Μπαίνοντας στην πτήση Αθήνα – Κάιρο για να γιορτάσουμε με την ελληνική κοινότητα την 25η Μαρτίου (σ.σ.: ο εορτασμός της εθνικής μας επετείου είχε ημερολογιακά μεταφερθεί λόγω ραμαζανιού, της θρησκευτικής εορτής των μουσουλμάνων), δεν μπορούσαμε να φανταστούμε όλα όσα θα ζούσαμε σε μια πόλη όπου το ελληνικό στοιχείο ξεπηδά ανέλπιστα ακόμα και από τα πιο στενά δρομάκια της!
- Από την Μαρία Ανδρέου
Το ανατολίτικο παλάτι στο οποίο στεγάζεται η Οπερα του Καΐρου, με τους κήπους, τους φοίνικες, τα σιντριβάνια, με θέα τον μιναρέ από ένα παλιό τζαμί και στο βάθος τον τρούλο μιας εκκλησίας, είχε ανοίξει τις μεγάλες πύλες του για να υποδεχτεί τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (πρώτη φορά βρέθηκε μελωδικά στο Κάιρο) και τον… Μίκη Θεοδωράκη με τον «Ζορμπά» του.

Η «Espresso» έζησε αυτή τη μοναδική βραδιά που μάγεψε Ελληνες και Αιγυπτίους, που με δάκρυα στα μάτια χειροκροτούσαν όρθιοι τους μουσικούς της ΕΡΤ. Ολοι μαζί βιώσαμε ανεπανάληπτες στιγμές σε μια ιστορική περίοδο για τον πλανήτη, καθώς το μέλλον της Γάζας για τον αραβικό κόσμο είναι στο προσκήνιο μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ. Στο πλημμυρισμένο από συγκίνηση Κάιρο, λοιπόν, το βράδυ της 8ης Απριλίου η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, σε σύμπραξη με τη χορωδία της Οπερας του Καΐρου, παρουσίασε ένα ειδικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Ελληνα – και όλα αυτά στο πλαίσιο των εορτασμών της εθνικής μας επετείου!
Στην Όπερα
Η συναυλία, που διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αίγυπτο σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, την Οπερα του Καΐρου και την ΕΡΤ, δόθηκε στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική αίθουσα της Οπερας του Καΐρου, η οποία έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν ορχήστρες και καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης! Υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ Μιχάλη Οικονόμου, με σολίστα τη μέτζο σοπράνο Νεφέλη Κωτσέλη, η Εθνική Ορχήστρα της ΕΡΤ βρέθηκε κοντά στην ελληνική παροικία του Καΐρου, αλλά και στο φίλα προσκείμενο αιγυπτιακό κοινό, και απέσπασε θερμό χειροκρότημα για την απόδοση του έργου του κορυφαίου Ελληνα μουσικοσυνθέτη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, ο Ελληνας πρέσβης στο Κάιρο Νικόλαος Παπαγεωργίου, η πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο Πόλυ Ιωάννου, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής, η Ναμπίλα Μάκραμ (πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Ενότητας Κοινωνικής Ανάπτυξης και τέως υπουργός Μετανάστευσης και Απόδημων Αιγυπτίων), ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ραδιοφωνίας Μοχάμεντ Ναουάρ, η Σόχα Ελ Γκέντι, τέως υπουργός Μετανάστευσης και Απόδημων Αιγυπτίων, ο Σαλάχ Χάφεζ, τέως υπουργός Περιβάλλοντος, ο Χουσεΐν Φάχμι, ηθοποιός και πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου, η Λάιλα Ελουί, ελληνικής καταγωγής, οι βουλευτές Μοχάμεντ Ζακαρέγια, Τάρεκ Ελ Χόλι και Ντόχα Ασι, ο εικαστικός και διανοούμενος Ουαγκίχ Ουάχμπα, ο πολιτικός και διανοούμενος Μοχάμεντ Αμπου Ελ Γαρ, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Γιάννης Παπαδόπουλος, η σύμβουλος της κρατικής τηλεόρασης Λίτσα Πισκερά, ο διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της ΕΡΤ Κώστας Τσολάκης, πολιτικοί, πρέσβεις, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, καθηγητές πανεπιστημίου, επιχειρηματίες κ.ά.
Εξωστρέφεια
Για την ΕΡΤ ήταν μια μεγάλη στιγμή, καθώς, όπως μας είπαν οι άνθρωποί της, αυτή η συναυλία είναι η απαρχή της εξωστρέφειάς της. Με τη συναυλία αυτή μπήκαν έπειτα από πολλή δουλειά τα λιθαράκια για τη δημιουργία συναυλιών με την ορχήστρα της ΕΡΤ σε ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό, που έχουν την ανάγκη της ελληνικής πολιτιστικής παρουσίας.

