Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 2 Απριλίου, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση με τη Θεομηνία που έπληξε το νησί της Ρόδου στα τέλη Νοεμβρίου 2019 και είχε ως αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο στην Ιαλυσό, μία ηλικιωμένη γυναίκα.
Οι κατηγορούμενοι για πλημμύρα από αμέλεια με κίνδυνο για άνθρωπο αλλά και για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως, ήταν συγκεκριμένα πέντε άτομα και ειδικότερα, ο τότε προϊστάμενος του Τμήματος Συντηρήσεων και Καθαριότητας της ΔΕ του δήμου Ρόδου, η τότε πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού, η τότε αναπληρώτρια διευθύντρια στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ρόδου, ο τότε προϊστάμενος Τεχνικών Έργων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ο τότε γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο τότε προϊστάμενος του Τμήματος Συντηρήσεων και Καθαριότητας της ΔΕ του δήμου Ρόδου κατηγορούνταν ότι αν και είχε «τη νόμιμη υποχρέωση, δε μερίμνησε για τον επαρκή καθαρισμό των φρεατίων, με αποτέλεσμα αυτά να αδυνατούν να απορροφήσουν τη ποσότητα των όμβριων υδάτων που έρρεαν στους δρόμους της Ιαλυσού και ειδικά επί των οδών Ευεργετών, Ν Πλαστήρα, Ξάνθου και Τριαντών, μετά από έντονη βροχόπτωση, επίσης δεν μερίμνησε, καίτοι η συγκεκριμένη περιοχή, όπως άπαντες γνώριζαν, είχε πληγεί και το έτος 22-11-2013 με έντονη βροχόπτωση, η οποία οδήγησε σε πλημμύρα από την οποία κινδύνευσε και τότε η ηλικιωμένη γυναίκα, να επιδιορθωθούν και να εξαλειφθεί η υψομετρική διαφορά των 40 περίπου εκατοστών μεταξύ των οδών Ευεργετών και Ν. Πλαστήρα και έως 90 εκατοστά μεταξύ της οδού Ξάνθου (όπου διέμενε η ηλικιωμένη) με την οδό των Τριαντών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τοπική λεκάνη συλλογής όμβριων υδάτων χωρίς τρόπο κατάλληλης φυσικής διαφυγής πλην του δικτύου ομβρίων, τα οποία όμως ήταν ανεπαρκή σε αριθμό στην περιοχή».
Η τότε πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού, κατηγορούνταν ότι «ενώ της δοθεί εντολή καθαρισμού των φρεατίων από τον τότε αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρόδου, με έγγραφο και συνεπώς όφειλε και είχε νομική υποχρέωση, δεν μερίμνησε για τον επαρκή καθαρισμό των φρεατίων, με αποτέλεσμα αυτά να αδυνατούν να απορροφήσουν τη ποσότητα των όμβριων υδάτων που έρρεαν στους δρόμους της Ιαλυσού και ειδικά επί των οδών Ευεργετών, Ν Πλαστήρα, Ξάνθου και Τριαντών, μετά από έντονη βροχόπτωση».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ροδιακή» η τότε αναπληρώτρια διευθύντρια στις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Ρόδου, κατηγορούνταν, ότι λόγω της ιδιότητάς της και «έχοντας στην αρμοδιότητά της την εκτέλεση οδικών έργων και έργων υποδομής αυτών, καθώς και τη μέριμνα για τον καθαρισμό και την αστυνόμευση των ρεμάτων, συνεπώς ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, δεν μερίμνησε, καίτοι η συγκεκριμένη περιοχή όπως άπαντες γνώριζαν, είχε πληγεί και το έτος 22-11-2013 με έντονη βροχόπτωση, η οποία οδήγησε σε πλημμύρα από την οποία κινδύνευσε και τότε η ηλικιωμένη γυναίκα, να επιδιορθωθούν και να εξαλειφθεί η υψομετρική διαφορά των 40 περίπου εκατοστών μεταξύ των οδών Ευεργετών και Ν. Πλαστήρα και έως 90 εκατοστά μεταξύ της οδού Ξάνθου (όπου διέμενε η ηλικιωμένη) με την οδό των Τριαντών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τοπική λεκάνη συλλογής όμβριων υδάτων χωρίς τρόπο κατάλληλης φυσικής διαφυγής πλην του δικτύου ομβρίων, τα οποία όμως ήταν ανεπαρκή σε αριθμό και διατομή στην περιοχή».
Ο τότε προϊστάμενος Τεχνικών Έργων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατηγορούνταν ότι «δεν μερίμνησε για τη διενέργεια αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Ιαλυσού και ιδίως επί της εφιστάμενης υπογειοποίησης του Τριαντενού ποταμού, ο οποίος έρεε κοντά στην οικία της ηλικιωμένης γυναίκας και αποτελούσε αποκλειστική διαφυγή των όμβριων υδάτων αφού τα φρεάτια ήταν συνδεδεμένα με αυτόν, ώστε να υπάρξει δυνατότητα απορροής μεγαλύτερου όγκου νερού από αυτόν που μπορούσε να διαχειριστεί η υφιστάμενη διατομή του ποταμού, προκειμένου να γίνεται γρηγορότερη και μεγαλύτερη εκτόνωση του νερού και να μην συσσωρεύεται αυτό επιφανειακά χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Επιπλέον, δεν μερίμνησε για την αύξηση της διαθέσιμης διατομής απορροής και διαχείρισης υδάτων του Τριαντενού ποταμού, ο οποίος παρουσίαζε στένωση και ως εκ τούτου προκλήθηκε αναστροφή της φορά των υδάτων από το τούνελ του υπογειοποιημένου τμήματος του ποταμού προς τα φρεάτια, προκαλώντας υπερχείλιση αυτών και καθιστώντας ανενεργό το σύστημα απορροής καίτοι η συγκεκριμένη περιοχή όπως άπαντες γνώριζαν, είχε πληγεί και το έτος 22-11-2013 με έντονη βροχόπτωση, η οποία οδήγησε σε πλημμύρα από την οποία κινδύνευσε και τότε η ηλικιωμένη γυναίκα».
