«Μάστιγα» αποτελούν τα τροχαία στη χώρα, καθώς παραμένουν μια από τις σοβαρότερες αιτίες θανάτου και τραυματισμών, επηρεάζοντας δεκάδες ανθρώπους καθημερινά. Παρά τη μικρή μείωση στον αριθμό των ατυχημάτων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι ανησυχητικοί. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν τις πιο επικίνδυνες αλλά και τις πιο ασφαλείς περιοχές του ελληνικού οδικού δικτύου.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σχεδόν 27 άνθρωποι εμπλέκονται καθημερινά σε σοβαρά οδικά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας, με τουλάχιστον έναν από αυτούς να χάνει τη ζωή του και άλλον ένα να τραυματίζεται σοβαρά. Σε προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτει ότι τον Ιανουάριο του 2025 έχασαν τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους 32 άνδρες και γυναίκες. Άλλοι 26 τραυματίσθηκαν βαριά, ενώ οι ελαφρά τραυματίες ανήλθαν σε 773. Οι άνθρωποι αυτοί ενεπλάκησαν σε συνολικά 697 οδικά τροχαία ατυχήματα σε έναν μήνα. Ο αριθμός τους ήταν λίγο μειωμένος (κατά 5,3%) σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Τον Ιανουάριο του 2024 είχαν καταγραφεί 736 σοβαρά τροχαία ατυχήματα με 49 νεκρούς και 39 βαριά τραυματίες. Άλλα 842 άτομα είχαν τραυματιστεί ελαφρά.
Παρότι φέτος τα θύματα είναι λιγότερα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, τα νούμερα παραμένουν αποκαρδιωτικά.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ως θύματα καταγράφονται όσοι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 30 ημέρες από το ατύχημα. Οι σοβαρά τραυματίες υπέστησαν τόσο βαριές κακώσεις που είτε έχασαν την επαφή τους με το περιβάλλον είτε η ζωή τους τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο. Τέτοιοι τραυματισμοί είναι:
- Κρανιοεγκεφαλική κάκωση
- Ακρωτηριασμοί
- Πολλαπλά τραύματα
- Οι ελαφρά τραυματίες είναι εκείνοι που υπέστησαν μεν κακώσεις, αλλά δεν τέθηκε η ζωή τους σε κίνδυνο.
Ποιες περιοχές κατέγραψαν τα περισσότερα τροχαία
Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν έξι στα δέκα τροχαία (το 57%) συνέβησαν στην Αττική. Άλλα σχεδόν δύο στα δέκα (το 19,7%) καταγράφηκαν στην Κεντρική Μακεδονία. Μολονότι, όμως, η Αττική είχε και τους περισσότερους νεκρούς, η κατανομή τους στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ήταν διαφορετική.
Ειδικότερα, στην Αττική έγιναν 397 ατυχήματα με 11 νεκρούς, 8 βαριά τραυματίες και 429 ελαφρά. Με άλλα λόγια, περισσότεροι από ένας στους τρεις νεκρούς (το 34,4%) έχασαν τη ζωή τους σε αττικούς δρόμους. Ακολουθούν:
- Η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα (από 12,5% των νεκρών)
- Η Κεντρική Μακεδονία (9,4% των νεκρών)
- Η Κρήτη, η Θεσσαλία, η Δυτική Ελλάδα και η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη (από 6,3% των νεκρών)
Ποιές καταγράφουν τα λιγότερα
Στον αντίποδα, τα λιγότερα τροχαία ατυχήματα σημειώθηκαν στην Δυτική Μακεδονία: ήταν μόλις 2, με έναν βαριά τραυματία και δύο ελαφρά. Ακολουθούν τα Ιόνια νησιά με 3 τροχαία και το Βόρειο Αιγαίο με 4 ατυχήματα.
Σε ό,τι αφορά στα θύματα, σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και νησιά του Ιονίου δεν χάθηκε κανένας άνθρωπος σε οδικό τροχαίο ατύχημα.
no problem !!! εχω φροντισει και περιμενουν εκατομμυρια αλλαχουακμπαρηδες ασυνοδευτοι μαντραχαλοι αντικαταστατες σας στις δομες και στην επικρατεια λιαζονται και ειναι πανετοιμοι να πασπατεψουν τις κορακλες σας και να τους ενσωματωσω παραυτα !!! ελλαδιστανοι μου καγκουρες στουκαρετε αφοβα !!! κερδαω και αλλαχου ακμαπρ !!!