Μάλιστα, η σύμβουλος του προέδρου της ΕΡΤ Λίτσα Πισκερά έχει αφιερωθεί και στην προώθηση των αιτημάτων της ομογένειας και την προβολή των δραστηριοτήτων της. Από την πλευρά του ο διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας Κώστας Τσολάκης έτρεξε έναν δημιουργικό μαραθώνιο για να επικοινωνήσει τη νέα φυσιογνωμία της ΕΡΤ. Μετά το τέλος της συναυλίας παρατέθηκε από την ελληνική κοινότητα ένα όμορφο δείπνο στο ιστορικό Ελληνικό Club ( 1830) στην πλατεία Mahmoud Tallat, που μύριζε άρωμα άλλης εποχής του Καΐρου, με νηστίσιμες λιχουδιές και όχι μόνο…
Άρωμα από τους ήρωες του 1821 στο ιστορικής και πολιτιστικής αξίας Σπετσεροπούλειο Μέγαρο
Για τους Αιγυπτιώτες η Τρίτη 8 και η Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 δεν ήταν δύο απλές μέρες. Ηταν δύο μέρες που η Ελλάδα και ο εκεί Ελληνισμός απέδειξαν άλλη μια φορά τη ζωντάνια, τη δύναμη και την πολιτισμική τους ακτινοβολία. Μάλιστα, στην καρδιά της Ηλιούπολης του Καΐρου, στο κατάμεστο προαύλιο των ιστορικών Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων, η πρεσβεία μας στην Αίγυπτο τίμησε την Τετάρτη 9 Απριλίου με λαμπρότητα και συγκίνηση την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, προσφέροντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία που ξεχείλιζε από υπερηφάνεια. Σε έναν χώρο-σύμβολο για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό του Καΐρου, εκεί όπου γενιές παιδιών γαλουχήθηκαν με τις αξίες, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της πατρίδας στο Σπετσεροπούλειο Μέγαρο -το οποίο ανακαινίστηκε στην Ηλιούπολη-, ζωντάνεψε σε μια ωραία δεξίωση η Ελλάδα.
Η ελληνική σημαία κυμάτιζε περήφανα δίπλα σ’ εκείνη της Αιγύπτου, σε μια βραδιά γεμάτη συμβολισμούς, που ανέδειξε τη φιλία των δύο λαών και τη δύναμη της πολιτιστικής διπλωματίας με την παρουσία προσωπικοτήτων από το διπλωματικό, πολιτικό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό στερέωμα της αιγυπτιακής κοινωνίας, καθώς και τους θεσμικούς εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας. Τιμητική ήταν η παρουσία αλλά και η ομιλία από το επίσημο βήμα της εκδήλωσης του Αιγύπτιου υφυπουργού Εξωτερικών Ναμπίλ Χάμπασι, ο οποίος αναφέρθηκε στις βαθιές ρίζες που ενώνουν τους δύο λαούς. Να σημειωθεί ότι ο Ελληνας πρέσβης Νικόλαος Παπαγεωργίου το βράδυ της Δευτέρας 7 Απριλίου είχε καλέσει στην ιστορική πρεσβευτική κατοικία του στην περιοχή Ζαμάλεκ στο Κάιρο υψηλές προσωπικότητες από την Αίγυπτο και την Ελλάδα για την εορτή της εθνικής μας επετείου.
Ο ίδιος στο πλαίσιο της δεξίωσης είπε: «Ο εθνικός αγώνας του ’21 για την Παλιγγενεσία αποτελεί κορυφαία στιγμή που συνδέει το πριν και το μετά των Ελλήνων σε μια αδιόρατη και αδιαχώριστη σύζευξη. Το “Ελευθερία ή Θάνατος” του ’21 αντήχησε αιώνες μετά το σκληρό αλλά μεγαλειώδες “ή ταν ή επί τας” των μανάδων της Σπάρτης, προήλασε των “γκρεμών του Ζαλόγγου”, τη μοίρα του μαρτυρικού και ηρωικού Μεσολογγίου και έστρωσε το έδαφος για τον Μακεδονικό Αγώνα και το έπος των Βαλκανικών Πολέμων. Αντήχησε την κραυγή “Αέρα” του Ελληνικού Στρατού του 1940 και έπιασε το νήμα με την Αντίσταση των Ελλήνων στην Κατοχή και τους ηρωικούς πεσόντες στην κυπριακή τραγωδία. Ολα πολύτιμες και ακριβές μας ψηφίδες στο εθνικό μας κάδρο. Ολα πατρίδα μας, κι αυτά κι εκείνα, όπως λέει ο Πολέμης».
Πηγή: Espresso