Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις σχετικά με το πολυδαίδαλο κύκλωμα διαφθοράς, στην πολεοδομία της Ρόδου, καθώς τις τελευταίες ώρες έρχοντια στο «φως» διάλογοι-«φωτιά» ανάμεσα σε αρχιτέκτονα μηχανικό και ανώτατο υπάλληλο της υπηρεσίας, που συνεννοούνταν για μία ξενοδοχειακή επένδυση στο νησί.
«Θα δώσουμε αύριο τις πατάτες που του τάξαμε… δεν θα του δώσω όλο το τσουβάλι», είναι η χαρακτηριστική φράση που καταγράφηκε σε τηλεφωνική συνομιλία αρχιτέκτονα, αποκαλύπτοντας έναν μηχανισμό «δόσεων» για την εξόφληση υποσχέσεων. Η συνομιλία συνδέεται με την έκδοση πολεοδομικού εγγράφου, το οποίο φέρεται να ήταν καθοριστικό για την επανεκκίνηση εργασιών σε ξενοδοχειακή μονάδα, της οποίας η άδεια είχε ανασταλεί.
Σε άλλο απόσπασμα, ο ίδιος προσθέτει: «Το 1/3 σήμερα, μετά από πέντε ημέρες το 1/3, μετά από δέκα ημέρες το υπόλοιπο». Η συνομιλήτριά του συμφωνεί, ενισχύοντας την εντύπωση ότι το σύστημα αυτό είναι απολύτως γνωστό και λειτουργικό.
Την ίδια ώρα, υπηρεσιακά στελέχη της Πολεοδομίας εμφανίζονται να βρίσκονται υπό διαρκή πίεση. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ δύο γυναικών στελεχών της υπηρεσίας:
«Δεν είμαι και αναίσθητη, αλλά δεν μπορώ να το κάνω, φοβάμαι… χρησιμοποιεί την ηθική, ότι “είμαι φίλος σας, μην με αφήσετε”», λέει η μία, αναφερόμενη στον αρχιτέκτονα που απαιτούσε την άρση διακοπής εργασιών για το ξενοδοχείο, ενώ προσθέτει: «Έχω και τον Κ. να μου πρήζει τα α…»,.
Η «άδεια της πλάκας» και το χαρτί που «δεν άρεσε»
Μερικές ημέρες αργότερα, ο αρχιτέκτονας ακούγεται σε νέα συνομιλία να λέει: «Μου δώσαν ένα εκεί της πλάκας χαρτί, αλλά μου κάνει και αυτό». Λίγες ώρες αργότερα, όμως, φαίνεται πως αυτό το “χαρτί” δεν άρεσε στον επενδυτή. «Δεν ήταν τόσο καλό το χαρτί», μεταφέρει ο αρχιτέκτονας, φανερώνοντας την απογοήτευση της άλλης πλευράς που περίμενε… κάτι περισσότερο.
Η προσπάθεια να «τακτοποιηθούν» ζητήματα έξω από το πλαίσιο των επίσημων διαδικασιών αναδεικνύει ένα πρόβλημα βαθιά ριζωμένο στη δημόσια διοίκηση: τη λειτουργία της υπό συνθήκες πίεσης, εξαρτήσεων και φόβου. Η επαναλαμβανόμενη φράση σε αρκετές συνομιλίες, «δεν μπορούμε να μπλέξουμε», φανερώνει πως η βασική ανησυχία των υπαλλήλων δεν είναι η τήρηση της νομιμότητας, αλλά η αποφυγή προσωπικών συνεπειών.
Δείτε επίσης:
- Κύκλωμα Πολεοδομίας: Αντιδράσεις και από τους Διοικητικούς Δικαστές μετά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου
- Νέα στοιχεία για το κύκλωμα στη Ρόδο: Η «λαίδη» της βρόμικης πολεοδομίας
- Κύκλωμα πολεοδομίας: Αντιδρά η Ένωση Εισαγγελέων στον πειθαρχικό έλεγχο του Αρείου Πάγου – Νέες αποκαλύψεις για τους εμπλεκομένους