Ο… Χάρος Συνολάκης προειδοποιεί για σεισμό μεγέθους 8 Ρίχτερ στην Ελλάδα!

Must Read

Ο άνθρωπος που «θα εκκένωνε το Μάτι μέσα σε 57 λεπτά» ξαναχτυπά, αυτή τη φορά με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη, αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς.

Ο λόγος, φυσικά, για τον Κώστα Συνολάκη, ο οποίος, πέραν του γεγονότος ότι εκτίμησε πως οι νεκροί στις δύο αυτές σεισμόπληκτες χώρες μπορεί να ξεπεράσουν τους 50.000, κάνοντας λόγο για μια «προδιαγεγραμμένη τραγωδία», δεν παρέλειψε να μας προειδοποιήσει πως δεν αποκλείεται να έχουμε (και) στην Ελλάδα σεισμό μεγέθους ακόμη και 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!

Ειδικότερα, σε σημερινές δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης εξέφρασε φόβους ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον το λεγόμενο «ελληνικό τόξο» να δώσει μεγάλη δόνηση της τάξης των 8 Ρίχτερ. «Είμαστε στην εκατονταετία που μπορεί να συμβεί αυτό το γεγονός», ανέφερε και πρόσθεσε πως «θα συμβεί σε υποθαλάσσιο χώρο. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση με προετοιμασία και σοβαρότητα».

«Όπως έχω πει και στο παρελθόν, έχουμε πολύ κοντά μας μία πολύ μεγάλη σεισμική ζώνη, αυτή για το “ελληνικό τόξο”, το οποίο ξεκινάει από τη Μικρά Ασία, πηγαίνει νότια από τη Ρόδο, νότια από την Κρήτη, δυτικά από την Πελοπόννησο, δυτικά από τα Επτάνησα. Και στο “ελληνικό τόξο” ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει σεισμοί πάνω από 8 Ρίχτερ. Οπότε από το “ελληνικό τόξο” κάποια στιγμή θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Υπάρχει, βέβαια, και το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο περνάει κάτω από την Κωνσταντινούπολη και έρχεται προς την Ελλάδα», τόνισε στη συνέχεια.

«Στην καλύτερη περίπτωση, οι σεισμοί αυτοί, οι πολύ μεγάλοι σεισμοί στην Ελλάδα, θα είναι υποθαλάσσιοι. Και σας θυμίζω ότι είχαμε το σεισμό της Αμοργού το 1956, που ήταν μεγέθους 7,5 με 7,7. Ένας σεισμός πάνω από 8 (Ρίχτερ) αναμένεται να γίνεται στο “ελληνικό τόξο” κάθε 600 ή 800 χρόνια. Μπορεί, λοιπόν, να επισυμβεί ένας σεισμός της τάξης αυτού του μεγέθους, 8 Ρίχτερ. Βεβαίως μπορεί να γίνει. Δυστυχώς, αυτή είναι η γεωφυσική πραγματικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Αναφερόμενος στη συνέχεια, στη σεισμική δραστηριότητα που αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, σχολίασε πως οι σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό παρουσίασαν ηφαιστειακά χαρακτηριστικά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το φαινόμενο να δώσει εκ νέου ισχυρούς σεισμούς. «Το θέμα είναι αν ήταν ηφαιστειακό ή όχι. Και φαίνεται ότι, πλέον, όλοι συμφωνούν ότι είναι καθαρά η σεισμική ακολουθία, το σεισμικό σμήνος, αυτό που είδαμε, ήταν ηφαιστειακό και ήταν ακριβώς επειδή μάγμα προχωρούσε μέσα σε μία φλέβα. Αλλά φαίνεται ότι, προς το παρόν, αυτό έχει σταματήσει. Είναι σε ύφεση, οπότε πρέπει να προετοιμαστούμε, γιατί είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει πάλι. Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε θα είναι αυτό. Θα είναι μήνες; Θα είναι χρόνια; Αλλά πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά», υπογράμμισε.

  • Ακούστε τις δηλώσεις του καθηγητή στο ακόλουθο link:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This