Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, ωστόσο με σεισμούς μικρότερης έντασης. Η χθεσινή νύχτα ήταν σχετικά ήρεμη για τους κατοίκους Σαντορίνης και Αμοργού, καθώς η ένταση τους δεν ξεπέρασε τα 4 Ρίχτερ.
Την ίδια στιγμή, συνεδριάζουν σήμερα οι επιτροπές για τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης – Αμοργού. Στις 9:00 οι δύο επιτροπές (η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) θα εξετάσουν τα δεδομένα για τη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, ενώ αναμένεται να αποφασίσουν για την παράταση ή μη των μέτρων που έχουν ληφθεί. Παράλληλα, το ωκεανογραφικό έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των σεισμικών ερευνών και το βράδυ θα αναχωρήσει. Τα ευρήματα από τις έρευνες θα παρουσιαστούν στην συνεδρίαση.
Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα οι σεισμολόγοι φαίνεται να συμφωνούν πως οι σεισμοί συνδέονται με την κίνηση μάγματος που προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια. Ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης επανήλθε με μια νέα ανάρτηση για το φαινόμενο σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως: «Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε». Τονίζει πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για συμπεράσματα και τα μέτρα προφύλαξης είναι απαραίτητα.
Πάνω από 18.400 σεισμοί, από 26 Ιανουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου
Περισσότερες από 18.400 είναι οι σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου 2025, όταν και ξεκίνησε η έντονη σεισμική δραστηριότητα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ από το Εργαστήριο Σεισμολογίας, μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, έχουν ανιχνευθεί και εντοπιστεί πάνω από 18.400 σεισμοί με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης).
Διαβάστε ακόμα:
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ίος για τους σεισμούς – Την Κυριακή θα συνεδριάσουν οι Επιτροπές