αλλά επειδή ακριβώς έχουμε τόσο έντονη σεισμικότητα σε ένα σημείο, θυμίζει πάρα πολύ τι έγινε στο νησί του Μαγιότ το 2018, όπου σε μερικούς μήνες δημιουργήθηκε ένα καινούργιο υποθαλάσσιο ηφαίστειο και είχε μια υποθαλάσσια έκρηξη».
Κατά τον Συνολάκη τα άλλα δύο σενάρια είναι «το πρώτο η σεισμική δραστηριότητα να μειωθεί σταδιακά όπως είχε γίνει το 2011-12 και να μην γίνει τίποτα. Προφανώς είναι το σενάριο που όλοι θέλουμε να δούμε» και «το δεύτερο η σεισμικότητα να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κύριο σεισμό». Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε ο κ. Συνολάκης, «κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει ένα τσουνάμι και θα πρέπει να υπολογίσουμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος…».
Δείτε επίσης:
- Συνολάκης για Σαντορίνη: «Ένα σενάριο είναι να εκραγεί το ηφαίστειο, συνήθως “προειδοποιούν”»
- Προβλέπει καταστροφές σαν νέος Νοστράδαμος ο Κωνσταντίνος Συνολάκης
- To άγνωστο σχέδιο «Τάλως» για το ηφαίστειο της Σαντορίνης