Βρυχάται ο Εγκέλαδος στη Σαντορίνη: Νέα δόνηση 4,9 Ρίχτερ – Αισθητός και στην Αθήνα

Προηγήθηκε σεισμός 4,5 Ρίχτερ στις 4:54

Must Read

Μετά το 48ωρο νηνεμίας επανήλθαν οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες, επαναφέροντας το κλίμα ανασφάλειας και στους κατοίκους της Σαντορίνης. Λίγο πριν από τις 7 σήμερα το πρωί σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε το νησί, ενώ έγινε αισθητός ακόμη και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε στις 6:46 εντοπίζεται 19 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αμοργού και το εστιακό βάθος του στα 5χλμ.

Μάλιστα, είχε προηγηθεί σεισμός 4,5 Ρίχτερ στις 4:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο την ίδια περιοχή. Το εστιακό βάθος του σεισμού αυτού υπολογίστηκε στα 13,5χλμ.

Περισσότεροι από 20.000 σεισμοί από τα τέλη Γενάρη

Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες φαίνεται να μην έχει τέλος. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 15 Φεβρουαρίου σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ξεπέρασαν τους 20.000 σεισμούς, στην ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού. Το περασμένο Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ, έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, 20,000 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 17,400 με μεγέθη Μ1.0. Στις 15 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με 36 να έχουν μέγεθος Μ2.5, και κανέναν (0) σεισμό Μ4.0, με τους δύο μεγαλύτερους σεισμούς να έχουν μέγεθος 3.9.



Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 16 η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 89 σεισμοί, εκ των οποίων ένας (1) με μέγεθος M≥4.0, και κανένας (0) με μέγεθος Μ4.5. O ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 09:49:51 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.1. Η σεισμική δραστηριότητα περιορίζεται κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου.

Από την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Γεωφυσικής (Γιάννης Αλεξόπουλος Καθηγητής, Βασίλης Σακκάς Επίκουρος Καθηγητής, Δρ. Σπύρος Δίλαλος Επιστημονικός Συνεργάτης) του ΕΚΠΑ, εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία στις 16 Φεβρουαρίου, νέος μόνιμος δορυφορικός γεωδαιτικός δέκτης GPS/GNSS (σταθμός LUBO) στο Ακρωτήριο Κολούμπο, στη Σαντορίνη.

Ο σταθμός τοποθετήθηκε στη θέση που λειτουργεί ο μόνιμος σεισμολογικός σταθμός (HΤ.CMBO) του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ.

Από τα ίδια μέλη του Εργαστήριου Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται βαρυτικές μετρήσεις σε επιλεγμένες θέσεις του υφιστάμενου τοπικού βαρυτομετρικού δικτύου στη Σαντορίνη, για τη μελέτη της διαχρονικής μεταβολής του βαρυτικού πεδίου της»/

Σήμερα, στην Σαντορίνη «χτύπησε» ένας ισχυρός σεισμός 5.1 Ρίχτερ μετά από σχετικά ήρεμο Σαββατοκύριακο.



Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This