Νέος ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Σαντορίνη: «Θα δημιουργηθεί λιμάνι διαφυγής», λέει ο Κικίλιας – Τι εξηγούν οι σεισμολόγοι για το φαινόμενο

«Σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, η ενεργοποίηση του 112 πρέπει να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά», αναφέρει ο υπουργός

Must Read

Νέος ισχυρός σεισμός καταγράφηκε σήμερα το πρωί ανοιχτά της Σαντορίνης, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους που είχαν αρχίσει να επιστρέφουν, μετά την ύφεση που είχε παρατηρηθεί τα τελευταία 24ωρα.

Η δόνηση είχε μέγεθος 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και επίκεντρο στα 22 χιλιόμετρα Νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Μάλιστα λίγα λεπτά νωρίτερα προηγήθηκε μικρότερος σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ξανά στην Αμοργό.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή εμφανίτηκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκανε λόγο για τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ, με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών.

«Οι επιστήμονες δεν κάνουν προβλέψεις, έχουν τα ειδικά όργανα και κάνουν προγνώσεις που δεν μπορεί να είναι ακριβείς. Υπάρχει η πιθανότητα να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός», ανέφερε αρχικά, κάνοντας λόγο για την μεγάλη κινητοποίηση που έχει γίνει απο την Πολιτική Προστασία, τα Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις εταιρείες που σχετίζονται με την ηλεκτροδότηση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες σε προληπτικό επίπεδο στην Σαντορίνη και γύρω νησιά για να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν ανάγκες από τις επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού.

«Οι αποστάσεις μεταξύ των νησιών είναι μικρές. Σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, η ενεργοποίηση του 112 πρέπει να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά, θα γίνει η προσπάθεια εάν και όταν απαιτηθεί, αλλά οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των γύρω νησιών ξέρουν ότι αν γίνει μεγάλος σεισμός σήμερα ή τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να φύγουν απο τις παραλιακές περιοχές και να ανέβουν ψηλότερα», εξήγησε ο κ. Κικίλιας και συνέχισε: «Πέραν του νέου λιμανιού της Σαντορίνης που ετοιμάζεται, αποφασίστηκε σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό και θα δημιουργηθεί ένα λιμάνι διαφυγής, στην πλευρά του νησιού που θα μπορούν να δέσουν και τα επιβατικά πλοία σε περίπτωση ανάγκης. Είναι τριμερής συμφωνία της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που αναλάμβάνουν την υλοποίηση του λιμανιού αυτού».

«Υπάρχει και ένα τρίτο ηφαίστειο»

Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε αναφορά και στα ηφαίστεια, επισημαίνοντας πως υπάρχει η ιδιομορφία της Σαντορίνης με τη Νέα Καμένη. «Εχει μια μικρή διέγερση τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει το άλλο ηφαίστειο, το Κολούμπο. Υπάρχει μια μόνιμη ενεργοποίηση του τα τελευταία χρόνια που την παρακολουθούν επιστήμονες από την Ελλάδα και απο το εξωτερικό. Υπάρχει και ένα τρίτο ηφαίστειο, στην πορεία από την Σαντορίνη προς την Αμοργό, που προκαλεί σεισμούς, καθώς υπάρχει άνοδος του μάγματος, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει στα έγκατα της Γης. Το μάγμα βρίσκεται στα 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες», κατέληξε ο υπουργός.

 

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εξετάζουν με απόλυτη προσοχή το φαινόμενο, προκειμένου να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα. Όπως εξηγεί η Εύη Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια γεωλογικής ωκεανογραφίας και φυσικής γεωγραφίας, οι άνθρωποι στη Σαντορίνη θα πρέπει να ακούν μόνο τους ειδικούς που βρίσκονται στο πεδίο. «Τους ανθρώπους που έχουν δεδομένα, που μπορούν να συνδυάζουν πάρα πολλά δεδομένα και να αποφεύγουν να ακούν καταστροφικά σενάρια και ταινίες επιστημονικής φαντασίας που δεν οδηγούν πουθενά, μόνο προκαλούν πανικό και τρομοκρατία στους κατοίκους οι οποίοι είναι πάρα πολύ ταλαιπωρημένοι», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Δεν έχουμε πει ποτέ και δεν έχουμε συζητήσει για ηφαιστειακή έκρηξη, δεν έχει γίνει ποτέ κανένα πόρισμα της επιτροπής ότι αναμένουμε μια ηφαιστειακή έκρηξη, δεν έχουμε δώσει εμείς τέτοια σενάρια και είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς μιλάμε έτσι ώστε και ο κόσμος να κατανοεί».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, επισημαίνει πως οι ακολουθίες παρουσιάζουν πολλές φορές μικροεξάρσεις και υφέσεις.

«Η συγκεκριμένη, επειδή έχει και μια βαθύτερη μαγματική αιτία σε συνδυασμό με τις τεκτονικές δυνάμεις, είναι ακόμα πιο συνηθισμένες αυτές οι περιπτώσεις στο να εμφανίζουν εξάρσεις και υφέσεις, οπότε δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από μια ύφεση δυο τρεις ημέρες, δεν κλείνουν έτσι τα φαινόμενα, έχουν πιο αργό τρόπο να κλείσουν, παίρνουν πιο μεγάλο χρονικό διάστημα, άρα μπορεί να δούμε και άλλες εξάρσεις και υφέσεις χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι η ακολουθία έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να δούμε σε σχέση με τα μεγέθη των σεισμών, τη χωρική τους κατανομή, τα βάθη τους και τον χρόνο για να σιγουρευτούμε ότι η ακολουθία έχει μπει σε πραγματική ύφεση. Θέλει λίγη υπομονή», εξήγησε ο ειδικός και προσέθεσε:

«Τα ηφαίστεια είναι πολύπλοκα συστήματα και θέλουν πολλαπλή παρακολούθηση. Όταν όλα τα στοιχεία μάς δείξουν ότι τα πράγματα εκεί πηγαίνουν καλά, τότε θα πούμε για την αποκλιμάκωση. Προς το παρόν, βλέπουμε μια ύφεση σεισμολογική, βλέπουμε σε άλλα θέματα ότι δεν υπάρχει ύφεση, γι’ αυτό και δεν είμαστε σίγουροι ή μάλλον πιστεύουμε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ακολουθία ακόμα στην περιοχή».


Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This