Δύο διαφορετικές υποθέσεις παράνομης μεταφοράς, συνολικά 29 λαθρομεταναστών από τα τουρκικά παράλια στην Τήλο, πέρυσι το καλοκαίρι, θα δικαστούν τον επόμενο μήνα από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.
Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν ένας 29χρονος από τη Συρία, που συνελήφθη στην Τήλο για τη μεταφορά 17 παράνομων αλλοδαπών και ένας 40χρονος Ιρανός, ο οποίος, αφού αποβίβασε σε ακτή του νησιού 12 άτομα προερχόμενα από τα τουρκικά παράλια, επιχείρησε να επιστρέψει πίσω, ωστόσο, δεν τα κατάφερε, καθώς καταδιώχθηκε από τους λιμενικούς, το ταχύπλοο σκάφος όπου επέβαινε ακινητοποιήθηκε και ο ίδιος συνελήφθη.
Πιο αναλυτικά, στην πρώτη περίπτωση για τον 29χρονο από τη Συρία, όλα ξεκίνησαν περίπου στις δύο τα ξημερώματα στις 29 Ιουλίου 2024, όταν προσωπικό του Λιμενικού στην Τήλο, σε προγραμματισμένη εποχούμενη περιπολία εντόπισε 18 άτομα, αλλοδαπούς που δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα, στο Μεγάλο Χωριό Τήλου. Περίπου μιάμιση ώρα μετά και σε έλεγχο που έγινε, βρέθηκε στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή «Σκάφη» Τήλου ένα ταχύπλοο σκάφος λευκού χρώματος.
Όπως προέκυψε από την προανάκριση, το σκάφος με τους αλλοδαπούς είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τα γειτονικά παράλια και κατέληξε στην Τήλο, κυβερνούμενο από τον 29χρονο Σύριο.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και ασκήθηκαν διώξεις για:
• Μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος από κυβερνήτη πλωτού μέσου, τελεσθείσα κατά συρροή από υπαίτιο που ενεργούσε κατ’ επάγγελμα και εκ κερδοσκοπίας.
• Πρόκληση ναυαγίου εκ προθέσεως με τη μορφή της προσάραξης από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο.
• Παράνομη είσοδο στη χώρα.
• Απείθεια.
Ενώπιον του ανακριτή Ρόδου, όπου βρέθηκε και απολογήθηκε ο αλλοδαπός, αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται και ειδικότερα, είχε παραδεχτεί ότι πράγματι ήταν αυτός ο κυβερνήτης του σκάφους με το οποίο ξεκίνησαν το ταξίδι τους από το Μαρμαρίς την προηγούμενη ημέρα από τον εντοπισμό τους, καθώς διέμενε ήδη δύο χρόνια στην Τουρκία και ήθελε να φύγει για να έρθει στη χώρα μας, όμως δεν είχε τα χρήματα.
Ο ίδιος είχε προσθέσει πως είναι και εκείνος μεταφερόμενος και πως αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως οι λιμενικοί τον εντόπισαν, μαζί με τους άλλους 17 αλλοδαπούς, να κινείται στο νησί.
Ο 29χρονος Σύριος αρνήθηκε τις λοιπές κατηγορίες για πρόκληση ναυαγίου κ.ά.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου Εισαγγελέα, ο 29χρονος αλλοδαπός κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή.
Η δίκη του προσδιορίστηκε να γίνει στις 12 Μαρτίου από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.
«Ήρθα μόνος μου για να ζητήσω άσυλο»
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη υπόθεση, ο 40χρονος από το Ιράν είχε συλληφθεί από λιμενικούς στην Τήλο την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024 ως ο χειριστής ταχυπλόου, με το οποίο μετέφερε και αποβίβασε σε παραλιακή περιοχή της Τήλου 12 άτομα προερχόμενα από τα τουρκικά παράλια, και στη συνέχεια επιχείρησε να επιστρέψει πίσω, όμως καταδιώχθηκε από τους λιμενικούς, ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.
Μάλιστα, μετά από έρευνες που έγιναν στο νησί, είχαν εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή του Μεγάλου Χωριού Τήλου συνολικά δώδεκα (12) άτομα, όλοι άνδρες. Η προανάκριση διενεργήθηκε από τον Λιμενικό Σταθμό της Τήλου, το οποίο και σχημάτισε ποινική δικογραφία σε βάρος του 40χρονου συλληφθέντος και με αυτή παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, όπου και του ασκήθηκε ποινική δίωξη για:
• Μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στη χώρα, από κυβερνήτη πλωτού μέσου, κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας.
• Παράνομη είσοδο στη χώρα.
• Απείθεια.
Για αυτά τα αδικήματα παραπέμφθηκε στην ανάκριση, όπου απολογούμενος αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται. Μάλιστα, όπως είχε ισχυριστεί, ήρθε στη χώρα μας από τα γειτονικά παράλια, με το ταχύπλοο μόνος του και με σκοπό να ζητήσει άσυλο. Όταν όμως είδε τα φώτα των λιμενικών φοβήθηκε και πανικοβλήθηκε και τράπηκε σε φυγή, ενώ επισήμανε πως ουδείς άλλος βρίσκονταν μέσα στο σκάφος του.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο 40χρονος Ιρανός κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται έως και σήμερα.
Η δίκη του προσδιορίστηκε να γίνει στις 12 Μαρτίου από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Καταγγελία: Φυματίωση στο Στρατόπεδο Προσφύγων της Ριτσώνας!
- Θεσπρωτία: Κατασχέθηκε φορτηγό που είχε παραλάβει δύο παράτυπους μετανάστες
- Έβρος: Θρασύτατοι διακινητές «διαφημίζουν» το πέρασμα παράτυπων μεταναστών μέσα από τα καμένα!