Η Κεντρική Μακεδονία ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της και να υποδεχθεί την Αποκριά με μια σειρά από εκδηλώσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη διασκέδαση. Από τα μοναδικά έθιμα των Γενίτσαρων και Μπουλών στη Νάουσα, μέχρι τις καρναβαλικές παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη, τον Λαγκαδά και τις Σέρρες, η περιοχή θα πλημμυρίσει με χρώματα, μουσική και γέλια. Δήμοι και φορείς έχουν προετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα που υπόσχεται να χαρίσει αξέχαστες στιγμές τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες, δημιουργώντας μια γιορτινή ατμόσφαιρα που θα κορυφωθεί την Καθαρά Δευτέρα.
«Όλα είναι έτοιμα για τη φετινή Αποκριά»
Δυναμικό «ποδαρικό» ετοιμάζεται να κάνει φέτος και η Θεσσαλονίκη, που σε συνδυασμό με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες στη Νάουσα, τους Κωδωνοφόρους στο Σοχό, αλλά και τους υπόλοιπους αποκριάτικους προορισμούς επιθυμούν να μπουν στον χάρτη της διασκέδασης, του χορού και του τραγουδιού.
Η οδός Τσιμισκή αναμένεται να «πλημμυρίσει» την προσεχή Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, με χιλιάδες μασκαράδες, που βάζουν κέφι και φαντασία ώστε η πόλη να ζήσει σε ρυθμούς «Disco», που είναι το κύριο θέμα των εκδηλώσεων. Σημείο συνάντησης των καρναβαλιστών θα είναι ο Λευκός Πύργος και η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα και θα διασχίσει κεντρικούς δρόμους. Η πόλη έχει ήδη στολιστεί αποκριάτικα, ενώ τον ρυθμό θα δίνουν μπάντες κρουστών και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί disco party – συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους.
«Όλα είναι έτοιμα για τη φετινή Αποκριά. Στολίστηκαν η Τσιμισκή και η Αριστοτέλους, ώστε να υπάρχει η εορταστική ατμόσφαιρα στην πόλη από την Τσικνοπέμπτη» τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης.
Το διαφημιστικό spot που παρουσιάζει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Κυριακής «παίζει» ήδη και στις βαλκανικές χώρες για να «μαγνητίσει» τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει ο κ. Γάκης, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για κρατήσεις στα ξενοδοχεία αλλά και μεγάλη πληρότητα σε ενοικιάσεις δωματίων βραχυχρόνιας μίσθωσης, από νεανικό κοινό.
Οι «Γενίτσαροι και Μπούλες», εμπειρία ζωής στη Νάουσα
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Νάουσα έχουν ως επίκεντρο το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» διαφοροποιούνται από άλλες πόλεις που διοργανώνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μοναδικότητα αυτού του εθίμου προβάλλοντας την παράδοση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα των ανθρώπων που το υποστηρίζουν, το διαφυλάττουν και το διαιωνίζουν μέσα από την πιστή τήρηση του εθιμικού.
Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στις 11:30 το πρωί, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες της Νάουσας ξεκινούν την παρέλασή τους, αφού πάρουν την έγκριση από τον δήμαρχο της πόλης. Το απόγευμα, η πομπή κατευθύνεται προς το πιο συγκινητικό σημείο του εθίμου, από τα Αλώνια στον στραβό πλάτανο, όπου τα παιδιά και οι συνοδοί τραγουδούν τις παραδοσιακές πατινάδες.
Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες θα συνεχίσουν την πορεία τους στην πόλη χωρίς τις παραδοσιακές κέρινες μάσκες τους. Το έθιμο θα επαναληφθεί την Κυριακή 2 Μαρτίου και την Καθαρά Δευτέρα. Οι διοργανωτές καλούν και φέτος τους επισκέπτες να ζήσουν αυτή την εμπειρία ζωής, με το σλόγκαν: «Αποκριά στη Νάουσα, μια πόλη, ένα δρώμενο εμπειρία ζωής».
«Από άποψη πληρότητας στα δωμάτια είμαστε φουλ. Εάν ο καιρός είναι σύμμαχος, πάμε για ρεκόρ επισκεπτών. Είμαστε πανέτοιμοι από πλευράς δήμου και εμείς και οι εκατοντάδες χορευτές που τραβούν μπροστά με τη ψυχή και τον παλμό τους» δήλωσε ο δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης.
Οι Κουδουνοφόροι, το Λαγκαδιανό καρναβάλι και τα 67 χρόνια παράδοσης στον Ασκό
«Πρωταγωνιστής» του καρναβαλιού στη Θεσσαλονίκη μπορεί να χαρακτηριστεί ο Λαγκαδάς καθώς από άκρη σε άκρη του δήμου διοργανώνονται εκδηλώσεις. Ο Σοχός μπορεί να κυριαρχεί με τους Κουδουνοφόρους και τη μεγαλειώδη τους παρέλαση, ωστόσο στην πόλη του Λαγκαδά επιστρέφει ανανεωμένο το «Λαγκαδιανό Καρναβάλι».
Οι Κουδουνοφόροι του «Μέριου» δεν είναι απλά ένα ακόμη καρναβαλικό δρώμενο στο Σοχό, αλλά αξιακό βίωμα για το σύνολο της κοινωνίας των ντόπιων κατοίκων, που ζώνονται τα μεράκια τους, και βηματίζουν στους αρχέγονους ρυθμούς της βαριάς κληρονομιάς.
Κουδουνοφόροι κάθε ηλικίας, από βρέφη στις κούνιες μέχρι αιωνόβιους τελεστές που το λέει η καρδιά τους, θα παρελάσουν στους δρόμους και θα ξεσηκώσουν τους χιλιάδες επισκέπτες με τα κουδούνια τους την Καθαρά Δευτέρα, 3 Μαρτίου. Νωρίτερα, θα αναβιώσει το έθιμο της συγχωρέσεως, όπου νεότεροι σε ηλικία επισκέπτονται τους μεγαλύτερους, δίνοντάς τους ένα πορτοκάλι και φιλώντας τους το χέρι προκειμένου να ζητήσουν συγνώμη για να προχωρήσουν στην περίοδο της νηστείας.
Μια μέρα νωρίτερα, την Κυριακή 2 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί το Λαγκαδιανό Καρναβάλι. Το άνοιγμα των εκδηλώσεων θα γίνει στις 12.00 με το συγκρότημα κρουστών “άιΝΤΟς”. Η μπάντα του δρόμου θα δώσει τον τόνο και υπόσχεται να εκτοξεύσει το κέφι, ενώ στις 16.00 θα ξεκινήσει από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδά η μεγάλη παρέλαση. Πρωτότυπες στολές, εξαιρετική αισθητική, χρώματα, χιούμορ, σατιρικό πνεύμα, θα μαγνητίσουν τα βλέμματα ενώ ο Σύλλογος Επαγγελματιών Λαγκαδά έχει προβλέψει δύο χρηματικά βραβεία, τα οποία θα απονεμηθούν στον καλύτερο από αισθητικής άποψης καρναβαλιστή και στο πολυπληθέστερο γκρουπ.
Επίσης, το καρναβάλι του Ασκού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Μαρτίου, συνεχίζοντας μια παράδοση 67 χρόνων. Η παρέλαση των αρμάτων έχει οριστεί για τις 14.00, προσφέροντας στους επισκέπτες αποκριάτικες στιγμές, μοναδικές μεταμφιέσεις, γλέντι και ανεμελιά.
Η παρέλαση της Κρύας Βρύσης και το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου
Σε αποκριάτικους ρυθμούς μπαίνει η Κρύα Βρύση της Πέλλας που «ζεσταίνει τις μηχανές της» για τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Μαρτίου και τους διοργανωτές να υποστηρίζουν πως οι συμμετοχές θα σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου με έναν παιδικό διαγωνισμό για την καλύτερη αποκριάτικη στολή και ένα καραόκε πάρτι στο κεντρικό πάρκο της Κρύας Βρύσης. Στο ίδιο σημείο, το Σάββατο 1 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί ένα παιδικό κυνήγι θησαυρού. Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα έρθει με τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων που θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει το κάψιμο του Καρνάβαλου στην κεντρική πλατεία.
Μασκαράδες σε Σκύδρα, Αριδαία, Νάουσα, Πολύγυρο, Πολύχρονο και Σέρρες
Το Σκυδραϊκό Καρναβάλι θα επαναληφθεί και φέτος την Κυριακή 2 Μαρτίου, στις 16.30, στη Σκύδρα του νομού Πέλλας. Ομάδες καρναβαλιστών, πληρώματα και άρματα θα προσφέρουν στον κόσμο, κατά μήκος της κεντρικής οδού Εθνικής Αντίστασης, ένα πλούσιο σατιρικό θέαμα βασισμένο στην παράδοση και στην εφευρετικότητα των καρναβαλιστών. Το πάρτι θα ολοκληρωθεί με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου και με πυροτεχνήματα στον ουρανό.
Μια μέρα νωρίτερα, το Σάββατο 1 Μαρτίου, είναι προγραμματισμένη η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην Αριδαία, ενώ στις 2 του μήνα θα ακολουθήσει παιδικό καρναβάλι, για τους μικρούς μασκαράδες. Το Καρατζοβίτικο Καρναβάλι ξεκινά από την Τσικνοπέμπτη με Τσίκνοstreet party και θα ολοκληρωθεί με τις εκδηλώσεις της Καθαρά Δευτέρας.
Στην Έδεσσα με σύνθημα «Η γιορτή είναι δική σου» έχει προετοιμαστεί ένα χρωματιστό και δυναμικό πρόγραμμα εκδηλώσεων. Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, η πόλη ζωντανεύει με την παραδοσιακή πατινάδα. Οι «Αρκούδες – Μέτσκες», μέλη του ομώνυμου πολιτιστικού συλλόγου, περιδιαβαίνουν στους δρόμους συνοδευόμενοι από τους ήχους των μακεδονικών χάλκινων.
Για το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου θα ντυθούν μασκαράδες οι τετράποδοι φίλοι των Εδεσσαίων στο «Dog Carnival». Τα σκυλάκια, φορώντας αποκριάτικα αξεσουάρ θα συναντηθούν στο Πάρκο Καταρρακτών για ένα μοναδικό καρναβαλικό event. Η μεγάλη παρέλαση της Έδεσσας θα γίνει το Σάββατο 1 Μαρτίου, στις 18.00, με εκκίνηση το δημαρχείο.
Τα 70 «κεράκια» σβήνει φέτος το Πολυγυρινό καρναβάλι στη Χαλκιδική. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από την Τσικνοπέμπτη και ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα. Η μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών, πεζοπόρων τμημάτων και αρμάτων θα γίνει την Κυριακή 2 Μαρτίου, στις 15.00, ξεκινώντας μπροστά από το δημαρχείο και με τερματισμό στις Έξι Βρύσες.
Στο Πολύχρονο του δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την παρέλαση της Κυριακής 2 Μαρτίου, πριν από την Καθαρά Δευτέρα, ενώ την ίδια μέρα θα βγουν οι καρναβαλιστές και στους δρόμους των Σερρών, ενώ θα ακολουθήσει και νυχτερινή παρέλαση όπου θα καεί ο βασιλιάς καρνάβαλος.