Μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι αλιείς στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα λιμάνια της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις ρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου. Δεκάδες σκάφη έχουν συγκεντρωθεί στον Θερμαϊκό, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα φτάσει τις 150 τράτες, με επαγγελματίες αλιείς από διάφορες περιοχές να ενώνονται στην πανελλαδική διαμαρτυρία.
Πρόκειται για σκάφη που ταξίδεψαν, ή θα ταξιδέψουν από τη Μηχανιώνα την Καλαμαριά την Επανωμή της Χαλκιδική την Κατερίνη τον Μακρύγιαλο, με ένα σκοπό: Να ενώσουν τις φωνές τους απέναντι στο νομοσχέδιο για τις ζυγαριές. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο επί της ουσίας -όπως υποστηρίζουν- τους υποχρεώνει να βάλουν πιστοποιημένες ζυγαριές μέσα στα καΐκια και να ζυγίζουν τα αλιεύματα παρουσία του λιμενικού και πριν τον απόπλου αλλά και μετά.
Οι αλιείς εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις πρακτικές δυσκολίες που συνεπάγεται η εφαρμογή του νέου μέτρου, τονίζοντας πως η απαίτηση ζύγισης των αλιευμάτων πριν και μετά τον απόπλου θα επιβαρύνει σημαντικά την καθημερινή τους δραστηριότητα. Θεωρούν ότι η διαδικασία αυτή θα τους οδηγήσει σε αδιέξοδο, καθώς απαιτεί πολύτιμο χρόνο, καθυστερεί τις εργασίες τους και δημιουργεί σοβαρά υγειονομικά ζητήματα. Ο συνεχής κύκλος παγώματος και ξεπαγώματος των αλιευμάτων μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των προϊόντων και να καταστήσει τη διαδικασία ιδιαίτερα προβληματική.
Αντιδρώντας δυναμικά, οι επαγγελματίες της μέσης και της παράκτιας αλιείας, σε συνεργασία με τους εμπόρους, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συντονισμένες κινητοποιήσεις, κλείνοντας τις ιχθυόσκαλες και προχωρώντας σε στάση εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην πολιτεία, εκφράζοντας την απόγνωσή τους και ζητώντας άμεσες λύσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του κλάδου τους.
Σημειώνεται ότι οι αλιείς θα βγουν με τις τράτες και στον Πειραιά, στη Χαλκίδα, Πάτρα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη.
Τα αιτήματα των αλιέων
Νωρίτερα το πρωί ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Μαγνησίας, Παναγιώτης Περράκης, ο Νικόλαος Τζεβελέκος, αντιπρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Νοτίου Πηλίου και ο Τάκης Κοτσόργιος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Πανελληνίου Δικτύου Παράκτιων Αλιευτικών Συλλόγων έκαναν αναφορά στις κινητοποιήσεις αλλά και στα αιτήματά τους, τα οποία είναι:
1. Επανεξέταση του κοινοτικού κανονισμού ελέγχου της εφαρμογής αλιευτικής πολιτικής μέσω δορυφορικού συστήματος
(πάγιο κόστος 150-170€/ μήνα + έξοδα εγκατάστασης και επιθεώρησης)
τυχόν ζημιά την επωμίζεται ο αλιέας
εξαιρούνται τα σκάφη κάτω των 15 μέτρων
2. Υποχρεωτική η ύπαρξη ζυγαριάς στο καΐκι και η μεταβίβαση δεδομένων αλιευμάτων
Ενίστανται στην μοριοδότηση για κάθε παράβαση που θα τους χρεώνεται (ακόμη και αφαίρεση άδειας αλιείας)
3. Υποχρεωτικός διαχωρισμός αλιευμάτων σε διαφορετικά τελάρα ανάλογα με το είδος (σε πιστοποιημένη ιχθυόσκαλα)
4. Ζητούν την επανασύσταση των θεσμικών και συνδικαλιστικών τους οργάνων