Το 70% των γιατρών και των φαρμακοποιών θεωρούν ότι τα συστήματα υγείας πλήττονται σοβαρά από τη μη συμμόρφωση των ασθενών.
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η μη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή τους. Γιατροί και φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι το 60% των ασθενών που διακόπτουν τη θεραπεία τους, το κάνουν κυρίως εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Την ίδια στιγμή, το 55% των φαρμακοποιών και το 37% των ιατρών θεωρούν ότι η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο το 8,33% των ιατρών αγνοεί τη σημαντικότητα του θέματος.
Τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτουν από ευρωπαϊκές μελέτες που διεξήχθησαν από το 2012 έως το 2024 και παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Φαρμακευτικής Χημείας του τομέα Φαρμακευτικής Χημείας-Φαρμακογνωσίας, πρόεδρο του τμήματος Φαρμακευτικής του πανεπιστημίου Πατρών Σωτήριο Στ. Νικολαρόπουλο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Η πεντασθενής συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία και ο κομβικός ρόλος του φαρμακείου», στο πλαίσιο του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής που διοργάνωσε στις 15 και 16 Μαρτίου 2025 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).
Aυτη δυστυχώς είναι ΝουΔιτες η σημερινή Ελλάδα του μεγάλου ηγέτη σας Μητσοτάκη.. Ούτε στην Ουγκάντα και στο Κονγκό δεν γίνονται αυτά που λέει το άρθρο… Βοηθήστε και εσείς μήπως απαλλαγούμε όσο πιο σύντομα γίνεται.