Σαντορίνη: Κάτοικοι και εργαζόμενοι επιστρέφουν στο νησί – Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θήρας

Ποια τα δύο ξεχωριστά ενδεχόμενα που διερευνώνται, σύμφωνα με τον γνωστό σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο

Must Read

Την ώρα που επίσημα χείλη κάνουν λόγο για σχετική ύφεση στη σεισμική ακολουθία που καταγράφεται στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, ανακοινώνοντας, πάραυτα, πως τα προληπτικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί παρατείνονται μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 21/2, κάτοικοι και εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στη Σαντορίνη, εν όψει και των εορτών του Πάσχα, που φέτος συμπίπτουν για καθολικούς και ορθόδοξους.

«Αφήσαμε τα σπίτια μας, τις δουλειές μας… τώρα επιστρέφουμε στην καθημερινότητα» τονίζει κάτοικος του νησιού σε δηλώσεις της στο protothema.gr, με άλλη κάτοικο να σημειώνει πως «φοβηθήκαμε και φύγαμε… τώρα που ησύχασαν τα πράγματα γυρίσαμε».

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε νωρίτερα, πως, με βάση τις αποφάσεις των αρμόδιων επιστημονικών επιτροπών που συνεδρίασαν σήμερα, τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ενώ διατηρούνται και όλα τα προληπτικά μέτρα. Οι δύο Επιτροπές θα συνεδριάσουν από κοινού εκ νέου την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, στις 18:00.



Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο δήμος

Ο αντιδήμαρχος Θήρας Ιάκωβος Λιγνός, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας στη Σαντορίνη, ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή 16/2, τα επικαιροποιημένα μέτρα προληπτικής προστασίας που ισχύουν για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες του νησιού, λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θήρας ενημερώνει τους άμεσα ενδιαφερόμενους πως, ειδικά για το νησί της Σαντορίνης, ισχύουν τα παρακάτω:

  • αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έως και την Παρασκευή 21/2/2025,
  • ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 21/2/2025,
  • αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Παλαιό Λιμένα Φηρών και τον Κόρφο Θηρασίας,
  • οι πολίτες:
    • να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
    • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
    • να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
    • να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),
  • άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
  • αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,
  • απαγόρευση των πάσης φύσεως οικοδομικών εργασιών μόνο στην περιοχή της Καλντέρας του Δήμου Θήρας έως και την Κυριακή 23/2/2025. Εξαιρούνται οι παρεμβάσεις για δημοτικά και δημόσια έργα,
  • απαγόρευση προσέγγισης στην περιοχή γύρω από τον Γουλά Εμπορείου,
  • απαγόρευση σκυροδοτήσεων & οικοδομικών εργασιών που απαιτούν ικριώματα (σκαλωσιές) καθώς και την αφαίρεση των υφιστάμενων ικριωμάτων σε όλο τον Δήμο Θήρας μέχρι νεοτέρας

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Δύο ενδεχόμενα στο μικροσκόπιο

Δύο ξεχωριστά ενδεχόμενα διερευνώνται αναφορικά με τους σεισμούς στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σύμφωνα με τον γνωστό σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος σε σημερινή ανάρτησή του τονίζει πως «επαναξιολογούμε καθημερινά την πορεία της (σεισμικής) ακολουθίας».

Η ανάρτηση του Γ. Παπαδόπουλου έχει ως εξής:

«Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Επαναξιολογούμε καθημερινά την πορεία της ακολουθίας με κύριο κριτήριο την παράμετρο b που στην παγκόσμια σεισμολογία θεωρείται ως “stress-meter” και εκφράζει γεωφυσικές συνθήκες στο εσωτερικό της Γης, όπως η διανομή των τεκτονικών τάσεων και η ετερογένεια του υλικού. Έως τη γένεση του μεγαλύτερου σεισμού μεγέθους Μ=5,3 στις 10/2, η ακολουθία είχε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των προσεισμών.

Δηλαδή, εκθετική αύξηση του πλήθους των σεισμών, συνεχή αύξηση των μεγεθών, και συνεπώς σταδιακή μείωση της κρίσιμης και θεμελιώδους σημασίας παραμέτρου b. Το υποστήριξα από την αρχή δημόσια και συνεχώς.

Μετά τον σεισμό Μ=5,3 εμφανίζεται σταδιακή μεταβολή-ύφεση με πτώση του πλήθους και των μεγεθών τουλάχιστον των σεισμών μεγέθους μεγαλύτερου του 3.
Αυτή η τάση συνεχίστηκε και το προηγούμενο 24ωρο.

Τα δύο ενδεχόμενα που διερευνάμε παραμένουν. (1) Πρόκειται για μόνιμη ύφεση, η οποία θα συνεχιστεί χωρίς υπέρβαση του μεγέθους 5,3, και η ακολουθία θα ολοκληρωθεί σταδιακά. (2) Πρόκειται για πρόσκαιρη σεισμική ησυχία που προηγείται ενός ακόμη ισχυρού σεισμού. Η διερεύνηση συνεχίζεται».



Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This