Στις 11 Απριλίου θα ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη της δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου, που απήχθη τον Αύγουστο του 2012 κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, από το Διακοπτό Αχαΐας, όπου βρισκόταν για διακοπές με τη μητέρα του.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για συνέργεια στην αρπαγή, ο απόστρατος αστυνομικός, γιος του καταδικασθέντος «εγκεφάλου», με τον έγκλειστο να καλείται πρώτη φορά ως μάρτυρας.
Οπως είχε αποκαλύψει τον Νοέμβριο του 2022 η εφημερίδα «Πελοποννήσος», είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία και αρπαγή στον ίδιο, στον εν ενεργεία αδελφό του αστυνομικό και σε έξι ακόμα άτομα.
Αυτά είναι τα σημεία «κλειδιά» του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών βάσει του οποίου ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε σε δίκη.
1.«Με βάση το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας προέκυψε ότι ο Ρ.Μ. ήταν γνώστης του σχεδίου των γονέων του (Π.Μ. και Π.Σ.) για την απαγωγή του Μάριου Παρασκευά Παπαγεωργίου, με σκοπό να ζητήσουν λύτρα από τη μητέρα του, Βαρβάρα Θεοδωράκη, και για τον λόγο τούτο, ευρισκόμενος στη Νέα Σμύρνη Αττικής, τηλεφώνησε από το κινητό του τηλέφωνο στο θύμα το βράδυ της 9-8-2012 και ώρα 21:54, πραγματοποιώντας την τελευταία κλήση προς αυτόν προκειμένου να σιγουρευτεί ότι ο Μάριος θα πήγαινε στο ραντεβού που είχε δώσει με τον πάτερα του, παράσχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο συνδρομή στους γονείς του και τους συναυτουργούς τους πριν την τέλεση της πράξης της αρπαγής».
2. «Οι σχέσεις μεταξύ του Ρ. Μ. και του Μάριου είχαν διαταραχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για αιτία που δεν προέκυψε και για τον λόγο τούτο οι μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες και προσωπικές επαφές δεν ήταν συχνές, με αποτέλεσμα να δημιουργεί εντύπωση η πραγματοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, με πρωτοβουλία του Ρ.Μ., βραδινή ώρα και μάλιστα μία ώρα περίπου πριν την απαγωγή του».
3. «Ο Ρ.Μ. διατηρούσε διαρκή επικοινωνία με τους γονείς του και πληροφορείτο από αυτούς κάθε τι που σχετιζόταν με την απαγωγή του Μάριου, μεταξύ δε των πληροφοριών που έλαβε από τον πατέρα του ήταν κι εκείνη του ακριβούς σημείου όπου βρισκόταν σταθμευμένο το αυτοκίνητο (AUDI) του Μάριου-Παρασκευά στο Παλαιό Φάληρο, την οποία και μετέφερε στον από 15ετίας αδελφικό φίλο του θύματος, την εν λόγω πληροφορία θα αγνοούσε, αν δεν εμπλεκόταν στην απαγωγή με συμμετοχική του δράση».
4. «Παραχώρησε στον πατέρα του το, εν γνώσει του, παρανόμως κατεχόμενο από τον ίδιο αυτοκίνητο της εταιρίας…, μάρκας Fiat punto».
Ο κατηγορούμενος, επιπλέον, «επιχείρησε επανειλημμένα να αποτρέψει τους φίλους του Μάριου να έχουν επικοινωνία με τη μητέρα του και να απευθυνθούν στις αστυνομικές αρχές, ισχυριζόμενος ότι αυτό ήταν ζήτημα της μητέρας και τυχόν εμπλοκή τους θα είχε δυσάρεστες συνέπειες για εκείνους, καθώς επίσης και ότι, αν αναμειγνυόταν στην υπόθεση η Αστυνομία, θα το πληροφορούνταν οι δράστες και υπήρχε το ενδεχόμενο να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του».
Ο αστυνομικός, όπως επισημαίνεται, αν και παρέλειψε τη γνωστοποίηση στην Υπηρεσία του της τέλεσης του εγκλήματος και εμπόδισε ηθελημένα την εξιχνίαση του, συμβάλλοντας στην απόκρυψη ιχνών του. «Προσπαθούσε να αποπροσανατολίσει τους φίλους του Μάριου, λέγοντάς τους ότι ο πατέρας του συμβούλευε τη μητέρα του να απευθυνθεί στην Αστυνομία, αν και στην πραγματικότητα συνέβαινε το αντίθετο» ενώ έχοντας πρόσβαση στην Αστυνομία λόγω της ιδιότητάς του «πληροφορήθηκε άμεσα από συναδέλφους του την καταγγελία της Βαρβάρας Θεοδωράκη για την απαγωγή του υιού της και κρίνεται ότι ήταν εκείνο το πρόσωπο που μετέδωσε την εν λόγω πληροφορία την ίδια ημέρα στους γονείς του, για να είναι ενήμεροι, να προετοιμαστούν σχετικά και να σχεδιάσουν τον μετέπειτα τρόπο άμυνας και δράσης».
Ν. Ρουσσόπουλος: Μάρτυρας ο «εγκέφαλος»
Ο δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Ρουσσόπουλος σε δηλώσεις του στην «Πελοπόννησο», ανέφερε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση του Μάριου Παπαγεωργίου, γιατί μετά από 13 χρόνια συνεχούς αγώνα κάθεται στο σκαμνί ο γιος του ήδη αμετάκλητα καταδικασμένου εγκεφάλου, ο οποίος σημειωτέον ήταν και ο τελευταίος που μίλησε με τον άτυχο Μάριο, την ημέρα της απαγωγής του και εν τέλει ανθρωποκτονίας.
Είναι σημαντικό γιατί έχουν κληθεί όλοι οι μάρτυρες που εξετάστηκαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση από την αρχή της διαδικασίας έως σήμερα, αλλά το βασικότερο είναι ότι για πρώτη φορά θα εξετασθεί ως μάρτυρας, ο ήδη καταδικασμένος εγκέφαλος. Θα είναι δυστυχώς χρονοβόρα και ενδελεχής διαδικασία, που πιστεύω θα καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να βρει η μητέρα του Μάριου ό,τι έχει απομείνει από αυτόν, “τα κοκαλάκια του” όπως το λέει και η ίδια».
Β. Θεοδωράκη: «Σαν μωρό παιδί τον βλέπω…»
Η χαροκαμένη μάνα Βαρβάρα Θεοδωράκη προσεύχεται καθημερινά στην Παναγία, παρακαλώντας της να της δείξει το φως, όπως λέει: «Την παρακαλώ πάντα να μου φέρει ένα νέο. Να μου παρουσιάσει κάτι…Πολλές φορές ο Μάριός μου έχει έρθει στα όνειρά μου. Σαν μωρό παιδί τον βλέπω, σαν μικρό παιδί, σε μια παραλία με ήρεμη θάλασσα τον βλέπω, σ’ ένα χωριό, δεν ξέρω τι σημαίνουν όλα αυτά, δεν ξέρω. Ο Θεός να βοηθήσει να ηρεμήσει η ψυχούλα του…».
Στόχος ζωής από το τη στιγμή που έχασε για πάντα τον μονάκριβο γιο της είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του. «Αυτό που επιδιώκω είναι να βρω το ελάχιστο από τα κοκαλάκια του, ό,τι του έχει απομείνει. Να πουν την αλήθεια, να μιλήσουν οι φονιάδες να πουν την αλήθεια, γιατί πολύ φοβάμαι πως δεν θα μιλήσουν. Ολοι έχουν τηρήσει σκληρή στάση, είναι πολύ σκληροί και απάνθρωποι που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να με κάνουν να υποφέρω, εκδικούνται αυτή τη στιγμή, “μανιάτικη εκδίκηση” είναι αυτή…».
Η μοιραία απαγωγή
Στις 9 Αυγούστου του 2012 ο Μάριος Παπαγεωργίου αναχωρεί με το αυτοκίνητό του από το Διακοπτό Αχαΐας, όπου βρισκόταν με τη μητέρα του για διακοπές. Ξημερώματα 10ης Αυγούστου, η μητέρα του δέχθηκε τηλεφώνημα από αγνώστους που της ζητούσαν 620.000 ευρώ ως λύτρα.
Η εξαφάνιση του Μάριου δηλώνεται στις 17 Αυγούστου από τη μητέρα του.
Οι απαγωγείς τη διαβεβαίωναν πως το παιδί της ζει και θα τον απελευθέρωναν, εφόσον κατέβαλε τα λύτρα. Ζητά βοήθεια από 73χρονο οικογενειακό φιλο, ο οποίος την αποτρέπει να πάει στις Αρχές, αναλαμβάνει ο ίδιος τον ρόλο του διαπραγματευτή.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε τον Οκτώβριο του 2012. Η κηλίδα αίματος που εντοπίστηκε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του 26χρονου, ανήκε στον Μάριο. Συλλαμβάνονται 8 άτομα, ανάμεσά τους ο 73χρονος και η σύζυγός του. Πρωτόδικα καταδικάζονται, χωρίς να έχει εντοπιστεί σορός, έξι άτομα.
Τον Ιουλίου του 2019, το Μικτό Ορκωτό Εφετείου Αθηνών κρίνει και πάλι ομόφωνα ένοχο τον «εγκέφαλο» με ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Αναβιώνει η υπόθεση του Μάριου Παπαγεωργίου: Στο εδώλιο ακόμη ένας άνδρας, κατηγορούμενος για συνέργεια
- Άρτα: 34χρονος σχεδίασε την απαγωγή του για να πάρει λεφτά από την οικογένειά του!
τώρα που θα πάει μέσα ο μπάτσος, θα του κάνουν το γκρόβερ σαν το πηλήκιό του και καλά θα του κάνουν