Δεν έχουν τέλος οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες με την τελευταία να καταγράφεται τα ξημερώματα ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 05:37 με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ωστόσο νέα ανησυχία έχει προκύψει αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αφού σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο (EMSC) έχει καταγραφεί τις τελευταίες ώρες «αύξηση του σεισμικού πλάτους» και ανεξήγητος «έντονος θόρυβος».
Με ανάρτησή του στο Χ το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο αναφέρει ότι καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων.
«Τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονος θόρυβος στην περιοχή, χωρίς να ξέρουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά και αναδημοσιεύει ανάρτηση του γεωφυσικού – σεισμολόγου Λουίς Ντονόσο, ο οποίος τονίζει ότι «τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρείται σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο σε σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί ΘΗΡΑ (Σαντορίνη) και ΑΠΕ (Απείραθος) παρουσιάζουν σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, η οποία είναι πλέον συνεχής».
#sismo #temblor #σεισμός #Grecia #Santorini
Desde hace 40 minutos se aprecia cambio significativo en el patrón sísmico en las estaciones de la zona.
Estaciones THERA (Santorini) y APE (Apirathos) muestran incremento constante de amplitud sísmica, que ahora es una continua. pic.twitter.com/PdWJXJU0BM— Luis Donoso (@Geo_Risk) February 14, 2025
Καθησυχαστική η Εύη Νομικού – «Αφήνουμε στην άκρη τα σενάρια μεγάλων καταστροφών»
Σε ανάρτησή της η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού αναρωτιέται «πώς μπορείς να εξηγήσεις ένα πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο που εξελίσσεται σε έναν ενεργό θαλάσσιο χώρο, όπου η ηφαιστειότητα αλληλοεπιδρά με την τεκτονική;».
Σημειώνει δε ότι η πιθανότητα ενεργοποίησης και του ρήγματος της Ανύδρου παραμένει, ωστόσο, όπως αναφέρει, καλό θα ήταν να αφήσουμε στην άκρη τα σενάρια «μεγάλων καταστροφών», τα οποία οδηγούν μόνο σε πανικό και αβεβαιότητα.
Αναλυτικά η ανάρτηση της κ. Νομικού
«Πώς μπορείς να εξηγήσεις ένα πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο που εξελίσσεται σε έναν ενεργό θαλάσσιο χώρο όπου η ηφαιστειότητα αλληλοεπιδρά με την τεκτονική; Με ένα σχήμα… τη γνώση δεδομένων πολλών χρόνων ερευνών και τη συνεργασία ξένων και Ελλήνων συνεργατών!
Με βάση λοιπόν τη χρονική εξέλιξη της σεισμικότητας από τα τέλη Ιανουαρίου έως σήμερα και τα γεωφυσικά δεδομένα από τον υποθαλάσσιο χώρο, τόσο στον ανώτερο φλοιό όσο και βαθύτερα από την ανάλυση των μαγματικών σωμάτων, προκύπτει ως πλέον πιθανή αιτία της σεισμικής διέγερσης με σεισμούς μεγέθους 4-5 η διείσδυση μάγματος κάτω από το ήβωμα της Ανύδρου έως βάθος 4 χλμ.
Η ανύψωση του μάγματος ασκεί τεκτονικές τάσεις στον υπερκείμενο λεπτό φλοιό, με αποτέλεσμα ενεργοποίηση κανονικών ρηγμάτων βαρύτητας, που επιτρέπουν την άνοδο του ρευστού υλικού με διάνοιξη χώρου και δημιουργία ηφαιστειακών φλεβών. Η πιθανότητα ενεργοποίησης και του ρήγματος της Ανύδρου παραμένει με πιθανό μέγεθος σεισμού 5.8-6.1. Το φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει (πιθανόν εβδομάδες) όσο συνεχίζεται η τροφοδοσία του μαγματικού θαλάμου με νέο υλικό από το λιθοσφαιρικό μανδύα στο βάθος. Η δυνατότητα παρακολούθησης της περιοχής με συνδυασμό μεθόδων έρευνας θα επιτρέψει την ασφαλή εκτίμηση της όλης εξέλιξης της πρωτόγνωρης γεωδυναμικής διεργασίας!! Και αυτό κάνει όλη η επιστημονική κοινότητα!
Η κίνηση των ρευστών που εξηγούμε αυτές τις μέρες καταγράφηκε κ στους σεισμογράφους πριν λίγες ώρες! Τα επίκεντρα τώρα…εντοπίζονται ξανά στην Άνυδρο!! Μην ξεχνάμε ότι παρόμοιες διεργασίες με κινήσεις ρευστών είχαν καταγράφει κ το 2011-12 χωρίς να έχουμε ηφαιστειακή έκρηξη!!!!! Και σαν φλέβες πάντα τις θαυμάζουμε στη ΒΑ πλευρά της καλδέρας δίπλα στους Επταπαίδες.
Τα ηφαίστεια είναι η αναπνοή του πλανήτη μας και η κίνηση του διάπυρου υλικού στα έγκατα της γης είναι συνηθισμένη διεργασία! Τα παρακολουθούμε λοιπόν και αφήνουμε στην άκρη σενάρια «μεγάλων καταστροφών» που οδηγούν μόνο σε πανικό και αβεβαιότητα».
Υπενθυμίζεται ότι πλέον και η Ίος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες.
Εν τω μεταξύ, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου το πρωί θα συνεδριάσουν οι δύο επιτροπές (η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), για την σεισμική ακολουθία στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Οι επιτροπές θα εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την παράταση ή μη των μέτρων που είναι ήδη σε ισχύ.
Δείτε επίσης:
- Νέα ανησυχία για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη – Η ανάρτηση του Forecast Weather Greece
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ίος για τους σεισμούς – Την Κυριακή θα συνεδριάσουν οι Επιτροπές