Μετά από τρία 24ωρα ηρεμίας, νέες σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν το βράδυ στη Σαντορίνη, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους που είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο πρώτος σεισμός καταγράφηκε στη 01:08 και είχε μέγεθος 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρό του εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Δύο ώρες νωρίτερα, στις 22:55, είχε καταγραφεί ακόμη μία δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 18 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της ίδιας κοινότητας, κατά την πηγή αυτή.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 26ης Ιανουαρίου και της Παρασκευής 14ης Φεβρουαρίου καταγράφηκαν περισσότεροι από 16.900 σεισμοί μεγέθους άνω του ενός βαθμού στη ζώνη μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ).
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή μίλησε για την σεισμική δραστηριότητα, ο Δημήτρης Παπανικολάου.
«Είναι ευχάριστο να έχουμε ύφεση και ίσως να σημαίνει ότι πάμε σε μια σταδιακή εκτόνωση όμως φαίνεται ότι θα διαρκέσει. Θα φανεί μαζί με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που θα μας δείξουν που πηγαίνουμε. Σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 5 ρίχτερ είναι πιθανό να συνεχίσουν», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:
«Και τα δυο ηφαίστεια είναι ήρεμα και κάποιοι συνάδερφοι δημιουργούν πρόβλημα. Όσα έχουν αναφερθεί είναι σενάρια και μάλιστα ακραία».
Σχετικά με την παραμόρφωση που έχει παρατηρηθεί σε μέρη της Καλντέρας στη Σαντορίνη λόγω κάποιων σεισμών της τάξεως των 3 ρίχτερ ο κ. Παπανικολάου υποστήριξε πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Ειδικότερα, εξήγησε ότι οι ηφαιστειογενείς σεισμοί δεν ξεπερνούν τα 3,5 συνεπώς δεν μπορούν να προκαλέσουν και μεγάλες ζημιές.
Κλειστά σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό
Νωρίτερα χθες, πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνεδρίαση των δύο επιτροπών, για τη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού από την οποία προέκυψε ότι η σεισμική ακολουθία παρουσιάζει σχετική ύφεση, ωστόσο υπάρχει εγρήγορση όσον αφορά την πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα. Επίσης παρατηρήθηκε αυξημένη εδαφική παραμόρφωση στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρου Καμπούρη, του Διοικητή Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών των Επιτροπών και την παρουσίαση και εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώνονται ομόφωνα τα ακόλουθα, για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες:
- Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παρουσιάζει σχετική ύφεση, με περίπου 1.300 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.3).
- Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού.
- Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση η οποία παρακολουθείται συνεχώς.
- Τα δημόσια κτίρια, με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.
Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα. Οι πολίτες θα πρέπει:
- Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).-Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- Παράλληλα, να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό. Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00.
Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
Στην Αμοργό
Σε ό,τι αφορά στην Αμοργό, κλιμάκια ειδικών θα μεταβούν στο νησί σήμερα, με σκοπό να εκτιμήσουν την επικινδυνότητα σε διάφορα σημεία. Η σεισμικότητα στο νησί παραμένει για τρίτο 24ωρο σε χαμηλά επίπεδα.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι στατικότητας σε όλα τα σχολεία και τα δημόσια κτήρια και όπως έχει φανεί μέχρι στιγμής από τους μέχρι τώρα ελέγχους, σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού φαίνεται ότι το νησί είναι ικανό να αντέξει.
Οι αρμόδιοι έχουν προχωρήσει σε αίτημα για μοριοδότηση των μαθητών του νησιού που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις φέτος.
Δείτε επίσης:
- Κυκλάδες: Σε σχετική ύφεση η σεισμική ακολουθία στην Άνυδρο – Παράταση των προληπτικών μέτρων αποφάσισαν οι Επιτροπές
- Σαντορίνη: Κάτοικοι και εργαζόμενοι επιστρέφουν στο νησί – Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θήρας