Δεν έχει προηγούμενο η κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, με δεκάδες ασθενείς να παραμένουν για ημέρες στην αναμονή, λόγω της πρωτοφανούς υποστελέχωσης και των ελλείψεων που καταγράφονται στο ΕΣΥ. Το πλέον εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στους πολίτες που αναμένουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα ΤΕΠ, βρίσκονται και καρκινοπαθείς τελικού σταδίου.
Η έλλειψη κλινών αναγκάζει ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση να νοσηλεύονται σε ακατάλληλες συνθήκες, με τους συγγενείς τους να καταγγέλλουν την κατάσταση και να απαιτούν πιο αποτελεσματικές πρακτικές.
Είναι χαρακτηριστικό πως την Τρίτη 4 Μαρτίου, 32 ασθενείς νοσηλεύονταν στα Επείγοντα, αναμένοντας καρτερικά την μεταφορά τους σε κάποια κλινική. Οι συνοδοί-ασθενείς, φανερά εξοργισμένοι κάνουν λόγο για σκηνικό εγκατάλειψης και απόγνωσης, ενώ ζητούν βοήθεια προκειμένου οι δικοί τους άνθρωποι να λάβουν την φροντίδα που χρειάζονται.
«Ο γιατρός είπε ότι πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε ακτινοθεραπεία. Το προσωπικό στα Επείγοντα επιβεβαίωσε την ανάγκη, αλλά μας είπε πως δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση τώρα», ανέφερε απελπισμένος συγγενής καρκινοπαθούς και διερωτήθηκε στη συνέχεια: «Το Τμήμα Ακτινοθεραπείας είναι υπερκορεσμένο. Τι να κάνουμε; Ποιος θα μας καθοδηγήσει;».
Λεπτομέρειες για την κατάσταση έδωσε και ο διοικητής του ΠΓΝΠ, Δημήτρης Μπάκος. «Από την Παρασκευή μέχρι και χθες το νοσοκομείο μας ξεπέρασε τα όριά του. Δεν υπήρχαν κενές κλίνες και οι συνθήκες που επικράτησαν θύμιζαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε, ενώ σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες ότι ορισμένες κλινικές κρατούν κρεβάτια για «δικούς τους» ασθενείς, απάντησε: «Όλες οι κλινικές είναι πλήρεις, υπάρχει διαρκής έλεγχος. Δεν μπορούμε να διώξουμε κανέναν ασθενή, το προσωπικό κάνει ό,τι μπορεί. Κανείς μας δεν θέλει ανθρώπους να νοσηλεύονται σε διαδρόμους ή στα ΤΕΠ».
Επέκταση ΤΕΠ
Ο διοικητής αναφέρθηκε και στην ελπίδα του προσωπικού για αποσυμφόρηση του νοσοκομείου, η οποία στηρίζεται στην πολυαναμενόμενη επέκταση του ΤΕΠ, ένα έργο που καθυστερεί εδώ και μία δεκαετία. «Βρισκόμαστε στη φάση των μελετών και προχωρούμε με γρήγορες διαδικασίες», ανέφερε ο κ. Μπάκος, επισημαίνοντας πως το νέο ΤΕΠ, συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ., θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών.
Προς το παρόν, οι ελλείψεις πλήττουν ιδιαίτερα τους ογκολογικούς ασθενείς, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ΤΕΠ αναμένοντας θεραπεία.
Δείτε επίσης:
- Αποδεκατίζεται το ΕΣΥ: Παραιτήθηκε με αιχμές η διευθύντρια ΩΡΛ στο νοσοκομείο Ρεθύμνου
- Απεργία υγειονομικών μπροστά από το υπουργείο Υγείας – Αυτά είναι τα αιτήματά τους
- «Κραυγή» αγωνίας από τους εργαζομένους στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου για την υποστελέχωση: «Οδηγούμαστε σε παραίτηση!»
κλειστε το και τον αδωνι μέσα