Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται εδώ και δύο 24ωρα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Εισαγγελίες της χώρας αλλά και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλαν οι αρμόδιες αρχές σχετικά με τα μέτρα προστασίας απέναντι στην απειλή της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Και η ανησυχία έγκειται στο ότι στη χώρα μας είμαστε απείθαρχοι ως λαός όσον αφορά την διασκέδαση και τις κοινωνικές συναναστροφές ενισχύοντας την άποψη ότι οι Έλληνες αρκετές φορές λειτουργούν έχοντας άγνοια κινδύνου ή θεωρώντας τον κίνδυνο πολύ μακριά και τα μέτρα υπερβολικά.
Έτσι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπάρχουν συζητήσεις να παρεμβαίνει εισαγγελέας σε περίπτωση που επαγγελματίες και κοινωνικοί φορείς δεν πειθαρχούν με τις αυστηρές υποδείξεις.
Ο προβληματισμός όμως είναι ιδιαίτερα έντονος διότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θέλει να προκαλέσει πανικό και να δώσει την εντύπωση ότι για το επόμενο διάστημα η χώρα θα λειτουργεί με «στρατιωτικό νόμο», φοβούμενοι ότι μία τέτοια κίνηση θα παραπέμψει το θυμικό των πολιτών στις ακραίες ενέργειες των Κινεζικών αρχών που έχουν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου!
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης προς Περιφερειάρχες: «Να βάλουμε όλοι πλάτη, ώστε να περάσουμε αυτή την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα»
Η εισήγηση πάντως τόσο του Υπουργείου Υγείας, του επιστημονικού Συμβουλίου αλλά και του Ελληνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι απόλυτη και σαφής:
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεφύγει η επιδημία, διότι η αύξηση των θυμάτων θα είναι δραματικά ραγδαία, όπως έγινε στην Ιταλία και αυτό πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο, ακόμα και αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί η απειλή της ποινικής δίωξης των υπευθύνων για μη συμμόρφωση με τις οδηγίες!
Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τόσο τα μέτρα ανακούφισης τα οποία θα παρθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται το διάγγελμα του πρωθυπουργού το οποίο θα εκφωνίσει σε λίγες ώρες.
Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας
Βαρύτατες ποινικές κυρώσεις που ξεκινούν από φυλάκιση έως 3 χρόνια και φτάνουν (ακόμα και) σε ισόβια αν προσβληθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων με συνέπεια τον θάνατό τους, προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για ανθρώπους που σπάνε την καραντίνα και παραβιάζουν τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας για τη μετάδοση του κορωνοϊού που επέβαλλε το Κράτος ή η εντεταλμένη δημόσια αρχή. Η διάταξη αφορά μέτρα για την πρόληψη ασθενειών και οι ποινές αυξάνονται στα (έως) 10 χρόνια αν μεταδοθεί σε άνθρωπο.
Αναλυτικά ο Κώδικας προβλέπει:
«Νέος ΠΚ άρθρο 285.- Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.
1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:
α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα,
β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται:
α) στην περίπτωση του στοιχείου α’ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και
β) στην περίπτωση του στοιχείου β’ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».