Τέλος, ο τότε γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κατηγορούνταν «ότι με την ιδιότητα αυτή προΐσταντο όλων υπηρεσιακών μονάδων της ΔΕΥΑΡ, μεταξύ των οποίων και των τεχνικών υπηρεσιών και δη των δικτύων αποχέτευσης και ως εκ τούτου, έχοντας νομική υποχρέωση, καίτοι η συγκεκριμένη περιοχή, όπως άπαντες γνώριζαν, είχε πληγεί και το έτος 22-11-2013 με έντονη βροχόπτωση, η οποία οδήγησε σε πλημμύρα από την οποία κινδύνευσε και τότε η ηλικιωμένη γυναίκα, δεν μερίμνησε για την κατασκευή φρεατίων επαρκή σε αριθμό και διάνοιξη για τη γρήγορη απορρόφηση των όμβριων υδάτων αλλά ούτε για την κατασκευή έργων ασφαλούς μεταφοράς των όμβριων υδάτων (ικανά να απορροφήσουν ποσότητα νερού τουλάχιστον ίση με αυτής της πλημμύρας στις 22 Νοεμβρίου 2013) στην περιοχή της Ιαλυσού και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της οδού Τριαντών, όπου τα υφιστάμενα ήταν ανεπαρκή σε αριθμό και διάνοιξη, όπως ήταν γενικά το δίκτυο μεταφοράς όμβριων υδάτων».
Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, «από όλες τις παραπάνω παραλείψεις των κατηγορουμένων, οι οποίες συνιστούν συγκλίνουσα αμέλεια, προκλήθηκε πλημμύρα στην περιοχή της Ιαλυσού, συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα νερού κοντά στο σπίτι της ηλικιωμένης, η οποία βρισκόταν κατάκοιτη μέσα σε αυτό, με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά μη έχοντας άλλη κατάλληλη διέξοδο να εισέλθουν στην οικία της προκαλώντας πλημμύρα, η δε στάθμη του νερού ξεπέρασε τα 0,80 μ ήτοι το ύψος του κρεβατιού της κατάκοιτης γυναίκας η οποία παρασύρθηκε από αυτά, επιφέροντας έτσι τον θάνατό της δια πνιγμού».
Συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν οι κ.κ. Άκης Δημητριάδης και Αντώνης Ζερβός.
Το τραγικό περιστατικό
Όπως είναι γνωστό, η άγρια κακοκαιρία είχε ξεσπάσει στις 25 Νοεμβρίου 2019 στην περιοχή μας, και το πλήγμα – και τότε- ήταν «βαρύ» για το νησί της Ρόδου.
Μία ανήμπορη ηλικιωμένη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στην περιοχή της Ιαλυσού και οι τεράστιες ζημιές σε ολόκληρο σχεδόν το νησί, ήταν ο πρώτος απολογισμός του πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας που είχε σαρώσει τη Ρόδο. Συγκεκριμένα, τραγικό θάνατο βρήκε λίγο μετά τις 7 το βράδυ στις 25 Νοεμβρίου 2019, μια γυναίκα από την περιοχή της Ιαλυσού. Το σπίτι όπου διέμενε, πλημμύρισε και η ίδια δεν μπορούσε να αντιδράσει καθώς ήταν κατάκοιτη. Το νερό ανέβηκε πάνω από το ύψος του κρεβατιού, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.
Η άτυχη γυναίκα ήταν μόνη της εκείνη την ώρα στο σπίτι. Η σφοδρή κακοκαιρία που μετέτρεψε τους δρόμους σε χείμαρρους ήταν η αιτία που το σπίτι της άρχισε να γεμίζει με νερά. Η ίδια δεν μπορούσε να αντιδράσει καθώς ήταν κατάκοιτη εδώ και χρόνια.
Στο σημείο κλήθηκαν και έφθασαν διασώστες του ΕΚΑΒ που προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή την άτυχη ηλικιωμένη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Για την υπόθεση ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Ρόδου, διατάχθηκε σχετική έρευνα και έτσι η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Η κακοκαιρία που είχε πλήξει την περιοχή μας ήταν σφοδρότατη και οι κλήσεις που είχε δεχτεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου μέσα σε μόλις 12 ώρες, ήταν πάνω από 250, ενώ οι αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα κι επιχειρήσεις, συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα.
Ανυπολόγιστο το κόστος των ζημιών που υπέστησαν σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ όπως προέκυψε μετέπειτα από την καταγραφή που έγινε, η περιοχή της Ιαλυσού και της Νότιας Ρόδου, φαίνεται να δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα.
Κατεστραμμένα αυτοκίνητα, περιουσίες κι ένα αγροτικό δίκτυο διαλυμένο σε ολόκληρο σχεδόν το νησί, συνέθεταν την εικόνα της καταστροφής που είχε προκαλέσει μέσα σε ελάχιστες ώρες εκείνη η κακοκαιρία.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Στο έλεος της κακοκαιρίας τα νησιά: 112 σε Χίο, Σάμο, Ικαρία – Εικόνες αποκάλυψης σε Πάρο και Μύκονο
- Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι κηρύσσει 3ήμερο εθνικό πένθος από τις φονικές πλημμύρες