Μπορεί κατά τα φαινόμενα η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό να έχει υποχωρήσει, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος για το τι μπορεί να ακολουθήσει, γεγονός που αναγκάζει την κρατική μηχανή να παραμένει σε ετοιμότητα.
Σήμερα, Τρίτη 25/2, μάλιστα, τέθηκε σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για τους δήμους Θήρας, Αμοργού, Ανάφης και Ιητών, στο πλαίσιο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, λόγω της παρατεταμένης σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, εργοδότες μπορούν από σήμερα να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή, μπορούν να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους μέσω της πλατφόρμας supportemployees.services.gov.gr.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και δραστηριότητας, που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές, έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:
- Δήμος Θήρας (Π.Ε. Θήρας): Οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί έως την 1η Φεβρουαρίου 2025, μπορούν να τεθούν σε αναστολή από την 1η Φεβρουαρίου έως την 3η Μαρτίου 2025.
- Δήμος Αμοργού (Π.Ε. Νάξου – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου): Οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί έως την 11η Φεβρουαρίου 2025, μπορούν να τεθούν σε αναστολή από την 11η Φεβρουαρίου έως την 11η Μαρτίου 2025.
- Δήμος Ανάφης (Π.Ε. Θήρας): Οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί έως την 13η Φεβρουαρίου 2025, μπορούν να τεθούν σε αναστολή από την 13η Φεβρουαρίου έως την 13η Μαρτίου 2025.
- Δήμος Ιητών (Π.Ε. Θήρας – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου): Οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί έως την 14η Φεβρουαρίου 2025, μπορούν να τεθούν σε αναστολή από την 14η Φεβρουαρίου έως την 14η Μαρτίου 2025.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή, δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό μισθό. Επισημαίνεται δε ότι, για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής, δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Ως εκ τούτου, τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες.
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και το ίδιο είδος σύμβασης για χρονικό διάστημα ίσο με την αναστολή, εκτός αν οι εργαζόμενοι αποχωρούν οικειοθελώς, συνταξιοδοτούνται, αποβιώνουν ή έχουν σύμβαση ορισμένου χρόνου που λήγει μέσα σε αυτό το διάστημα.
- Δείτε εδώ τις αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων αναστολής.
Δείτε επίσης:
- Ιάπωνας σεισμολόγος προειδοποιεί για το Αιγαίο: Μπορεί να σημειωθεί σεισμός 7 Ρίχτερ
- ΕΚΠΑ: Σταδιακή ύφεση συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι σεισμοί
- Πολεοδομικό χάος λόγω απουσίας σχεδιασμού