Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 20χρονης Μάρθης που έχασε τη ζωή της στην τραγωδία των Τεμπών, έχει μετατραπεί σε σύμβολο του αγώνα για την δικαίωση των θυμάτων. Στα μάτια του πανελληνίου η χαροκαμένη μάνα είναι σύμβολο αντοχής, δύναμης και ακεραιότητας. Το μεγαλείο της ψυχής της αποτυπώνεται πλέον και σε ένα συγκλονιστικό γλυπτό από τον πρόεδρο του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης, Άρη Ασσαριωτάκη. Με 57 πεταλούδες στα χέρια της και το στόμα ραμμένο, το έργο αναδεικνύει τον πόνο, τη σιωπή και την αδικία που συνοδεύουν την τραγική αυτή απώλεια.
«Δεν είναι η Μαρία Καρυστιανού, θα μπορούσε να είναι η Μαρία Παπαδάκη παραδείγματος χάριν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα καλό παράδειγμα για το πώς θα πρέπει, και έτσι το αντιλαμβάνομαι και αυτό ήθελα να προβάλλω, να είναι ένας πολίτης σε μια σύγχρονη αστική Δημοκρατία που ξέρει τα δικαιώματά του και ξέρει και πώς να συμπεριφερθεί στο περιβάλλον του. Αυτός ήταν ο στόχος του καλλιτέχνη», αναφέρει ο κ. Ασσαριωτάκης, που εμπνεύστηκε το γλυπτό από την μητέρα των Τεμπών και συνεχίζει:
«Οι καλλιτέχνες δεν παίρνουν εντολές από κανέναν. Παίρνουν από τη συνείδησή τους, από την προσωπικότητά τους. Σε ό,τι αφορά στο ραμμένο στόμα, είναι οι προσπάθειες της φίμωσης».
Δείτε επίσης:
- «Ας έπνιγαν εμένα» είπε με λυγμούς η μητέρα του Βασίλη Καλογήρου – Στην κηδεία και η Καρυστιανού
- Ξέσπασμα Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη για τα εξαφανισμένα ηχητικά: «Πόσο υποτιμάει τη νοημοσύνη μας;»