Ρίγη συγκίνησης προκαλεί ο διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, δρ. Βασίλειος Βουγάς, που ηγήθηκε της ομάδας που αφαίρεσε τους νεφρούς από το κορμάκι του μικρού Άγγελου, που «έσβησε» μετά τα βασανιστήρια που υπέστη από την 26χρονη μητέρα του και τον 44χρονο σύντροφό της, στο Ηράκλειο, Κρήτης.
«Ορισμένα περιστατικά διακρίνονται από την ιδιαιτερότητά τους και τότε εμπλέκεται ο συγκινησιακός παράγοντας. Ο χειρουργός όμως οφείλει να αφήσει το συναίσθημα στην άκρη. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του μικρού Αγγελου. Η συναισθηματική φόρτιση ήταν έντονη. Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής ως ελάχιστου φόρου τιμής, έπρεπε να κάνουμε τη δουλειά μας. Να αφαιρέσουμε τα μικρά όργανα προσεκτικά και με κάθε ανατομική λεπτομέρεια, καθώς ένα λάθος θα μπορούσε να τα καταστήσει μη λειτουργικά» εξηγεί.
Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, το μέλλον ένας 37χρονου άντρα που υποβαλλόταν επί 17 χρόνια σε αιμοκάθαρση, εξαρτιόταν άλλωστε από την έκβαση εκείνων που εξελίσσονταν στο ΠΑΓΝΗ. Έτσι, το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι νεφροί του αδικοχαμένου Άγγελου ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη και επαναιματώθηκαν στο σώμα του λήπτη, δίνοντας του μία νέα ευκαιρία ζωής, μετά τον τεράστιο αγώνα που είχε κάνει.
«Η χειρουργική και η ψυχιατρική είναι οι ιατρικές ειδικότητες που έρχονται σε άμεση σχέση με τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Εξαιτίας της άμεσης αυτής σχέσης, τα ερωτηματικά για τα ευρήματα, η συγκίνηση και οι σκέψεις για τη θεραπεία έχουν τον πρώτο λόγο. Οταν καταφέρεις όμως, να τιθασεύσεις το συναίσθημα τότε δίνεις χώρο στον επαγγελματισμό και στην εμπειρία που έχεις αποκτήσει για να θεραπεύσεις την πάθηση του ασθενούς», επισημαίνει ο κ. Βουγάς.
Η περίπτωση του Άγγελου και οι ανεξίτηλες περιπτώσεις
Στο πλαίσιο αυτό ανακαλεί και άλλες περιπτώσεις που του έχουν μείνει ανεξίτηλες, όπως εκείνη της 21χρονης Εμμας, φοιτήτριας από το Ηράκλειο Κρήτης, την οποία παρέσυρε αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη αλλά και του 23χρονου Ιάσονα που έχασε τη ζωή του μετά από τροχαίο έξω από τη Βουλή, στην Αθήνα.
«Υπάρχει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια στις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, διότι παράλληλα έχει αυξηθεί η δωρεά οργάνων. Και αυτό είναι αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της τοποθέτησης 29 συντονιστών μεταμοσχεύσεων σε νοσοκομεία ανά τη χώρα. Συνεπακόλουθα, και ενώ ήμασταν στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, τώρα οδεύουμε προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όπου αναλογούν 18 με 20 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού», τονίζει και καταλήγει:
«Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων αποτελούν την κορωνίδα της ιατρικής επιστήμης τα τελευταία 50 χρόνια».
Δείτε επίσης:
- Αρχιεπίσκοπος Κρήτης για 3χρονο Άγγελο: «Ήταν το παιδάκι μας, δύσκολη στιγμή ο αποχαιρετισμός του»
- «Συγγνώμη για τον κόσμο μας, παιδί μου» – Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο στον μικρό Άγγελο
- Έφτασε στο κοιμητήριο Καλλιθέας η σορός του τρίχρονου Άγγελου – Αύριο η κηδεία του
Πεφτω σε κωμα δεν σημαινει οτι πεθανα. Ανα πασα ωρα και στιγμη μπορει ο ΘΕΟΣ να επαναφερει τον ανθρωπο. Ανα πασα ωρα. Δεν υπαρχει εγκεφαλικος θανατος. Ή εισαι καθολικα νεκρος ή δεν εισαι. Και οι συγγενεις δεν πρεπει να προχωρουν σε δωρεα οργανων. Αυτο δεν επιτρεπεται στον ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ. Μονο ισως ( με επιφυλαξη ) αν τον ειχε δηλωσει ο ιδιος .
«Εγκεφαλικά νεκρός» δεν σημαίνει οτι επεσε σε κομμα φίλε μου. Οταν πεφτεις σε κομμα ο εγκεφαλος σου συνεχίζει να λειτουργεί-παρολο που δεν ξυπνας.
Οταν εισαι εγκεφαλικά νεκρος, τμηματα του εγκεφάλου εχουν καταστραφεί και ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί. Καποια οργανα σου λειτουργούν-μηχανικά.
Ειναι δυο διαφορετικές περιπτώσεις.
Καλό παραδεισο να εχει το μικρό αγγελούδι και οι ενοχοι να τιμωρηθούν σκληρα