Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές βρίσκονται οι υποψήφιοι ανά τη χώρα, με τις προετοιμασίες να είναι πυρετώδεις. Με γνώμονα τη σωστή οργάνωση και διεξαγωγή αυτών των εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες που αφορούν στα Εξεταστικά Κέντρα, το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων και τις διαδικασίες εξέτασης των ειδικών μαθημάτων για το έτος 2025.
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, υπέγραψε τις αποφάσεις που καθορίζουν τα Εξεταστικά Κέντρα, τόσο για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) όσο και για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Οι αποφάσεις αυτές καθορίζουν τα σημεία διεξαγωγής των εξετάσεων ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας έτσι την ομαλή και οργανωμένη διεξαγωγή τους.
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη δημοσιεύσει το αναλυτικό πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για τα Ειδικά και Μουσικά μαθήματα. Επίσης, έχει καθοριστεί η προθεσμία για την Υγειονομική Εξέταση και την Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων που επιθυμούν την εισαγωγή τους στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).
Οι εξετάσεις των Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025 και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025. Η έναρξη των εξετάσεων έχει οριστεί στις 08:30 π.μ., με τους υποψηφίους να είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια της εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», στο οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες. Τα θέματα και η εξεταστέα ύλη είναι κοινά τόσο για τους μαθητές των ημερήσιων όσο και των εσπερινών ΓΕΛ.
Οδηγίες για τα ειδικά μαθήματα
Σχετικά με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τα μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο». Στο «Ελεύθερο Σχέδιο», οι υποψήφιοι θα χρησιμοποιήσουν χαρτί σχεδίασης διαστάσεων 50×70 εκ., ενώ η σχεδίαση θα γίνεται με μολύβια και χωρίς τη χρήση οργάνων σχεδίασης ή σπρέι. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους πινακίδα σχεδίασης και συγκεκριμένα εργαλεία όπως μολύβια διαφόρων σκληροτήτων, γομολάστιχα, ξύστρα, καθώς και βελόνα μέτρησης και νήμα στάθμης.
Στο «Γραμμικό Σχέδιο», οι υποψήφιοι θα χρησιμοποιήσουν χαρτί σχεδίασης ίδιων εξωτερικών διαστάσεων, αλλά με εσωτερικές διαστάσεις 50×58 εκ. Θα πρέπει να φέρουν μαζί τους πινακίδα σχεδίασης με παραλληλογράφο ή «ταυ» και όλα τα απαραίτητα όργανα σχεδίασης, όπως τρίγωνα, υποδεκάμετρα, διαβήτη, καμπυλόγραμμο, καθώς και πενάκια μαύρης μελάνης για τη σχεδίαση γραμμών διαφορετικού πάχους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη σωστή απόδοση των γραμμών, ώστε να τηρούνται οι κανόνες της ορθής σχεδίασης.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ειδικών βοηθητικών συστημάτων σχεδίασης, όπως εκτυπωτικά μηχανήματα γραφής, ζελατίνες, αυτοκόλλητα γράμματα, φύλλα ράστερ, κλιμακόμετρα, μοιρογνωμόνια και αριθμομηχανές. Οι κανόνες αυτοί διασφαλίζουν την αμεροληψία και τη δίκαιη αξιολόγηση των δεξιοτήτων των υποψηφίων.
Δείτε την απόφαση με όλα τα εξεταστικά κέντρα των πανελλαδικών ΓΕΛ της χώρας:
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕ.Λ. 2025.Δείτε την απόφαση με τα εξεταστικά κέντρα των πανελλαδικών ΕΠΑΛ της χώρας:
panelladikes-epal