Η έλλειψη προσωπικού και οι αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου φέρνουν στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Με τις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές να γίνονται όλο και πιο αισθητές, οι τοπικές κοινωνίες ανησυχούν για την επάρκεια των υπηρεσιών υγείας, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως τα νησιά.
Στη Σαντορίνη, το Νοσοκομείο Θήρας έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, με τους κατοίκους και τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για τη στελέχωση και τη λειτουργικότητά του. Παρά τις διαβεβαιώσεις για την επιχειρησιακή του ετοιμότητα, οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό παραμένουν σημαντικές, δημιουργώντας αβεβαιότητα για την ικανότητα του νοσοκομείου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η συζήτηση για το μέλλον των περιφερειακών νοσοκομείων συνεχίζεται, με τους επαγγελματίες υγείας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τις τοπικές κοινωνίες να απαιτούν άμεσες λύσεις από την πολιτεία.
Όπως εξηγεί ο διοικητής του Νοσοκομείου Θήρας και γιατρός στο επάγγελμα, κ. Κωνσταντίνος Πατσούρας, το νοσηλευτικό ίδρυμα πέρασε μία πολύ μεγάλη δοκιμασία, το τελευταίο διάστημα, στη δίνη της σεισμικής δραστηριότητας. «Ωστόσο, βγήκαμε αλώβητοι από τη δοκιμασία. Όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίζαμε προβλήματα, κυρίως στελέχωσης του νοσοκομείου γιατί υπήρχαν πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν οικογένειες, μικρά παιδιά τα οποία πήγαιναν σχολείο. Τα σχολεία δεν λειτουργούσαν και έτσι έπρεπε να κρατήσουμε ισορροπίες», τόνισε και συνέχισε:
«Πράγματι, αυτόν τον ενάμιση μήνα το νοσοκομείο ήταν σε πλήρη ετοιμότητα. Είχαμε επάρκεια τόσο σε υγειονομικό υλικό, όσο και σε φάρμακα, σε τρόφιμα, σε καύσιμα και εφόδια, τα οποία μπορούσαν να μας εξασφαλίσουν μία λειτουργία πάνω από 45 ημέρες χωρίς να κάνουμε καινούργιο ανεφοδιασμό. Όλο αυτό το διάστημα υπήρχε μια ενδυνάμωση όσον αφορά τη στελέχωση του νοσοκομείου από τις κεντρικές υπηρεσίες, από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκει το νοσοκομείο, ήρθε καινούργιο προσωπικό, το οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες του στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά και προσωπικό το οποίο εξακολουθεί και παραμένει εδώ στο Νοσοκομείο. Και αυτοί οι άνθρωποι είναι που κρατούν όρθιο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Ο διοικητής επεσήμανε πως υπάρχει μία ιδιαιτερότητα στο ζήτημα των συμβάσεων εργασίας. «Το νοσοκομείο Σαντορίνης αντιμετωπίζει κυρίως πρόβλημα στελέχωσης, ανήκει μάλιστα στην ΑΕΜΥ, στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας. Είναι ένα νοσοκομείο το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και έχει μία ιδιαιτερότητα όσον αφορά τα θέματα συμβάσεων εργασίας. Σε αυτό το νοσοκομείο υπάρχουν γιατροί τριών κατηγοριών. Είναι γιατροί οι οποίοι προέρχονται από το ΕΣΥ, από το πρώην Κέντρο Υγείας, από το οποίο μεταφέρθηκε όλο το προσωπικό στο νοσοκομείο. Είναι γιατροί αορίστου χρόνου με συμβάσεις και είναι και γιατροί οι οποίοι εργάζονται με απόδειξη παροχής υπηρεσιών», κατέληξε ο κ. Πατσούρας.
Δείτε επίσης: