Την απαλλαγή των τεσσάρων κατηγορουμένων που φέρονταν ως οι δράστες του εμπρησμού του προσφυγικού καταυλισμού της Μόριας στη Μυτιλήνη, τον Σεπτέμβριο του 2020, αποφάσισε χθες το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Μυτιλήνης.
Σε μια δίκη που ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 5 Απριλίου στη Μυτιλήνη, οι δικαστές απάλλαξαν τους 4 κατηγορουμένους, οι οποίοι δικάστηκαν ως ανήλικοι, αν και αρχικά είχαν χαρακτηριστεί ως ενήλικες.
Μετά τον εμπρησμό της Μόριας, που προκάλεσε την ολοσχερή καταστροφή του καταυλισμού, είχαν συλληφθεί έξι άτομα, μετανάστες που φιλοξενούνταν εκεί. Οι τέσσερις από αυτούς κρίθηκε πως ήταν ενήλικες και οι δύο ανήλικοι.
Οι τέσσερις ενήλικες δικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χίου, το οποίο τους καταδίκασε σε κάθειρξη δέκα ετών τον καθένα, για διακεκριμένη περίπτωση εμπρησμού, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.
Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση, με το μικτό ορκωτό Εφετείο Μυτιλήνης να κάνει δεκτή την ένσταση ανηλικότητας που κατέθεσαν, κρίνοντας πως τελικά δεν είχε αποδειχθεί πως είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Έτσι, ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, παραπέμποντας τους 4 στο δικαστήριο Ανηλίκων, με τους κατηγορούμενους να αφήνονται ελεύθεροι, μέχρι τη δικαστική απόφαση που τελικά ελήφθη χθες.
«Τρεις ανήλικοι παρέμειναν αδίκως στη φυλακή για 3 χρόνια και 6 μήνες. Το σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης καθυστέρησε δραματικά να αναγνωρίσει την ανηλικότητα τους και να διαπιστώσει την αβασιμότητα της κατηγορίας, η οποία βασίστηκε μόνο σε μια αυθαίρετη μαρτυρική κατάθεση. Η αποτυχία του συστήματος να προστατεύσει έγκαιρα αθώους και αδύναμους πολίτες είναι εκκωφαντική» δηλώνει στην ιστοσελίδα flash.gr ο δικηγόρος των 4 κατηγορουμένων, Ζαχαρίας Κεσσές.
Έτσι, οι μόνοι που καταδικάστηκαν για τον εμπρησμό της Μόριας είναι… οι δύο κατηγορούμενοι που εξαρχής είχαν χαρακτηριστεί ως ανήλικοι…
Έχουν καταδικαστεί ήδη οριστικά από το δικαστήριο ανηλίκων σε ποινή 4 ετών (πρωτοδίκως είχε επιβληθεί ποινή 5 ετών) και έχουν και αυτοί αφεθεί ελεύθεροι.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Συναγερμός στο Λιμενικό: Εντοπίστηκαν δεκάδες λαθρομετανάστες σε δύσβατο σημείο στη Γαύδο
- Ρόδος: Δύο υποθέσεις λαθροδιακινητών θα δικαστούν στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου
κερδαμε !!! αθωα τα πιντια τα αλλαχουακμπαρηκα του υπερτατου θεοπνευστου παντοτινου ηγετη μας Κυριακου του τιτανα !!!
Δεν βρίσκουν την ηλικία των λαθρο ….και τους απαλλασουν…
Ε τότε κι εγώ δεν θα πω στο δικαστήριο ότι είμαι ενήλικας….
λέγοντας ότι υπάρχει προηγούμενο….
Τελικά ποιοι έβαλαν την φωτιά και πρέπει να …”ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ”…..κανείς τελικά …οι μαλλον…οι ΜΑΛΑΚΕΣ οι ελληνες….Φορολογούμενοι ..