Για εκδήλωση 25.000 σεισμών στη Σαντορίνη μέσα σε έναν μήνα, έκανε λόγο σήμερα, Παρασκευή 4/4, ο Ευθύμης Λέκκας, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε στην περιοχή ένας συνδυασμός ηφαιστειακής δραστηριότητας και σεισμικής ακολουθίας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο «Νοτιοανατολική Ευρώπη και Διασυνοριακή Συνεργασία, Προκλήσεις, Προβλήματα, Προοπτικές» που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη οι τρεις Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας τόνισε ότι τα γεωδυναμικά φαινόμενα (σεισμοί, ηφαίστεια, κατολισθήσεις, τσουνάμι κλπ.) και τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση (όπως οι σφοδρές βροχοπτώσεις) δεν έχουν αλληλεπίδραση μεταξύ τους, αλλά βρίσκουν και επηρεάζουν τις ίδιες περιοχές.
Στο πλαίσιο αυτό σχολίασε ότι οι βροχές που σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα «ευτυχώς άφησαν ανέπαφη τη Σαντορίνη» η οποία, όπως είπε, «χαρακτηρίζεται από ισχυρό κατολισθητικό κίνδυνο». «Το φαινόμενο του σεισμού», πρόσθεσε, «έχει χαλαρώσει και έχει παει σχεδόν στα πριν της έξαρσης επίπεδα. Τώρα έχουμε το θέμα των κατολισθήσεων».
Διευκρίνισε ότι στη Σαντορίνη το θέμα δεν είναι ζήτημα κλιματικής κρίσης, αλλά γεωδυναμικών φαινομένων, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία στη διαχείριση των φυσικών φαινομένων σε διεθνές επίπεδο και να προσαρμοστούμε στις καταστάσεις που μας επιβάλει η ίδια η φύση, καθώς μέσα από τέτοιες καταστροφές μαθαίνουμε τι να κάνουμε» και πρόσθεσε πως «πρέπει να επανεξετάσουμε την τρωτότητα αυτών των περιοχών, γιατί μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ανθεκτικές στις πλημμύρες, αλλά να μην είναι στους σεισμούς ή μπορεί να είναι ανθεκτικές στους σεισμούς αλλά όχι στις πλημμύρες».
Ο Ευθ. Λέκκας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η μεγάλη απόδειξη της κλιματικής κρίσης προέρχεται από τη Θεσσαλία, όπου μέσα σε τρία χρόνια σημειώθηκαν δύο φαινόμενα χιλιετίας – οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τα φαινόμενα Ιανό και Ντάνιελ. Ανέφερε ότι η κλιματική κρίση έχει και γεωπολιτικά αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο και προέβλεψε ότι, αν αυξηθεί η θερμοκρασία κατά ένα βαθμό στις παρασαχάριες χώρες, τα μεταναστευτικά ρεύματα θα παίρνουν εκθετική διάσταση.
«Η κλιματική κρίση αυξάνει και τους κινδύνους», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι, παρά την επιχειρησιακή ικανότητα, στην οποία πάμε πολύ καλά σε κρατικό και διασυνοριακό επίπεδο, οι νέες συνθήκες επιβάλλουν μια πολύ συντεταγμένη διαχείριση σε επίπεδο πρόληψης, αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, κατά την οποία χρειάζεται ανθεκτικότητα.