Μέσα σε 48 ώρες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια δύο μνημείων αφιερωμένων στους 57 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Ειδικότερα, το Σάββατο 1η Μαρτίου, μία ημέρα μετά τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από την πολύνεκρη τραγωδία, οπότε και θα έχουν διεξαχθεί τα πολυαναμενόμενα συλλαλητήρια για το πρωτοφανές όσο και πολυεπίπεδο αυτό έγκλημα, στο πάρκο Ερμού και Πειραιώς που βρίσκεται απέναντι από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια από «Το Δένδρο των Ψυχών», το οποίο εμπνεύστηκε και σχεδίασε η εικαστικός Μαρία Μανδάκη.
«Δεκαεννέα ρίζες θα είναι πλεγμένες ανά τριάδες, οι οποίες θα καταλήγουν σε 57 κλαδιά, πάνω στα οποία θα βρίσκονται τα 57 πουλιά που συμβολίζουν τις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Ένωσαν το πεπρωμένο τους σε μια κοινή πορεία, σε ένα κοινό ταξίδι που είχε αρχή αλλά δεν είχε τέλος», αναφέρει η καλλιτέχνις στην περιγραφή της για το μνημείο που κατασκεύασε ο σιδηρουργός Γιώργος Σαντεξής.
Η απόφαση για την ανέγερση μνημείου για τα Τέμπη είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο πριν από ένα χρόνο, ύστερα από σχετική εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, σαν ένα μήνυμα ότι δεν θα ξεχαστεί το έγκλημα και σαν αίτημα για δικαιοσύνη, για αξιοπρεπή ζωή, για να μην υπάρξουν νέα Τέμπη.
«Την 1η Μαρτίου 2025 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου “το Δέντρο των Ψυχών – Η Αρχή” στο πάρκο Ερμού και Πειραιώς (απέναντι από την Τεχνόπολη), εις μνήμην των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. Το Μνημείο εμπνεύστηκε η καλλιτέχνης Μαρία Μανδάκη, ενώ η αρχική ιδέα και η υλοποίησή των είναι του Γιώργου και Γιάννη Σαντεξή (Δια Πυρός και Σιδήρου Ι.Κ.Ε)», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων.
Μία ημέρα αργότερα, την Κυριακή 2 Μαρτίου, στις 12:00 το μεσημέρι, θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Δέντρο της Μνήμης» για τα 57 θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Το μνημείο ύψους πέντε μέτρων, που αποτελείται από ένα δέντρο στη βάση του οποίου βρίσκονται πεσμένα 57 πουλιά, όπου πάνω είναι χαραγμένα τα ονόματα και οι ηλικίες των θυμάτων της τραγωδίας, και καταλήγει με ανθισμένα φύλλα, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα ελπίδας και αναγέννησης, τοποθετείται κομμάτι – κομμάτι στον κήπο του Απογευματινού Ηλίου της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης. Και αυτό το μνημείο προέκυψε από τη συνεργασία της εικαστικού Μαρίας Μανδάκη και του σιδηρουργού Γιώργου Σαντεξή.
Αξίζει να σημειωθεί πως, ενώ στο μνημείο της Αθήνας τα πουλιά βρίσκονται στα κλαδιά του «Δέντρου των Ψυχών», σε εκείνο της Θεσσαλονίκης τα πουλιά βρίσκονται στις ρίζες του «Δέντρου της Μνήμης», καθώς η μοιραία αμαξοστοιχία ξεκίνησε το τελευταίο της ταξίδι από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη…
- Δείτε ρεπορτάζ: