Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε η Γεωργιανή που κατηγορείται για τη στρατολόγηση γυναικών στο κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά. Σύμφωνα με τις Αρχές, είχε αναλάβει να εντοπίζει ευάλωτες γυναίκες από τις Βαλκανικές χώρες, οι οποίες μεταφέρονταν στην Κρήτη και χρησιμοποιούνταν ως δότριες ωαρίων και παρένθετες μητέρες. Η σύλληψή της στην Ιταλία και η έκδοσή της στην Ελλάδα έριξαν φως σε ένα δίκτυο εκμετάλλευσης, με φερόμενο ως εγκέφαλο γνωστό μεγαλογιατρό.
Στην «μεσίτρια», η οποία εμμένει στην αθωότητά της, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, η εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της δυο φορές τον μήνα και η καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα των Αρχών, η Γεωργιανή φέρεται να είχε αναλάβει να εντοπίζει σε Βαλκανικές χώρες τις υποψήφιες παρένθετες μητέρες, τις οποίες στην συνέχεια μετέφεραν στην Κρήτη και τις κρατούσαν σε διάφορα σπίτια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κύησης και του τοκετού. Για τον λόγο αυτό οι αστυνομικοί κύκλοι την έχουν χαρακτηρίσει «μεσίτρια». Μάλιστα, η Γεωργιανή προσέγγιζε άλλες γυναίκες, κυρίως από Μολδαβία, Ουκρανία, Γεωργία, Ρουμανία, Βουλγαρία, οι οποίες ζούσαν στην ανέχεια και χρησιμοποιούνταν από το κύκλωμα του μεγαλογιατρού ως δότριες ωαρίων και στην συνέχεια ως παρένθετες μητέρες.
Παρατείνεται η προφυλάκιση του ιδιοκτήτη του κέντρου γονιμότητας
Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου ένα μήνα ο 75χρονος ιδιοκτήτης του Κέντρου Γονιμότητας, που εμπλέκεται στην υπόθεση του κυκλώματος εμπορίας βρεφών, βρέθηκε Ενώπιον του ανακριτή Χανίων. Ο ηλικιωμένος έδωσε εξηγήσεις σχετικά με τα στοιχεία που προέκυψαν μετά και την δεύτερη δικογραφία και στη συνέχεια αποφασίστηκε η παράταση για έξι μήνες στην προφυλάκιση του.
Η δράση του κυκλώματος εμπορίας βρεφών αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2023, έπειτα από διαδοχικές καταγγελίες στις Αρχές. Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη του εξαπάτησαν συνολικά 274 γυναίκες, σε 529 διαφορετικές περιπτώσεις, με εικονικές παρένθετες μητέρες.
Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκαν 75 περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων μέσω της παράνομης διακίνησης γενετικού υλικού κυττάρων και ιστών (ωαρίων – σπέρματος), εν αγνοία των ενδιαφερομένων (δοτριών – ληπτών). Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις εξακριβώθηκε η δημιουργία εμβρύων από ωάρια της ίδιας γυναίκας και σπέρμα του ίδιου άνδρα, με το ταυτιζόμενο αυτό γενετικό υλικό να έχει διανεμηθεί σε δύο διαφορετικά ζευγάρια!
Σημειώνεται ότι η αμοιβή του κέντρου γονιμότητας για ιατρικές πράξεις κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκε ωάριο προερχόμενο από δωρεά, το οποίο αγόραζε το κέντρο γονιμότητας, κυμαινόταν από 1.300 ευρώ έως 7.000 ευρώ ανά ζευγάρι, ποσό που αφορούσε μόνο την αγορά του γενετικού υλικού. Για την υπόθεση κατηγορούνται άλλα 16 άτομα, ανάμεσά τους και οι δύο φερόμενοι «αρχηγοί» της οργάνωσης που έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι.
Δείτε επίσης:
- Κύκλωμα εμπορίας βρεφών: Παρατείνεται η προφυλάκιση του ιδιοκτήτη του κέντρου γονιμότητας
- Κύκλωμα εμπορίας βρεφών: Ελεύθεροι με χρηματικές εγγυήσεις οι δύο γυναικολόγοι