«Καμπανάκι» για τον κίνδυνο της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού χτύπησε ο καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος ζήτησε να ακολουθηθεί το μοντέλο της Κορέας και της Γερμανίας, «που βγήκαν στις πλατείες και έπαιρναν τυχαία δείγματα»!
Μάλιστα, έστειλε και επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία αναφέρεται στην ανάγκη να απομονωθούν τα κρούσματα από τον υγιή πληθυσμό και τονίζει ότι διαφωνεί με το μοντέλο της Ιταλίας που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα για τη χαρτογράφηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
«Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή της επιδημίας και βλέπουμε ότι διενεργούνται καθημερινά ελάχιστα τεστ και κυρίως σε μεγάλους στην ηλικία (το πολύ 300-400), δηλαδή χάνουμε τη δυνατότητα καταγραφής και εντοπισμού των κρουσμάτων στις νέες ηλικίες. Αυτό έκανε και η Ιταλία, με πολύ άσχημα αποτελέσματα» επισημαίνει στην αρχή της επιστολής του, ενώ σε άλλο σημείο της γράφει:
«Η Κορέα έχει σχεδόν δέκα φορές λιγότερα θύματα και η Γερμανία 25 φορές λιγότερα από την Ιταλία, επειδή ακριβώς κατήρτισε χάρτη της διασποράς σε όλες τις ηλικίες και απομόνωσε τους φορείς του ιού. Οι νεαροί διασπείρουν χωρίς να νοσούν. Αυτούς θέλουμε να βρούμε. Κάνουμε επιλογή των δειγμάτων και αυτό μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας. Χωρίς τη διάγνωση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς».
Ο Δημήτρης Κουρέτας είχε προαναγγείλει την απόφασή του να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, αναφέροντας στον ΘΕΜΑ 104,6:
«Εμείς δεν έχουμε κάνει καταγραφή των κρουσμάτων. Παίρνουμε δείγματα μόνο σε όσους παραπονούνται και όσους έχουν πρόβλημα. Θα στείλω επιστολή στον πρωθυπουργό και στην επιτροπή για τις απόψεις μου».
Δείτε επίσης: Δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής για όλους τους πολίτες από την Περιφέρεια Αττικής!
Παράλληλα, είχε τονίσει ότι πρέπει να επιταχθούν όλα τα εργαστήρια στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, για να διενεργήσουν άμεσα τα τεστ σε συνεργασία με τους υπευθύνους των υπουργείων.
«Πρέπει να γίνει επίταξη των εργαστηρίων όλο το 24ωρο με το προσωπικό, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή τη στιγμή είναι επτά. Αυτά θα πρέπει να λειτουργήσουν επί 24ώρου βάσεως. Να επιταχθούν εργαστήρια για να φτιάξουμε τον χάρτη των κρουσμάτων στη χώρα, όπως έκαναν Κορέα και Γερμανία» ανέφερε.