Τη συνεργασία με την Αίγυπτο στον τομέα της δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψαν στο Κάιρο ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Karim Badawi, προβλέπει ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και επιχειρηματικών μοντέλων, καθώς και εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα του CCS, προς αμοιβαίο όφελος των δύο κρατών.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Συγκεκριμένα, αφορά τη δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας από ειδικούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και τους Αιγύπτιους ομολόγους τους. Οι ομάδες εργασίας στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για το CCS στην Αίγυπτο, οικοδομώντας στην εμπειρία της Ελλάδας που ωριμάζει τη δική της εθνική νομοθεσία για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου αποθήκευσης CO₂ στον Πρίνο. Επίσης, τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν για να εντοπίσουν περιοχές στην Αίγυπτο κατάλληλες για έργα γεωλογικής αποθήκευσης CO₂ και να διερευνήσουν έτερες χρήσεις δεσμευμένου άνθρακα, ενώ θα εξετάσουν οικονομικά μοντέλα και την αλυσίδα αξίας του CCS, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων στον κλάδο.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Κάιρο, με αφορμή τη διεξαγωγή της Διεθνούς Ενεργειακής Εκθεσης και του συνεδρίου «Egypes 2025», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του τμήματος διεθνών ερευνών και παραγωγής της Chevron, αλλά και με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, των δύο αμερικανικών κολοσσών, δηλαδή, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δύο εταιριών συζητήθηκαν οι προοπτικές των ερευνών υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμβάσεων και των προσκλήσεων που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα. Πέρα απ’ αυτό, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει πάνω από 14 GW σε ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά, κυρίως μικρών επενδυτών), ενώ μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια θα υπερβεί τα 20 GW, με το μεγαλύτερο βάρος των επενδύσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί να αφορά φωτοβολταϊκά. Ο υπουργός ΠΕΝ σημείωσε πως η Ελλάδα είναι αυτάρκης σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας και για πρώτη φορά έπειτα από δύο δεκαετίες το 2024 έγινε σε έναν βαθμό εξαγωγική, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης που «χτίζει» η Ελλάδα με την Κύπρο και της «πράσινης» ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία