Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και η Θεσσαλονίκη μπαίνει σε ρυθμούς γιορτής, με τις ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα μπαρ της πόλης να γεμίζουν από κόσμο που ανυπομονεί να τιμήσει το έθιμο. Φέτος, οι προνοητικοί δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, καθώς οι κρατήσεις έχουν ξεκινήσει μέρες πριν να πέφτουν «βροχή» για το επικείμενο γλέντι. Οι δρόμοι της πόλης αναμένεται να γεμίσουν με τις γνώριμες μυρωδιές της «τσίκνας», δημιουργώντας τη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα που σηματοδοτεί την έναρξη της Αποκριάς. Με το κέφι στα ύψη και τις προετοιμασίες σε πλήρη εξέλιξη, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να ζήσει άλλη μια αξέχαστη Τσικνοπέμπτη.
«Ο κόσμος θέλει να βγει να ξεφαντώσει. Η πληρότητα αυτή τη στιγμή είναι στο 70%, αλλά μέχρι την Πέμπτη, σίγουρα, θα φτάσουμε στο 100%. Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να είναι χαμηλές, όποτε όλοι σπεύδουν να κλείσουν σε εσωτερικό χώρο, ώστε να ξέρουν πως δεν θα είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν τελευταία στιγμή διαθέσιμο τραπέζι ψάχνοντας από μαγαζί σε μαγαζί, κάτι που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά o πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.
Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια θα έχουν την πρωτοκαθεδρία την Τσικνοπέμπτη, όμως και τα μπαρ περιμένουν αυξημένη κίνηση, κυρίως από νεαρόκοσμο που αναζητά ευκαιρία για διασκέδαση. Οι κρατήσεις μέχρι στιγμής προέρχονται κυρίως από μεγάλες παρέες που ανυπομονούν να γιορτάσουν τσικνίζοντας. Αν ο καιρός είναι ευνοϊκός, η περιοχή γύρω από τη Βασιλέως Ηρακλείου θα γεμίσει, όπως κάθε χρόνο, από κόσμο, με τις υπαίθριες ψησταριές να στέλνουν τις μυρωδιές του κρέατος μέχρι τον ουρανό.
Παράλληλα, εκτός από την άκρως αυξημένη προσέλευση Θεσσαλονικέων στα καταστήματα εστίασης, «φωτιά» αναμένεται να πάρει και το delivery. Συχνά πλέον την Τσικνοπέμπτη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σε μία προσπάθεια να αποφύγουν την κοσμοσυρροή, επιλέγουν να μαζευτούν σε σπίτια και να τιμήσουν το έθιμο παραγγέλνοντας φαγητό.
Η προέλευση του εθίμου
Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης έχει τις ρίζες του στις αρχαίες βακχικές γιορτές των Ελλήνων και των Ρωμαίων, όπου το φαγοπότι, το κρασί και ο χορός αποτελούσαν μέρος τελετουργιών για την ευφορία της γης. Αργότερα, ενσωματώθηκε στη χριστιανική παράδοση ως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για κρεατοφαγία πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής, γι’ αυτό και το όνομά της προέρχεται από τη “τσίκνα”, δηλαδή τη μυρωδιά του ψημένου κρέατος.
Αποτελεί ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με καρναβαλικές εκδηλώσεις. Το Καρναβάλι Θεσσαλονίκης πάντως επιστρέφει δυναμικά την ερχόμενη Κυριακή με disco party στην πλατεία Αριστοτέλους και μια μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρναβάλι Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.